Simfoniki RTV SLO 1a_ foto Janez Kotar manjsa
Sreda
14. Junij
ob 21.00
Kongresni trg - Ljubljana

OTVORITVENI KONCERT 29. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI

* V primeru dežja bo koncert v dvorani Marjana Kozine, Slovenska Filharmonija.


SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

Solisti:

Talita Sofija Komelj, sopran

Robert Pogorilić, flavta

Veronika Brecelj, violina

Domen Lorenz, violina

Zala Vidic, violončelo

Urban Stanič, klavir

Klavirski trio Rêverie

 

Dirigenti:

Slaven Kulenović

Miha Rogina

Mojca Lavrenčič

 

Modrator:

Igor Velše

 

Vstop prost!


O IZVAJALCIH:

Simfonični orkester RTV Slovenija, ustanovljen leta 1955, je v šestdesetih letih ustvarjanja zapustil pomembno sled v slovenskem glasbenem življenju. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del mu pripada prvo mesto med vsemi slovenskimi glasbenimi ansambli. Od ustanovitve naprej so njegova temeljna dejavnost studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.

Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Sedanji šef dirigent orkestra je odlični kitajski dirigent En Shao, ki je to mesto prevzel septembra leta 2006. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Christian Mandeal, Rossen Milanov, Marko Letonja, Joe Hisaishi, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac in drugi.


talita-sofija-komelj-112foto-nada-zgank

Talita Sofija Komelj je prejemnica zlatega priznanja in posebne nagrade za najboljši pevski nastop na Glasbeni olimpijadi leta 2014. Aprila lani je v svoji kategoriji zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju Iuventus Canti v Vráblah na Slovaškem. Ure petja pri profesorici Pii Brodnik obiskuje že od devetega leta, na Glasbeni šoli Vič-Rudnik pa se je pri profesorici Metki Lebar učila tudi klavirja. Trenutno je dijakinja tretjega letnika KGBL, smer solopetje. V Ljubljani je nastopala v vlogi Vrabčka v otroški operi Brundibar, na Večeru lepe glasbe in opernih arij na Novem trgu v okviru Mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani, na recitalu Pevski obeti in pričakovanja v Križankah, na Novoletnem koncertu mestnih štipendistov in na občinski proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Ljubljanskem gradu. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev solopetja. Od leta 2016 je tudi štipendistka mestne občine Ljubljana.

 

Robert Pogorilić

Robert Pogorilić  je flavto začel igrati pri 12-ih letih, štiri leta za tem pa že osvojil zlato plaketo in 1. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Uspešno je opravil sprejemne izpite na KGB Ljubljana ter šolanje nadaljeval pri prof. Mileni Lepovšek in prof. Ireni Rovtar. Znanje in izkušnje si je ves čas nabiral tudi v okviru mojstrskih tečajev pri uveljavljenih flavtistih. Trenutno študira na Visoki šoli za glasbo v Lozani (Švica), v razredu prof. Joseja Daniela Castellona in prof. Loïca Schneiderja. V času šolanja je na različnih tekmovanjih osvojil veliko nagrad. Ob zaključku šolanja je prejel Škerjančevo nagrado, priznanje Srednje glasbene in baletne šola Ljubljana najboljšim dijakom za študijske dosežke. V lanskem letu je osvojil prvo nagrado na tekmovanju Salzburg Virtuoso Competition. Sodeloval je s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom Orchestre symphonyique d’Université de Lausanne, Komornim orkestrom festivala Next Generation (Liechtenstein), Komornim orkestrom Zadar. Je član ansambla sodobne glasbe l’HEMU.

 

Veronika Brecelj

Veronika Brecelj

Veronika Brecelj je po končanem šolanju pri prof. Vasilij Meljnikovemu na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nadaljevala študij koncertne smeri violine na Universität der Künste v Berlinu v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega. V šolskem letu 2015/2016 je bila na izmenjavi Erasmus na Universität für Musik und darstellende Kunst v Gradcu v razredu prof. Borisa Kuschnirja. Redno izpopolnjuje svoje znanje na mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih kot so H. Rosenberg, T. Tomaszewski, I. Ozim, P. Vernikov, I. Gitlis. Bila je izbrana za festival in mojstrski tečaj Holland music session pri prof. K. Wegrzynu. Je zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj, v letu 2012 ji je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani podelil Škrjančevo nagrado za umetniške dosežke. Kot solistka se predstavlja na številnih samostojnih recitalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji in na Nizozemskem

Domen Lorenz

Domen Lorenz

Domen Lorenz sodi med najobetavnejše slovenske glasbenike. Doslej je osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja, kot član tria SGBŠ Ljubljana pa je prejel prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG (2002). Z velikimi uspehi je gostoval v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, Italiji, Nemčiji, na Hrvaškem in Češkem. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Ljubljana, Camerato Labacensis, Celjskim godalnim orkestrom in Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana. Domen je študij prve stopnje bolonjskega sistema zaključil pri prof. Gorjanu Košuti, izobraževal pa se je tudi na dunajski Univerzi, v razredu priznane pedagoginje – prof. Dore Schwarzberg. V sezoni 2014/2015 je postal stalni član simfoničnega orkestra SNG opera balet Ljubljana, 2. stopnjo bolonjskega študija pa nadaljuje pri prof. Volodji Balžalorskem.

Zala Vidic

Zala Vidic

Zala Vidic se je violončelo začela učiti pri šestih letih. Zdaj je dijakinja 4. letnika na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Osvojila je že več nagrad na domačih in tujih tekmovanjih, med drugim je bila leta 2016 finalistka tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki v Kölnu, osvojila je 1. nagrado (100 točk) in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na državnem tekmovanju TEMSIG leta 2015, istega leta je izvedla tudi samostojne recitale v Zagrebu, Ljubljani in na Festivalu Bled, na mednarodnem tekmovanju Antonio Janigro v Poreču pa je leta 2014 osvojila 3. nagrado. Zala je prejemnica Škerjančeve nagrade za izjemne umetniške dosežke. Ves čas šolanja svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih profesorjih (G. Gnocchi, R. Latzko, M. Löhr, C. Hagen).

Klavirski trio Rêverie

Klavirski trio Rêverie

Klavirski trio Rêverie: Tanja Činč – klavir, Mojca Jerman – violina, Katarina Leskovar – violončelo

Klavirski trio Rêverie sestavljajo vrhunske mlade glasbenice, dobitnice številnih nagrad in odličij z domačih in tujih tekmovanj. Na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu (2014) so dobile 1. nagrado in bile absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami. Leto prej so se udeležile tudi mednarodnega tekmovanja komornih skupin v okviru Festivala Bled, kjer so osvojile 2. mesto in 3. nagrado kot edina nagrajena slovenska komorna skupina. V decembru 2015 so na tekmovanju za komorne skupine Primož Ramovš dobile 1. nagrado. Istega meseca so na mednarodnem tekmovanju Grand Prize Virtuoso osvojile 1. nagrado in bile povabljene na zaključni koncert v Pariz, kjer so bile izbrane za absolutne zmagovalke in prejele promocijsko nagrado, ki vsebuje tri solistične koncerte v Londonu, Berlinu in Parizu v jeseni 2016. Izpopolnjevale so se na številnih mojstrskih tečajih priznanih profesorjev, kot so Trio di Parma, Chia Chou, Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland in Julian Arp. Od začetka njihovega skupnega delovanja leta 2012 je bil njihov profesor Tomaž Lorenz, lani pa je njegovo mesto prevzel Matija Lorenz.

Slaven Kulenovič

Slaven Kulenović

Slaven Kulenović, dirigent in pianist, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej zaključil študij klavirja v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, leta 2009 pa še dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka. Izpopolnjeval se je tudi na številnih dirigentskih mojstrskih tečajih in poletnih šolah. Je umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, prav tako vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunce dosedanjega umetniškega udejstvovanja velja omeniti dve zelo odmevni gostovanji s Simfoničnim orkestrom KGBL v BiH in Nemčiji ter dirigentski nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2015. Je profesor klavirja in komorne glasbe naKonservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Miha Rogina

Miha Rogina

Miha Rogina je študij saksofona zaključil na prestižnem CNSM de Paris v Franciji, kjer je diplomiral z najvišjimi odlikami. Izpopolnjeval se je tudi na sloviti Estman School of Music v ZDA. Leta 2015 je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju. Je profesor saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 2013 pa tudi gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu. Kot dirigent je vodil več orkestrov: Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Bratislavska filharmonija, Simfonični orkester Pro-Arte, Komorni ansambel pariškega konservatorija in Saksofonski orkester Akademije za glasbo. Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom velikih dirigentov kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

Mojca Lavrenčič je mlada perspektivna umetnica, študentka zadnjega letnika magistrskega študija orkestrskega dirigiranja na ljubljanski glasbeni akademiji v razredu maestra Marka Letonje in Simona Dvoršaka. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade za koncertno dejavnost, dobitnica zlatega priznanja in Lavreata na mednarodnem tekmovanju komplementarnega klavirja v Nišu, kot čembalistka pa si je na letošnjem mednarodnem tekmovanju Svirel prislužila srebrno priznanje. Večino obštudijskega časa posveča delovanju na opernem področju. Kot korepetitorka in asistentka dirigenta redno sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in SNG Opero in baletom v Ljubljani, kot operna dirigentka pa je leta 2016 debitirala z monoopero Grigorija Frida “Dnevnik Ane Frank”.


Koncert je del 9. festivala Junij v Ljubljani.

LOGO junij _tekst

Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio