at-the-piano-high-pixels
Sreda
16. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

SLOVANSKI PLESI IN SANJARJENJA

Marina Horak, klavir

 

Vstop prost!


Marina Horak je dobitnica Betettove nagrade Društva glasbenih umetnikov Slovenije za leto 2008. Slovenska pianistka poljsko-makedonskega porekla je večji del življenja preživela v Münchnu, Parizu, Amsterdamu in Londonu. Sedaj je profesorica za komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani, obenem pa se kot pianistka in pedagoginja intenzivno udejstvuje v tujini in doma. V zadnjih letih je pogosto potovala v ZDA in v Hong Kong, kjer je poleg številnih koncertov vodila mojstrske tečaje na raznih univerzah.

Njeno glasbeno pot so zaznamovali koncerti z orkestri, televizijska in radijska snemanja, solistična in komorna gostovanja po vsej Evropi, v Avstraliji, Indiji, Maleziji, Bruneju, Singapurju, v Novi Zelandiji in na Kitajskem ter festivali kot so Festival de Musique Sacrée (Pariz), Bergen Festspillene in Summer Festival Oslo (Norveška), Ljubljana poletni festival in Lent Maribor, Hitzacker Sommertage (Nemčija), Tschechische Nacht (München), Shanghai Music Festival, Hvarske ljetne priredbe in Terra Magica Poreč (Hrvaška), Copenhagen Summer Festival (Danska), Festival Tibor Varga (Švica), Forfest Kromeriž (Češka), ‘Hopes, talents, masters’ (Bolgarija), Pera Piano Festival Istanbul (Turčija), Northern Lights Music Festival (ZDA)  in drugi. Posnela je tudi zgoščenke: Štiri sonate slovenskih avtorjev (Škerjanc, Lipovšek, Šivic, Matičič), Nepoznani Chopin – Sonata op. 4 in Poljske pesmi op. 74 s sopranistko Pio Brodnik ter skladbe Pièces caractéristiques Jurija Mihevca.

Marina Horak je svoje izobraževanje začela pri prof. Hildi Horak, ga nadaljevala v Münchnu na Visoki šoli za glasbo, nato v Parizu (na Ecole Normale) in Londonu. Njen pianistični razvoj so obogatili razni mojstrski tečaji ter študij čembala na Scholi Cantorum v Parizu. V času študija je postala dobitnica mnogih mednarodnih nagrad in priznanj. Kot solistka je nastopala s Slovensko, Beograjsko in Makedonsko filharmonijo, s sarajevskimi in zagrebškimi simfoniki, z norveškimi simfoniki in filharmoniki, z nizozemskim radijskim orkestrom, komornimi orkestri Gaudeamus (Zagreb) in Barock Strings Zurich (Švica), londonskim Young Symphony Orchestra, švicarskim Orchesterverein Zürich in drugimi.


Spored:

 

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810–1849): Mazurka op. 50/3 v cis-molu, Nocturne op. 48/2 v fis-molu
FERDO LIVADIĆ (1799–1879): Notturno (1822) v fis-molu                                          
JURIJ MIHEVEC (1805–1882): Pièces caractéristiques

Laure (mazurka) op. 100/1
Les hirondelles du presbytère
Lucifer (polka-galop) op. 161                           


(odmor)


PETER I. ČAJKOVSKI (1840–1893): Dumka op. 59 v C-duru
JANEZ MATIČIČ (1926): Danses grotesques / Groteskni plesi

Allegretto capriccioso
Moderato assai
Allegretto giocoso
Allegretto grazioso
Allegro vivace

KAROL SZYMANOWSKI (1882–1937): Preludiji op. 1

Andante ma non troppo (št. 1)
Andante con moto (št. 2)
Moderato (št. 7)

MARKO TAJČEVIĆ (1900–1984): Sedem blakanskih plesov

Con moto
Rustico
Vivo
Sostenuto e cantabile
Allegro ritmico
Allegretto
Allegro quasi pesante


Glavni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
© IMAGO SLOVENIAE 2017. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio