160827_O_lepi_Vidi_001
Četrtek
24. Avgust
ob 20.00
LJUBLJANA - STARO MESTNO JEDRO

29. MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI

24. ─ 26. 8. 2017, različne lokacije v Starem mestnem jedru

noči obvestilo

O projektu:
Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani je po obsegu, številu nastopajočih, predvsem pa po številu obiskovalcev med največjimi kulturno-turističnimi prireditvami s področja glasbe v Sloveniji, ki s kakovostno ponudbo in prepoznavno programsko zasnovo vsako leto pritegne več kot 60.000 domačih in tujih obiskovalcev. Odmevnost prireditve v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru ter strokovne kritike kažejo, da Noči v Stari Ljubljani postajajo prepoznaven evropski poulični festival. To dokazuje tudi zanimanje tujih agencij, ki v času festivala organizirajo turistična potovanja v Ljubljano. Festival ima evidentne učinke na kulturni, gospodarski in turistični razvoj.

O festivalu:
V letošnjem letu bomo obeležili že 29. edicijo festivala, ki bo potekal od četrtka, 24. avgusta, do sobote, 26. avgusta, na 14 prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane.

Programska rdeča nit festivala Noči v Stari Ljubljani 2017 bo slovanska kultura. Predstaviti želimo predvsem glasbeno umetnost različnih slovanskih narodov ter izpostaviti njeno kakovost in pomen pri oblikovanju evropskega kulturnega prostora. Poseben poudarek bo na novi glasbeni produkciji, različnih glasbenih praksah in pristopih. Zanimivi bodo nastopi zahodnoevropskih zasedb, ki svoje glasbeno ustvarjanje gradijo na slovanski glasbeni tradiciji. Ena od rdečih niti festivala bo kot stalna smernica projekta tudi v prihodnjem letu medkulturni dialog.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile vrsto drugih kulturnih vsebin (literarne, filmske, plesne dogodke, kreativne delavnice, okrogle mize) in bogat spremljevalni program, v okviru katerega velja še posebej izpostaviti že 7. Mednarodni muzikološki simpozij, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Katedro za etnomuzikologijo Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU, Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo (ICTM) ter Kulturnim in etnomuzikološkim društvom Folk Slovenija in bo posvečen glasbeni arheologiji. Potekal bo v Narodnem muzeju Slovenije ob potujoči razstavi Archaeomusica (po Ystadu na Švedskem in Valladolidu v Španiji).

Medkulturni dialog bo tudi kulinaričen. Na Hribarjevem in Cankarjevem nabrežju, Novem Trgu ter Stritarjevi ulici se bo predstavilo 17 gostincev z azijsko, brazilsko in arabsko kulinarično ponudbo ter hamburgerju, za žejo pa bodo skrbeli štirje manjši slovenski pivovarji.

Dogajanje na Nočeh bo neposredno prenašal nacionalni Radio Slovenija (vsi trije programi), ki bo del svojega programa ustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih, otvoritveni koncert bo posnela Televizija Slovenija.

© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio