Tomaž in Primož splet
Torek
12. April
ob 19.30
Rdeča dvorana Magistrata
Ljubljana

KONCERT V SPOMIN BRATOMA PRIMOŽU (1942–2007) in TOMAŽU (1944–2016) LORENZU

O spominskem koncertu …

Družina Lorenz je ena tistih družin, ki so najbolj opazno zaznamovale glasbeno umetnost na Slovenskem. Trio Lorenz je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil nova merila komornega muziciranja pri nas. Bratje Primož, Tomaž in Matija so z bleščečimi izvedbami mnogih temeljnih del literature za klavirski trio osvojili občinstvo. Na domačem prizorišču so kmalu dosegli kultni status, na neštetih koncertih po celem svetu pa so navdušili mnoge ljubitelje glasbe in izvrstno odigrali vlogo ambasadorjev slovenske glasbe.Na žalost pa je smrt prekinila njihovo plodno delovanje.

Po Primožu nas je letos mnogo prezgodaj zapustil tudi Tomaž Lorenz, ki je bil ves čas pomemben programski sodelavec in prijatelj Ustanove Imago Sloveniae, zato je letošnji tradicionalni koncert posvečen obema bratoma.

Tomaž Lorenz je bil izvrsten violinist in ugleden profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. S svojim predanim pedagoškim delom je vzgojil vrsto odličnih mladih komornih ansamblov. Ustanovil je tekmovanje Leona Pfeifferja za mlade violiniste, zasnoval in umetniško vodil vrsto odmevnih glasbenih projektov; Jesenske serenade, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni julij na Obali …

Kot violinist je nastopal tudi v številnih drugih komornih zasedbah z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Že leta 1967 je zmagal na 5. tekmovanju mladih jugoslovanskih umetnikov v Zagrebu, prejel je tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado, za izjemne pedagoške dosežke pa Škerjančevo diplomo.

Prehitro slovo obeh bratov, zanesenjakov in vizionarjev, pomeni veliko izgubo za slovensko kulturo, ki jo bo težko nadomestiti.

mag. Matej Venier
odgovorni urednik
3. programa Radia Slovenija


Klavirski Trio Rupnik

Manca (1996), violina
Nejc (2000), violončelo
Anže (1998), klavir

 

Program:

Johann Nepomuk Hummel (1778–1837): Klavirski trio št. 2 v F-duru op. 22
Allegro moderato
Andante con variazioni, con espressione
Rondo alla Turca-Vivace

Josef Suk (1874–1935): Elegija, Op. 23

***

Antonín  Dvořák (1841–1904): Klavirski trio »Dumky« št. 4 v e-molu, op. 90
Lento maestoso-Allegro
Poco adagio-Vivace non troppo
Andante
Andante moderato-Allegretto scherzando
Allegro
Lento maestoso-Vivace


Komorna zasedba uspešno deluje šesto leto, v začetku pod mentorstvom prof. Kaje Lojevec in prof. Urše Kržič na Glasbeni šoli Vrhnika, od septembra 2013 dalje pa je v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani delovala pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza.

Maja 2011 je Trio na svojem prvem mednarodnem tekmovanju »Festival Gudaća 2011« v Sremski Mitrovici prejel 1. nagrado, 100 točk ter laureat v kategoriji komorne glasbe, decembra istega leta pa je prav tako dobil 1. nagrado in 100 točk na mednarodnem tekmovanju Paolo Spincich v Trstu. Maja 2012 je Trio kot laureat »Festivala Gudaća 2011« nastopil na otvoritvenem koncertu festivala »Stringfest 2012« v Sremski Mitrovici  s priznanim godalnim orkestrom Gudaći Sv. Đorđa iz Beograda, v sklopu festivala pa je na tekmovanju zopet osvojil 1. nagrado in 100 točk. Aprila 2013 je na mednarodnem tekmovanju Svirel v Štanjelu prejel zlato plaketo in posebno nagrado – samostojni koncert v okviru festivala Spektrum v Ljubljani. Marca 2014  je Trio na državnem tekmovanju TEMSIG  v kategoriji od 1519 let osvojil zlato plaketo, 1. nagrado ter posebno nagrado – dva samostojna koncerta. Decembra lani je na 5. tekmovanju slovenskih inštrumentalnih komornih skupin »Primož Ramovš« v 1. kategoriji do 19 let prejel 1. nagrado, snemanje za RTV Slovenija ter tri  koncerte v sezoni 2016/2017.

Decembra 2013 je Trio nastopil v okviru cikla »Glasbene nedelje v Unionu s prof. Lorenzem« v Modrem salonu Grand hotela Union. Aprila 2014 se je predstavil na samostojnem koncertu v okviru mednarodnega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana v Viteški dvorani ljubljanskih Križank in nato še s  samostojnim koncertom v Rimu. Aprila lani je nastopil v okviru Glasbene mladine ljubljanske v ciklu »Dobimo se na Magistratu« v Rdeči dvorani Magistrata ter nato še junija na koncertu v cerkvi sv. Trojice na Vrhniki. Julija 2015 je Trio v okviru Festivala Bled nastopil na večeru ruske glasbe za klavirski trio v Grand hotelu Toplice, septembra je nastopil v okviru »Gallus Festa 2015« v  Idriji na gradu Gewerkenegg ter nato še oktobra v ciklu »La domenica a Duino« v Devinu.

Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za leto 2015.

Nejc igra violončelo goslarske mojstrice Katharine Abbühl (2011), Manca pa violino goslarskih mojstrov Alessandra Crillova in Katharine Abbühl “Sub spirito” (1999) iz Cremone.

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio