TRIO TCHIJIK
Sreda
12. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO TCHIJIK, COURREGES, CARRERE (Rusija, Francija, Ukrajina)

Vadim Tchijik, violina
Eric Courrèges, violončelo
Anna Golubkova Carrere, klavir
 
 
Vstop prost!


Spored:

Sergey Rachmaninoff (1873 – 1943): Trio élégiaque Št. 1 v g-molu
Mikhail Glinka (1804 – 1857): Trio pathétique
P.I. Tchaikovsky (1840 – 1893):Klavirski Trio, Op.50


Vadim Tchijik je nagrajeni zmagovalec številnih prestižnih mednarodnih violinskih tekmovanj kot so N. Paganini Competition v Genovi, tekmovanja P.I.Tchaikovsky v Moskvi, R. Lipizer v Gorici; zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Portogruaru (Italija), Juventus Award (s strani Evropskega Sveta), N. in L. Boulanger Foundation Award in Natexis Banque Populaire Foundation Award v Parizu, O. in V. Ritter Foundation Award v Hamburgu in G. Cziffra Foundation v Franciji.

Zaključil je znano moskovsko glasbeno šolo Tchaikovsky v Moskvi za nadarjene otroke. Dobil je prvo nagrado na višjem narodnem glasbenem konservatoriju v  Lyonu, nadaljeval podiplomski študij na višjem glasbenem konservatoriju  v Kölnu in kasneje pridobil umetniško diplomo na Southern Methodist University Meadows School of Arts v Dallasu, ter na glasbeni akademiji Chigiana v Sieni.

Med njegovimi učitelji so bili Boris Belkin, Ivry Gitlis, Edouard Schmieder, Herman Krebbers, Mihaela Martin and Irina Botchkova. Nastopil je že z Moskovskim Simfoničnim Orkestrom, Severnim Nizozemskim Simfoničnim Orkestrom, Mehiškim Simfoničnim Orkestrom, Kharkovškimi Filharmoniki, orkestrom Teatro di Genova, Freiburškim simfoničnim orkestrom, orkestrom Padova e del Veneto, Ulianovskimi filharmoniki, Gunma komornim orkestrom, Vasteras Sinfonietta, Camerata of Coahuila, komornim orkestrom Musica Vitae, Basse-Normandie, Garde Républicaine, Yaroslavl filharmoniki, Akademik Baskent (Ankara), Plano simfoničnim orkestrom in mnogimi drugimi. Nastopal je z dirigenti, kot so Michel Tabachnik, Jean-Pierre Wallez, Jean Deroyer, Anton Nanut, Peter Csaba, Paolo Peloso, Enrique Batiz, Naoto Otomo itd.

Vadim Tchijik igra recitale v Franciji, Nemčiji, Italiji, Belgiji, Angliji, Švici, Nizozemski, ZDA, Japonski in drugod po svetu. Igral je v nekaterih največjih svetovnih dvoranah kot so: Théâtre des Champs-Elysées, Theatre du Châtelet, Salle Gaveau v Parizu, Concertgebow v Amsterdamu, Dvorak Hall v Pragi, Big Hall of Tchaikovsky v Moskvi, Suntory Hall in Hamarikyu Asahi Hall v Tokyu in drugod.

Velikokrat je vabljen na prestižne glasbene festivale, med njimi Festival Radio France Occitanie Montpellier, Pablo Casals, Nancyphonies, Guebwiller, Royan, Festival St-Riquier, Fetes Romantique de Nohant, Semaines Musicales de Tours, Music Festival des Grands Crus de Bourgogne, Japan Music Festival, Okayama Music Festival, Young Artists Festival Los Angeles, Festival of Guil-Durance, Music Art Festival Grenoble, mednarodni festival Portogruaro, Settimane Musicale di Ravello, Salon of the Arts Sofia, Felicja Blumental Festival Tel Aviv, Euro Musica Vitae Festival na Švedskem, 5 de Mayo Puebla, Juventus in Salon Musicora v Parizu. Nastopa tudi na radijskih in televizijskih programih v različnih državah (France Musique, Radio Classique, NHK, France 3, Mezzo, RAI, japonska, ruska, švedska televizija). Njegovi koncerti so bili predvajani na mnogih RTV programih po Evropi, ZDA in Aziji.

Posnel je nekaj zgoščenk za založbo Lyrinx (“Recommandé” pri Classica Magazine, “Coup de Coeur” pri Piano Magazine) in pri založbah Exton, Polymnie in  DOCdata Benelux. V letu 2006 sodeluje na Japonskem pri snemanju serije zgoščenk posvečenih dvesto petdeseti obletnici Mozarta. Igral je komorno glasbo z glasbeniki, kot so Pieter Wispelwey, Emmanuel Pahud, Jean-Claude Pennetier, Marielle Nordmann, Philippe Bernold, David Geringas, Cedric Tiberghien, Marc Coppey, Michel Arignon, Alexander Melnikov, Alban Gerhardt, Michel Lethiec, Dominique De Williencourt, François Salque, Yves Henry itd.

Njegovi koncerti so vedno zelo hvaljeni s strani kritikov. Leta 2004 je znana francoska revija “Diapason” posvetila celo stran Vadimu Tchijiku z naslovom “Already Maestro” in leta 2010 je bil na naslovnici znane revije “String” s posebnim intervjujem na šestih straneh.

Vadim Tchijik je umetniški vodja mednarodnega festivala v francoskem mestu Hyères, “Les Musicales de Saint-Martin”, “L’Automne Musical du Vesinet” in “Les Heures Musicales de Binic”. Trenutno je professor violine na konservatoriju v Toulouseu in izvaja mojstrske tečaje po Evropi, v Južni Ameriki in Aziji. Aranžiral je tudi violinske parte od Saint-Saensa, Ravela in Francka za “Zen On” glasbeno izvedbo na Japonskem. Je ustanovitelj in dirigent godalnega ansambla “Les Virtuoses in dirigent tekmovanja za godala “Les Virtuoses du Coeur”.


Eric Courrèges je solist orkestra Philharmonique de Montpellier, Evropskega simfoničnega orkestra in koncertnega orkestra Lamoureux. Eric Courrèges igra tudi kot član zasedb l’Opéra de Paris, l’Orchestre National de France in l’Orchestre d’Ile de France. Igral je z nekaj velikimi dirigenti kot so Lorin Mazel in Seiji Osawa.

Nastopal je kot solist in kot komorni glasbenik v Franciji in Koreji, na Japonskem, Izraelu, Turčiji, Italiji, Španiji, Tuniziji, na Norveškem, Tahitiju, Mehiki in drugod.

Je vsestranski glasbenik, ki se pridružuje različnim glasbenim formacijam, od jazza z Michelom Legrandom, rocka z Johnnyem Hallydayem, romske glasbe, tanga in glasb sveta. Nastopal je s pianisti kot so Erik Berchot, Dimitris Saroglou, violinisti Philip Bride, Stéphane Rullière, ansambli 2E2M, Calliopée in kvartetom Hermarque. Posnel je pesmi Prévert-Kosme z aranžmaji C. Bollinga, ter celotne suite za čelo J.S. Bacha.


Anna Carrere se je rodila v glasbeni družini v Rusiji. Pri petih letih se je začela učiti violine in klavirja dve leti kasneje. Pri petnajstih letih se je začela izobraževati na glasbeni akademiji v Ukrajinskem Donetsku, kjer se je šolala pri znanem profesorju Victorju Makarovu v Kharkivu. Leta 1998 je začela študirati na višjem nacionalnem konservatoriju glasbe v Kijevu, kjer je zaključila svoje šolanje pri profesorju Valeryju Kozlovu. Najprej je nastopala po Ukrajini in Evropi, kjer je sodelovala na nekaj mojstrskih tečajih  z dobro znanima pianistoma Vladimirjem Krainevom and Oxano Yablonskayo v Nici. Znana pianistka Thérèse Dussaut jo je opazila in povabila k sebi na mojstrsko izpopolnjevanje na nacionalno glasbeno akademijo v Toulouse.

Anna je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj. Leta 2004 je dobila drugo nagrado mednarodnega klavirskega tekmovanja «Arts of the 20th century» v Kijevu. Od leta 2004 živi v Franciji in nastopa kot članica komornega orkestra in kot solistka z različnimi orkestri. Sodelovala je na različnih glasbenih festivalih v Franciji, Španiji, Izraelu, na Češkem, Ukrajini in drugod. Od leta 2012 do 2013 je nadaljevala študij z znano rusko pianistko Oxano Yablonskayo. Leta 2012 je organizirala svoj festival v Pompignanu, v sodelovanju z meddržavnimi franko-slovanskimi kulturnimi izmenjavami. Sedaj uči klavir, pri čemer so njeni študentje že osvojili število nagrad na mednarodnih tekmovanjih.


Koproducent koncerta je Društvo za promocijo komorne glasbe Spectrum.

spectrum.png (2)

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio