caelen - leka cb
Ponedeljek
17. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

DUO CAELEN – LEKA (Nizozemska)

Peter Caelen, klavir
Olsi Leka, violončelo

 

Spored:

  1. Ludwig van Beethoven (1770-1827) : 7 variacij na ‘Bei Männern, welche Liebe fühlen ” iz Mozartove opere Die Zauberflöte WoO 46
  1. Pietro Locatelli (1695-1764) : Sonata v D duru

-Allegro
-Adagio
-Minuetto

  1. Eric Feldbusch (1922-2007) : Cadence et Allegro

– (odmor) ***

  1. Ludwig van Beethoven (1770-1827) : 12 variacij iz ‘Ein Mädchen oder Weibchen’ iz Mozartove opere Die Zauberflöte opus 66
  2. Henriëtte Bosmans (1895-1952) : Nuit calme
  3. Astor Piazolla (1921-1992) : Le grand tango

Vstop prost!


Pianist Peter Caelen je študiral na konservatoriju v Maastrichtu in Amsterdamu pri Frans van Bevernu, Joopu Celisu in Williemu Bronsu. Svoj študij je nadaljeval pri Petru Feuchtwangerju v Londonu in Thomasu Duisu v Saarbrückenu. Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev z glasbeniki kot so Peter Donohoe, Lazar Berman, Eugen Indjic, Piotr Paleczny in Jan Michiels.

Peter Caelen je igral po evropskih odrih, med drugim v Amsterdamu (Concertgebouw), Rotterdamu (De Doelen), Londonu, Oxfordu (Holywell Music Room), Bruslju (Main Hall Royal Conservatory), Saarbrücknu (Saarbrücker Kammerkonzerte), Koblenzu (Rhein Mosel Halle), Rimu in Espoo (Sellosali). Nastopal je tudi na festivalih kot so Mozart Festival, Klevischer Klaviersommer, Mendelssohn-Tage, Feuchtwanger Piano Festival in Kamarihelmi Festival. Kot komorni glasbenik je nastopal s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so violinistka Simone Lamsma, Esther Yoo, Lisanne Soeterbroek, Olsi Leka, Hans van Kerckhoven, the Carducci and Atrium String Quartets, člani kraljevega orkestra Concertgebouw in Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks ter pihalnimi solisti Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Leta 1994 je Peter Caelen zmagal prvo nagrado tekmovanja Princess Christina in Den Bosch (Nizozemska). Leta 2001 je bil finalist mednarodnega tekmovanja Johannes Brahms v Pörtschach (Avstria) in leta 2006 je pridobil diplomo med tekmovanjem World Music Competition Ibla Grand Prize v Italiji. The Frits Philips Music Hall v Eindhovnu ga je predstavila kot ‘Zuiderlicht’ v 2005. Kot obetajoč mladi glasbenik je dobil priložnost skladanja svojih koncertov. Njegova zgoščenka vsebuje skladbe Nordgrena, Berga, Schönberga, Beethovna, Brahmsa, Bacha, Wagnerja, Debussyja, Prokofieva, Haydna, Schuberta in Liszta.

Peter Caelen je nastopal na Nizozemskih in tujih radiotelevizijskih programih, kot so Radio 4 in SWR.

Peter Caelen je učil na mojstrskih tečajih v Združenem Kraljestvu in na Finskem. Je pogost član žirije na tekmovanjih na Nizozemskem in drugje (na primer Belfius Classics). Od leta 2006 je Peter Caelen umetniški vodja koncertov Virenze blizu Maastrichta (Nizozemska). V sezoni 2014/2015 je bil umetniški vodja nizozemske glasbene ustanove Muziek Klassiek Gulpen.


Olsi Leka je med študijem pridobil številna odličja. Zmagal je na tekmovanju «Young Cellists» v mladinski sekciji in štiri leta kasneje v starejši sekciji istega tekmovanja osvojil prvo nagrado. Pridobil je častno nagrado « Van de Kerckhove » na Royal Conservatory of Brussels, prvo nagrado « Concours d’Interprétation Musicale » v Bruslju, kateri je sledila druga nagrada na «International Competition of Music Interpretation» v  Limasolu, na Cipru.

Leta 2004, pri štiriindvajsetih letih, je postal prvi čelist nacionalnega orkestra Belgije in učitelj violončela na kraljevem glasbenem konservatoriju Antwerp. Od leta 2014 je na mestu profesorja na kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Olsi Leka je zaželjen profesor mojstrskih tečajev, iskan solist ali komorni glasbenik na festivalih v večini evropskih držav. Je tudi član “Duo Eden” v sodelovanju s harfistko  Samio Bousbaïne.

Olsi Leka igra čelo Raffaele Gagliano 1820, katerega mu je podarila ustanova Erica Feldbuscha.


 

Koproducent koncerta je Društvo za promocijo komorne glasbe Spectrum.

spectrum.png (2)

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio