Sreda
15. Avgust
ob 20.30
Rdeča dvorana Magistrata - Ljubljana

TOMAŽ SEVER IN KATJA SINKOVIČ

Tomaž Sever, violončelo
Katja Sinkovič, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770‒1827)
Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102 št. 1

Franz Schubert (1797‒1828)
Sonata za violončelo in klavir v a-molu, D. 821 »Arpeggione«

Dmitrij Šostakovič (1906‒1975)
Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op. 40

Slovenska noviteta


Vstop prost.


Violončelist Tomaž Sever se je rodil v Ljubljani in napravil prve glasbene korake pod vodstvom očeta violinista. Diplomiral in magistriral je na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi (profesorji Kaljanov, Monighetti, Čajkovska). Koncertira doma in v tujini. Nastopil je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Celjskim komornim orkestrom ter z italijanskima komornima orkestroma Solisti Apuani in Orchestra da camera Puccini. Snema za domače in tuje radiotelevizijske postaje, posnel je tudi več zgoščenk in plošč. Zelo plodno je njegovo sodelovanje s skladatelji ‒ posvečenih mu je več kot 18 skladb, ki jih je tudi krstno izvedel.

Tomaž Sever je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Klavirskega tria Syringa (v njem igrata še violinist Jernej Brence in pianist Hinko Haas). Med letoma 1987 in 1992 je bil solo čelist orkestra Puccinijevega opernega festivala v kraju Torre del Lago in solo čelist v opernem orkestru Mestnega gledališča v Lucci. Od leta 1995 je član Ansambla Kreativ iz Celovca.

Kot pedagog je deloval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na Srednji glasbeni šoli v Velenju in na Visoki šoli za glasbo Ino Mirković v Opatiji (Hrvaška). Pogosto je vabljen v žirije mednarodnih glasbenih tekmovanj. Od leta 1982 do 1985 je bil predsednik programske komisije Glasbene mladine Slovenije. Od leta 1985 je član izvršnega odbora Društva glasbenih umetnikov Slovenije, od leta 1995 pa omenjenemu društvu tudi predseduje. Zasnoval in organiziral je koncertni niz DGUS v okviru Evropskega meseca kulture v Ljubljani leta 1997, prav tako pa serijo koncertov ob Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani leta 2003.

Pianistka Katja Sinkovič je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorjih Tomažu Petraču, Andreju Jarcu in Vladimirju Mlinariču. Leta 2010 je bila sprejeta v razred angleškega pianista Martina Hughesa na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost, kjer je leta 2011 nadaljevala študij pri Noelu Floresu in zatem pri Michaelu Kristu, zdaj pa se izpopolnjuje v razredu svetovno znane pianistke Lilye  Zilberstein.

Na mednarodnem tekmovanju dr. Roman Klasinc v Mariboru je leta 1997 osvojila zlato plaketo. V abonmajskem ciklu Akademije za glasbo v Ljubljani je kot solistka ob orkestru Opere in baleta SNG Ljubljana pod taktirko Marka Gašperšiča navdušila avditorij Slovenske filharmonije z izvedbo Klavirskega koncerta v b-molu Petra Iljiča Čajkovskega. Nastopa tudi na recitalih. V sklopu cikla Pianissimo (EPTA) se je leta 2012 predstavila na solističnih večerih po Sloveniji. Leta 2013 je v okviru Društva slovenskih skladateljev krstno izvedla dela slovenskih skladateljev Janeza Matičiča, Jake Puciharja in Tine Mauko.

© IMAGO SLOVENIAE 2018. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio