Nedelja
24. December
ob 17.00
Magistrat - Ljubljana

BOŽIČNI KONCERT PRED MAGISTRATOM

KATRINAS Katarina Habe, vokal Sanja Mlinar Marin, vokal Petra Grkman, vokal in PIHALNI ORKESTER ALPINA ŽIRI dirigent Branko Mrak Vstop prost!


Program:

  1. Gabriels Oboe
  2. Veseli glas gre
  3. Tih večer
  4. Din, Don Merilly On High
  5. Halleluyah
  6. Kaj skriva stari klobuk
  7. White Christmas
  8. Jingle Bell Rock
  9. Božični venček
  10. Sveta noč

Pred nami je že 14. Božični koncert pred Magistratom, ki ga tradicionalno na predvečer božiča, 24. decembra, ob 17. uri Staroljubljanski zavod za kulturo prireja v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Koncert božične in gospel glasbe, ki je priljubljen tako pri Ljubljančanih kot pri obiskovalcih mesta, je postal stalnica razgibane decembrske kulturne ponudbe v prestolnici. V prijeten božični večer nas bodo letos s posebnim programom popeljale Katrinas in Pihalni orkester Alpina Žiri pod taktirko dirigenta Branka Mraka.

Katrinas je sozvočje treh ženskih glasov, ki slikajo barvite doživete glasbene zgodbe. Katarino, Sanjo in Petro povezujejo skupne glasbene vizije in ustvarjalni zagon. Druži jih želja po ustvarjanju kvalitetne večglasne vokalne glasbe in po prenašanju njene pozitivne sporočilnosti ljudem. Sprehajajo se preko različnih žanrov, nastopajo z različnimi spremljevalnimi zasedbami, rdeča nit pa je ustvarjanje kakovostne glasbe, ki se dotakne duše. Posnele so štiri studijske albume in en album v živo. Večkrat so nastopile na festivalu Lent, na Miklavževem večeru TV Slovenija in imele več samostojnih koncertov in glasbenih večerov. Bile so gostje številnih televizijskih in radijskih oddaj in sodelovale na najodmevnejših medijskih dogodkih. Med drugim so otvorile in povezovale podelitev Viktorjev, sodelovale na Melodijah morja in sonca, nastopile na Izboru za Miss Slovenije in na 5. obletnici POP TV. Na Slovenski popevki so za skladbo Letim dobile nagrado strokovne žirije za najboljšo pesem festivala. Zasedba sodeluje s številnimi slovenskimi glasbeniki in orkestri, kot so Neisha, Oto Pestner, pihalni orkester Šentrupert, Big Band Slovenske vojske, Orkester slovenske filharmonije in drugi. Na božičnem koncertu se bo predstavila s pihalnim orkestrom Alpina Žiri.

Pihalni orkester Alpina Žiri letos obeležuje 70-letnico obstoja. Orkester je bil ustanovljen leta 1947, vse od takrat pa neprekinjeno skrbi za tradicijo godbeništva v Žireh. V tem času je orkester z odličnimi dirigenti napredoval in se udeleževal različnih tekmovanj, kjer je dosegel odmevne rezultate, med drugimi zlato plaketo in osvojen pokal absolutnega zmagovalca na VIII. festivalu godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (2001), zlato plaketo na XI. festivalu godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (2005) ter zlato plaketo s posebno pohvalo in osvojen pokal absolutnega zmagovalca na XXXI. tekmovanju slovenskih godb v Žalcu (2013). ter svoje delo predstavljal po Sloveniji in tudi zunaj njenih meja na številnih prireditvah. V zadnjih letih je tako na čelu orkestra, ki ga od leta 2010 vodi Branko Mrak, kot tudi med samimi člani zavel svež veter. Cilj te pomlajene zasedbe je glasbo približati različnim generacijam poslušalcev in jo izvajati na visokem nivoju.

Dirigent Branko Mrak je glasbene korake začel v Glasbeni šoli Logatec in šolanje nadaljeval na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, jazz akademiji v Gradcu in na Musik-Akademie der Stadt Basel. Bil je član Big banda Akademije za glasbo v Ljubljani, je član zasedbe D Zombies, ustanovitelj in nekdanji vodja Big banda Wonderbrass. Sodeloval je tudi z orkestrom SNG opera in balet Ljubljana, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom slovenske filharmonije in Orkestrom za moderno glasbo iz Basla. Od leta 2010 je dirigent Pihalnega orkestra Žiri, od 2013-2015 je bil tudi dirigent Pihalnega orkestra Vogrsko. Z obema orkestroma je na državnem tekmovanju slovenskih godb prejel zlato plaketo.


 

Sobota
24. December
ob 17.00
Magistrat - Ljubljana

BOŽIČNI KONCERT PRED MAGISTRATOM

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, dirigent Primož Malavašič
Martina Burger, sopran
Matej Vovk, tenor
Aleksandra Naumovski Potisk, klavir


SPORED:

J. Newton (prir. A. Naumovski Potisk): Amazing grace
J. S. Bach: Ave Marija
L. M. Škerjanc: Božična
Latinska himna: Adeste fideles
G. Caccini: Ave Marija
A. Loyd Weber: All I Ask Of You

A. Vodopivec: Otrok v Božični noči
P. Dolenc: Cantate Domino
J. D. Marks: Rudolph, The Rednosed Reindeer
M. Torme, R. Wells: The Christmas Song
J. Styne, S. Cahn: Let It Snow
R. B. Smith, F. Bernard: Winter Wonderland

B. Crosby (prir. A. Naumovski Potisk): Bel Božič
W. B. Bradbury: Yes, Jesus Loves Me
E. F. Piermont: O Happy Day
J. Piermont: Jingle Bells
K. A. Arnesen: Magnificat
A. C. Adam: O sveta noč


izvajalci božični koncert (2)

O SOLISTIH:

Martina Burger je z odliko diplomirala leta 2011 v razredu Vlatke Oršanić, redne profesorice na zagrebški Akademiji za glasbo. Uspešno je nastopala na slovenskih in hrvaških pevskih tekmovanjih, leta 2007 in 2009 pa je v Dubrovniku prejela prvo nagrado. Bila je finalistka mednarodnih pevskih tekmovanj na Slovaškem (Trnava) in v Italiji (Videm, Alessandria). Leta 2010 je prejela tudi rektorjevo nagrado zagrebške univerze. Kot koncertna pevka je med drugim sodelovala na Dubrovniških poletnih igrah, Varaždinskih baročnih večerih, Festivalu Brežice, Kogojevih dnevih, IFCM Peking (Kitajska), Festival Saint-Lo (Francija) … Nastopa tudi z različnimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Slovenska Filharmonija, Simfonični orkester hrvaške radiotelevizije, HRBA – Hrvaški baročni ansambel, Orkester hrvaške vojske …) ter v opernih gledališčih v Ljubljani, Zagrebu in na Reki. V različnih koncertnih in opernih produkcijah je poustvarila vloge Pamine, Kraljice noči (Mozart, Čarobna piščal), Madamme Herz (Mozart,Gledališki ravnatelj), Metke (Humperdinck, Janko in Metka), Laurette (Puccini, Gianni Schicchi), baronice Sue Ellen (Offenbach, Pariško življenje), Adine (Donizetti, Ljubezenski napoj), Sreče (Bersa, Der Schuster von Delft), Nimfe (Monteverdi, Orfej), Belinde (Purcell, Dido in Enej), Desete hčere v noviteti Milka Lazarja Deseta hči … V SNG Opera in balet Ljubljana trenutno nastopa v vlogah Minke (Foerster, Gorenjski slavček), Frasquite (Bizet, Carmen) in Evridike (Offenbach, Orfej v peklu).

Matej Vovk se je šolal na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Udeleževal se je seminarjev pri R. Millerju, K. Widmerju in M. Robavsu. Udeležil se je tudi seminarja Opera Plus v Bruslju.Leta 2002 se je zaposlil kot član solo zbora, od leta 2005 pa je solist v SNG Opera in balet Ljubljana. Nastopil je v naslednjih solističnih vlogah: Minister (Princeska na zrnu graha), don Eusebio (Prilika dela tatu), Spoletta (Tosca), Harlekin (Atlantski cesar), Abdallo (Nabucco), Incroyable (André Chénier), Albazar (Turek v Italiji)), Požigalec (Renske nimfe), Rodriguez (Don Kihot), Dancairo (Carmen), Jeroška in Ovlur (Knez Igor), Camille (Vesela vdova), Mengone (Apotekar), Philipp (Gledališki direktor) ter druge.

Aleksandra Naumovski Potisk je dejavna na mnogih umetniških in pedagoških področjih. Poučuje klavir in komorno igro na Glasbeni šoli Ljubljana Vič – Rudnik. Leta 1999 je prejela nagrado za slovenskega Inovativnega učitelja leta, že naslednje leto je Založba Rokus izdala njen avtorski učbenik Čudoviti svet zvokov za uporabo pri predmetu glasba v devetletni osnovni šoli. Kot predavateljica je že dvakrat sodelovala na evropski konferenci European Piano Teacher Association; EPTA 2005 v Manchestru (Velika Britanija) in EPTA 2006 na Madeiri (Portugalska). Od leta 2013 je korepetitorka na Univerzi v Ljubljani, kjer je izvedla prek petdeset nastopov. Na področju korepeticij je delovala tudi z Rebeko Radovan ter v zadnjem času s solistkami ljubljanske Opere v ženskem vokalnem tercetu Casta Diva (Urška Arlič-Gololičič, Martina Burger in Gordana Hleb) ter na drugih pevskih recitalih (100. obletnica Rada Simonitija v Slovenski Filharmoniji, Unionska Dvorana Maribor …). Posveča se tudi skladanju glasbe; za koncertno in instruktivno rabo ter organizaciji različnih glasbenih dogodkov. Sodeluje tudi s Čarobno deželo pri izvedbi opernih predstav za otroke v Cankarjevem domu.

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti je prepoznavna in uspešna slovenska vokalna zasedba. Leta 1991 se je skupina članov Slovenskih madrigalistov odločila, da se vrže Matjažu Ščeku v zborovski objem in se voljno prepusti njegovemu vodenju. Izkušnje pevcev, pridobljene v mnogih zborih, in glasbena podkovanost, so tako nastalemu jedru, ki se je z nekaj novimi okrepitvami kmalu izoblikovalo v komorni zbor, zagotavljale resnost, zborovodji pa umetniški izziv. Vzpostavljena je bila naveza, polna veselja, volje, energije, pričakovanj, glasbenega tovarištva in ambiciozno zastavljenih ciljev. Zrelost in zahtevnost pevcev, ki je mejila že na razvajenost, visoka raven njihovih pevskih veščin ter izjemna glasbena potenca zborovodje so že na začetku omogočili skušanje z zahtevnejšo zborovsko literaturo. Pri tem je posebno vlogo igrala Maša za štiriglasna zbora Franka Martina, ob kateri so pevci, zbor kot umetniško telo pa tudi zborovodja rasli, zoreli, uživali in se bogatili skozi prva tri leta sodelovanja. Prav prepričljivo izvajanje tega zborovskega bisera je Ljubljanskim madrigalistom tlakovalo pot na vrh slovenskega zborovstva, kjer ni bilo prave gneče – ravno prav za spodbudo in v izogib pretirani samozadovoljnosti.

Nad Ščekovo izvedbo Martinove maše se je navdušil tudi eden svetovno najbolj priznanih zborovodij, Gary Graden, kar je botrovalo sodelovanju Ljubljanskih madrigalistov z njegovim odličnim zborom St. Jacobs, vrhunskem gostovanju Ljubljanskih madrigalistov na Švedskem leta 1996 pa tudi trajnemu prijateljstvu med obema zborovodjema, sorodnima umetniškima dušama. Na programsko usmeritev in oblikovanje zborovega profila je vplivalo tudi tesno sodelovanje in prijateljstvo zborovodje z litovskim skladateljem Vytautasom Miškinisom. Zbor je koncertno izvedel vrsto njegovih skladb; nekatere med njimi je skladatelj Matjažu Ščeku tudi posvetil.

Turnej, gostovanj, večinoma uspešnih tekmovanj (vsaj nekaj jih lahko omenimo: Arezzo, Gorica, Tours, Tolosa, Marktoberdorf in, seveda večkrat Naša pesem v Mariboru) in koncertov se je nabralo obilo. V Sloveniji so Ljubljanski madrigalisti koncertirali na vseh koncih in krajih, po Evropi pa v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Španiji, Bosni, na Hrvaškem, Madžarskem, Finskem, Švedskem, Češkem …

 

© IMAGO SLOVENIAE 2018. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio