18. 04. 2023

30. APRIL, MEDNARODNI DAN JAZZA

»Jazz ni le glasba, temveč način življenja, način bivanja, način razmišljanja.« (Nina Simone)


Leta 2011 je na pobudo veleposlanika dobre volje Herbieja Hancocka Unesco 30. april uradno razglasil za Unescov Mednarodni dan jazza. Dan, ki ga obeležujejo že v več kot 190 državah, združuje različne skupnosti, šole, umetnike, akademike in ljubitelje, jih spodbuja k spoznavanju jazza in odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o pomenu medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo. Je sredstvo za svobodno izražanje, ki promovira spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo vseh ljudi ne glede na poreklo.

Pri Imagu Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo se vedno znova z veseljem pridružujemo obeleževanju tega glasbenega praznika. Tudi letos z našimi partnerji pripravljamo pester program za vse obstoječe in prihodnje ljubitelje in ljubiteljice jazza. Ob tej lepi priložnosti tudi znova vabimo vse jazzovske ustvarjalke in ustvarjalce, da 30. aprila zaigrajo ob odprtih oknih in tako skupaj spletejo harmonijo kulturnega dialoga.

Letos bomo iz Slovenije naredili tudi korak v zamejstvo:

26. 4. ob 19.00, Metlika, Metliški grad: Sarah Železnik & Jazz Trio
27. 4. ob 20.00, Ljubljana, Prulček: Mihelič Matošić duo
28. 4. ob 20.30, Postojna, Jazz hram: Ajda Stina Turek Quartet
28. 4. ob 20.00, Ljubljana, Prulček: Rok Zalokar Zhlehtet
30. 4. ob 11.00, Gorica, Kulturni dom: Ipavec Pacorig Duo
30. 4. ob 18.00, Gornji Grad, Galerija Štekl: Sarah Železnik & Rok Zalokar duo
30. 4. ob 19.00, Eipprova ulica: Mind Tree

Spet pripravljamo tudi spontane poulične nastope, ki se bodo 30. aprila vrstili med 11. in 17. uro. V Ljubljani bodo Mihelič Matošić duo, Pianosax duo in Resnik Diallo duo krožili med Tromostovjem, Čevljarskim mostom, in Robbovim vodnjakom na Mestnem trgu. Mozetič Gypsy Swing 4 pa bodo poskrbeli za poulični jazz na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

O dogajanju ob Mednarodnem dnevu jazza po svetu in preteklih praznovanjih si lahko več preberete na uradni spletni strani tega praznika.


Pod pokroviteljstvom:


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio