Sreda
04. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO AMAEL

Volodja Balžalorsky, violina
Damir Hamidulin, violončelo
Tatjana Ognjanovič, klavir


Trio Amael deluje od oktobra 1999. Vsi trije člani zasedbe, pianistka Tatjana Ognjanovič, violinist Volodja Balžalorsky in violončelist Damir Hamidulin, so mednarodno priznani in večkrat nagrajeni umetniki, ki delujejo doma in v tujini kot solisti in v različnih komornih zasedbah, veljajo pa tudi za izvrstne glasbene pedagoge. Po skoraj dveh desetletjih skupnega muziciranja se trio uvršča med najuglednejše komorne ansamble. Na koncertih uspešno predstavlja tudi sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost. Ansambel je nastopil na pomembnih mednarodnih festivalih, kot so Forfest (Kroměříž), Festival Spectrum (München, Carnegiejeva dvorana v New Yorku ), Mask Fest (San Marino), Griegov festival (Bergen), Nuovi Spazi Musicali (Rim), Festival Musicale delle Nazioni (Rim) in Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu. Na gala koncertu A Universal Affair v Carnegiejevi dvorani je občinstvo nagradilo umetnike z ovacijami.

Pianistka Tatjana Ognjanovič je nagrajenka klavirskih tekmovanj v Zagrebu, na Dunaju, v Portu, Atenah, Valenciji in Jaenu, trikrat je dobila tudi posebno nagrado za najboljšo interpretacijo Beethovnove sonate. Gostovala je že na številnih mednarodnih festivalih (v Pragi, Osojah, Zagrebu, Ljubljani, Kuala Lumpurju); koncertna pot jo je vodila skoz petnajst evropskih držav. Nastopala je v dvoranah, kot so Gallusova dvorana Cankarjevega doma in velika dvorana Slovenske filharmonije v Ljubljani, Musikverein na Dunaju in Beethovenhaus v Bonnu.

Violinist Volodja Balžalorsky je za svoje umetniško delovanje prejel več mednarodnih nagrad (Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award, Ontario Independent Music Award Best International Artist 2007). Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006 in posebne nagrade organizacijskega komiteja Mednarodnega tekmovanja na Kanarskih otokih za najboljšo interpretacijo v instrumentalni izvajalski kategoriji (za izvedbo Sonate v A-duru Césarja Francka s pianistom Hinkom Haasom). Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Kroměřížu Aberystwythu  in drugod.

Violončelist Damir Hamidulin je že med študijem prejel številne nagrade, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Volga-Ural (1980) in drugo nagrado na Vseruskem tekmovanju čelistov (1981), kjer je dobil tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo Šostakovičeve Sonate. Večkrat je nastopal kot solist s Kazansko filharmonijo in tudi z drugimi simfoničnimi ter komornimi orkestri v Rusiji  in Sloveniji. Gostoval je na številnih uglednih festivalih. Med leti 1981 in 1984 je deloval kot solo čelist Kazanske opere in baleta, od leta 1987 pa je bil solo čelist Kazanske filharmonije. Od leta 1991 je solo čelist v orkestru SNG Opera in balet v Ljubljani.

© IMAGO SLOVENIAE 2018. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio