oksana-in-la-banda
Četrtek
03. Avgust
ob 20.30
LJUBLJANSKI GRAD

OKSANA PEČENY IN LA BANDA

Oksana Pečeny, violina

Matic Dolenc, kitara

Andraž Frece, harmonika

Jan Sever, klavir

Žiga Trilar, kontrabas

 

Vstop prost!


Nov projekt vrhunske violinistke Oksane Pečeny Dolenc združuje pet profesionalnih glasbenikov, aktivnih na slovenski glasbeni sceni. Nadeli so si ime Oxana & La Banda.

Oksana je svojo glasbeno pot začela v rodnem Kijevu. Kot hči dveh odličnih glasbenikov je že zgodaj izkazovala izreden talent ter ljubezen do glasbe in violine. Ko je bila stara osem let je skupaj z družino prišla v Slovenijo (Maribor). Oksana je osvojila številne najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih in kot solistka nastopala z orkestri doma in na tujem. Danes je koncertna mojstrica SNG Maribor.

Leta 2005 je ustanovila skupino Astorpia, s katero je poleg klasične glasbe raziskovala tudi druge glasbene žanre. Sedaj snuje nove podvige in glasbene izzive. Skupaj s prijatelji se loteva novega projekta, ki bo na nek način nadaljevanje Astorpie a z novim pridihom, novim konceptom.

Oksana išče vir inspiracije v klasiki, pri Sarasateju in drugih violinskih velikanih, pa tudi onkraj tega, onkraj klasike in tanga. Včasih cigansko razpuščeno, včasih v domišljiji znanih napevov, včasih v neznanem polju nove ustvarjalnosti, vedno pa sveže in na drugačen način. V življenju ne moremo vedno početi kar hočemo, v Glasbi pa smo svobodni, lahko smo kar koli si želimo…in to je tudi naš namen.

K sodelovanju je povabila izstopajoče glasbenike:

Pianist Jan Sever sodeluje s številnimi skupinami in deluje kot profesor na Konservatoriju v Ljubljani.

Harmonikaš Andraž Frece zaključuje študij na Akademiji za glasbo. Je letošnji dobitnik Prešernove študentske nagrade.

Kontrabasist Žiga Trilar poleg aktivnega komornega koncertiranja deluje  kot namestnik vodje kontrabasov v SNG Maribor.

Kitarist Matic Dolenc zaključuje študij na Akademiji za glasbo. Že vrsto let sodeluje z Oksano v duetu in je profesor na glasbeni šoli v Velenju.

Nova skupina se je uspešno predstavila na celovečernem koncertu v Avstriji, kjer jo je publika nagradila s stoječimi ovacijami. Njihov raznolik program obsega tango in etno glasbo (cigansko, romunsko, madžarsko glasbo).

 

oksana-in-la-banda

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio