Sreda
22. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO AMAEL

Volodja Balžalorsky, violina
Damir Hamidulin, violončelo
Tatjana Ognjanovič, klavir


Program bo objavljen pozneje


Vstop prost.


Trio Amael deluje od oktobra 1999. Vsi trije člani zasedbe so mednarodno priznani in večkrat nagrajeni umetniki, dejavni doma in v tujini kot solisti in v različnih komornih zasedbah; veljajo tudi za izvrstne glasbene pedagoge. Trio se uvršča med najuglednejše komorne ansamble. Na koncertih uspešno predstavlja tudi sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost. Ansambel je nastopil na pomembnih mednarodnih festivalih, kot so Forfest (Kroměříž), Festival Spectrum (München, Carnegiejeva dvorana v New Yorku ), Mask Fest (San Marino), Griegov festival (Bergen), Nuovi Spazi Musicali (Rim), Festival Musicale delle Nazioni (Rim) in Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu. Na gala koncertu A Universal Affair v Carnegiejevi dvorani je občinstvo nagradilo umetnike z ovacijami.

Pianistka Tatjana Ognjanovič se je rodila v Ljubljani. Klavir se je začela učiti s štirimi leti pri Darinki Bernetič. Študij je nadaljevala pri Dubravki Tomšič-Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je opravila tudi umetniško specializacijo. Med letoma 1986 in 1993 je živela na Dunaju in se izpopolnjevala pri Hansu Petermandlu na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost, med letoma 1991 in 1993 pa še pri ruskem pianistu in pedagogu Viktorju Meržanovu. Je nagrajenka klavirskih tekmovanj v Zagrebu, na Dunaju, v Portu, Atenah, Valenciji in Jaenu, trikrat je dobila tudi posebno nagrado za najboljšo interpretacijo Beethovnove sonate. Gostovala je že na številnih mednarodnih festivalih (v Pragi, Osojah, Zagrebu, Ljubljani, Kuala Lumpurju); koncertna pot jo je vodila skozi petnajst evropskih držav. Nastopala je v dvoranah, kot so Gallusova dvorana Cankarjevega doma in velika dvorana Slovenske filharmonije v Ljubljani, Musikverein na Dunaju in Beethovnova hiša v Bonnu. Ob številnih samostojnih recitalih je z različnimi domačimi in tujimi orkestri ter dirigenti izvajala klavirske koncerte Mozarta, Beethovna, Mendelssohna, Schumanna, Rahmaninova, Skrjabina in Prokofjeva. Njena zgoščenka, izdana pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, vsebuje zadnje tri Beethovnove klavirske sonate. Pianistka se intenzivno posveča tudi komorni glasbi. Njen repertoar sega od baroka do najsodobnejše glasbe (vse do krstnih izvedb slovenskih skladateljev). Koncertno dejavnost dopolnjuje s poučevanjem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od leta 2005 redna profesorica.

Violinist Volodja Balžalorsky je po končanem študiju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri Cirilu Veroneku študiral v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih, kot so Igor Ozim (pri njem je leta 1980 tudi diplomiral), Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin. Za svoje umetniško delovanje je prejel več mednarodnih nagrad, kot so Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award in Ontario Independent Music Award Best International Artist 2007. Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006 in posebne nagrade organizacijskega komiteja mednarodnega tekmovanja na Tenerifu (Kanarski otoki) za najboljšo interpretacijo v instrumentalni izvajalski kategoriji (za izvedbo Franckove Sonate v A-duru s pianistom Hinkom Haasom). Nominiran je bil tudi za The Los Angeles Music Award 2007. Doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik. S koncerti in snemanji za različne radijske in televizijske postaje v Evropi in ZDA si je ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti. Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kroměřížu itn. Posnel je številne zgoščenke, med drugim  tudi za znano založbo Eroica Classical Recordings, ter več oddaj za TV Slovenija. Od 1999. do 2001. je bil koncertni mojster Freiburških baročnih solistov. Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih zasedbah. Umetniško poustvarjalnost dopolnjuje s pedagoškim delom. Že več let vodi mednarodne mojstrske seminarje za violino v Grožnjanu in Pučišći (Hrvaška), Amalfiju, Rimu, Interlochnu, Aberystwythu ter na Univerzi DePauw (ZDA). Od leta 1983 poučuje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, od 1996. pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani (od 2003. kot izredni profesor).

Violončelist Damir Hamidulin je izvrsten predstavnik ruske šole. Izobraževal se je na Kazanskem konservatoriju (prof. Ittaki Halitov) in zaključil študij z odliko leta 1981. Izpopolnjeval se ja na tečajih pri svetovno znanih čelistih, kot so Mstislav Rostropovič, Daniil Šafran, Aleksander Vlasov, Galina Kozolupova in drugi. Že med študijem je dobil vrsto nagrad, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Volga-Ural (1980) in drugo nagrado na Vseruskem tekmovanju čelistov (1981), kjer je bil nagrajen tudi za najboljšo izvedbo Šotakovičeve Sonate. Leta 1984 je nadaljeval podiplomski študij v Moskvi na znamenitem Gnesinovem inštitutu, kjer je bil tudi asistent velikega čelista Fjodorja Luzanova. Večkrat je nastopal kot solist s Kazansko filharmonijo in z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri v Rusiji in Sloveniji. Izvajal je vse najbolj znane koncerte za violončelo in orkester (Dvořák, Saint-Saëns, Schumann, Čajkovski, Haydn itn.). Gostoval je na številnih uglednih festivalih in sodeloval s sodobnimi ruskimi, ukrajinskimi in slovenskimi skladatelji. Krstno je izvedel novitete R. Kalimulina, K. Cipkolenka, I. Krivokapića in drugih. Nastopal je v radijskih in televizijskih oddajah ter posnel številne plošče  nazadnje za ameriško založbo Eroica Classical Recordings. Med letoma 1981 in 1984 je deloval kot solo čelist Kazanske opere in baleta, od leta 1987 pa je bil solo čelist Kazanske filharmonije. Od leta 1991 je solo čelist v orkestru SNG Opera in balet v Ljubljani. Uspešno deluje kot pedagog na Glasbeni šoli Vič-Rudnik in vodi poletne tečaje na Hrvaškem in v Sloveniji.

© IMAGO SLOVENIAE 2018. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio