03. 09. 2019

NOČI V STARI LJUBLJANI TUDI LETOS UPRAVIČILE SLOVES NAJVEČJEGA POULIČNEGA FESTIVALA V PRESTOLNICI

Zadnji vikend v avgustu je festival Noči v stari Ljubljani že 31. leto zapored napolnil staro mestno jedro z glasbenim utripom ter z mednarodno odmevnim programom navdušil večtisočglavo množico obiskovalcev. Od četrtka, 29. avgusta, do sobote, 31. avgusta, se je na 9 prizoriščih zvrstilo 30 koncertov in drugih kulturnih dogodkov, na katerih se je predstavilo več kot 200 izvajalcev iz 24 držav. Uživali smo lahko ob zvokih zasedb: Big band RTV Slovenija, Gulaza (Izrael), tAman (Bosna in Hercegovina, Slovenija), Cubismo (Kuba, Venezuela, Hrvaška, Slovenija), Goran Bojčevski Quintet (Slovenija), Hamsa Hamsa (Španija), SuRealistas (Venezuela, Italija), Baro Drom Orkestar (Italija), Invisible World (Češka, Turčija, Srbija), Vruja (Slovenija), DagaDana (Poljska, Ukrajina), Babra (Madžarska), Shaun Ferguson (Kanada), Mihael Hrustelj Trio (Nizozemska, Romunija, Slovenija) itn.

Programska rdeča nit festivala (in tudi njegov podnaslov) je bila Glasovi manjšin (Voices of Minorities), saj smo želeli prek glasbe izpostaviti velikokrat podcenjen, celo spregledan, a zato nič manj pomemben vpliv etničnih manjšin na družbo in kulturo v evropskem prostoru in s tem spodbuditi širšo javnost k premisleku o strpnejši, solidarnejši družbi jutrišnjega dne.

V času festivala je potekal tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij na temo Zvok, pesem in političnost, ki je obiskovalcem ponudil vpogled stroke v odseve širše družbene problematike v glasbi. Simpozij je nadaljevanje našega dolgoletnega sodelovanja z ZRC SAZU, z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in največjim svetovnim združenjem etnomuzikologov ICTM (International Council for Traditional Music).

Za naslednje leto (2020), ko bodo Noči v stari Ljubljani potekale od 27. do 29. avgusta, napovedujemo še bolj pester program, ki bo tako kot vsa leta doslej ponudil obiskovalcem premišljen izbor etno in jazz glasbenih zasedb na vrhunski mednarodni ravni. Ponovno bo zagotovljena že tradicionalna brezplačnost dogodkov, saj pri Imagu verjamemo, da je dostopnost do kulturnih vsebin na vrhunskem nivoju dragoceno razkošje, ki pa bi moralo biti omogočeno vsem.

Foto utrinke z letošnjih Noči si lahko ogledate TUKAJ, mi pa smo že v pripravah na naslednjo sezono!

Program Noči v stari Ljubljani 2020 lahko spremljate na spletni povezavi https://noci.imagosloveniae.net

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio