20. 08. 2021

33. Mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI (26.–28. avgust 2021)

Največji poulični festival v prestolnici, Noči v stari Ljubljani, bo med 26. in 28. avgustom že 33. leto zapored napolnil staro mestno jedro s kulturnim utripom. V teh kriznih časih predstavlja umetnost še zadnje zatočišče lepote in miru, zato je še toliko bolj pomembno, da se kulturno dogajanje odvija naprej. Letošnjo edicijo festivala je bilo potrebno prilagoditi novonastalim razmeram, kljub temu pa nam je v Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije uspelo pripraviti kakovosten in privlačen program.

»Kljub težavam s katerimi se spopadamo v teh koronskih časih, bomo v letošnjem letu realizirali vse načrtovane projekte, saj se dobro zavedamo, kako veliko v tej situaciji ljudem pomenijo kulturni dogodki in umetnikom nastopi v živo. Želimo pa si, da bodo vsi obiskovalci letošnjih Noči z razumevanjem sprejeli protikoronske ukrepe in tako zaščitili sebe in druge« je povedal direktor Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Janoš Kern.

Vsi dogodki bodo tradicionalno za obiskovalce brezplačni, saj želimo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Tema 33. Noči v stari Ljubljani bo tradicijski zvoki sodobnosti. Vzporedno se bo prepletalo več programskih linij etno in jazz glasbe s poudarkom na glasbenih praksah, ki tradicijske vplive prelivajo v sodobne zvočne forme. Del programa bo odseval obredne in duhovne glasbene vplive, saj bo s programsko rdečo nitjo festivala tesno povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij Glasba-religija-duhovnost, ki ga v času Noči v stari Ljubljani pripravljamo z vodilnim svetovnim združenjem etnomuzikologov ICTM (Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo), Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in KED Folk Slovenija. Z idejo za letošnji simpozij se je rodila tudi novonastala študijska skupina znotraj ICTM za raziskovanje povezav glasbe, religije in duhovnosti.

Noči v stari Ljubljani bodo tokrat postregle z 19 dogodki na 5 prizoriščih, skrbno umeščenimi v čaroben poletni ambient starega mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko 100 umetnikov iz 6 držav.

Otvoritev Festivala bo 26. avgusta 2021 ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu z vrhunskim glasbeniškim sestavom Marko Hatlak BAND, nov avtorski projekt vsestranskega virtuoza in ljubljenca občinstva Marka Hatlaka, ki se tokrat v eklektičnem prepletu soula, funka, latina, popa in rocka predstavlja kot harmonikaš in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom. Prisluhnili bomo lahko najbolj cenjeni izvajalki madžarske romske glasbe na svetu in eni ključnih nosilk glasbene tradicije madžarskih Romov Móniki Lakatos (Madžarska), ki je leta 2020, kot prva romska izvajalka prejela najprestižnejšo nagrado iz področja glasb sveta, WOMEXovo nagrado za življenjsko delo.

V novem projektu mojstrice ljudskega petja Zvezdane Novaković – ZVEN z naslovom Čaralice: pesmi zoper vse slabo bodo zazvenele ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori s katerimi so naši predniki zdravili različne fizične in psihične bolezni. Posebej za projekt je avtorica uglasbila čarne besede, ritualne napeve pa prelila v moderno zvočno sliko, ki je plesno in performativno prepletena z glasovi vseh nastopajočih pevk ter sintetičnimi zvoki glasbil.

Bolj drzne poslušalce bo navdušil nekonvencionalni, neklasični in neuvrstljivi dunajski Duo 4675 (Avstrija), ki zapušča dobro uhojene glasbene poti in z lahkotnim združevanjem saksofona, kontrabasa in še marsičesa drugega izumlja nove zvoke. V plesni korak bo zazibala nepričakovano elegantna sinteza glasbe bratov Avsenik z dixieland obliko igranja, ki so si jo privoščili vrhunski slovenski akademski glasbeniki zbrani v skupini Oberdixie Band. S soul-ovsko obarvanim večerom se bodo predstavili prekaljeni domači velikani jazza združeni pod imenom Oberžan-Kopač-Marenče-Divjak jazz kvartet, zaigrali pa bodo tudi inovativni, navihani, dobro uigrani, predvsem pa plesno razpoloženi Primorci Pantaloons, ki s svojim »avtohtonim« trobilsko-elektronsko-jazzovskim stilom nikogar ne bodo pustili ravnodušnega.

Z eksotičnimi ritmi in močnim čustvenim nabojem bo ulice stare Ljubljane napolnila brazilska glasbena atrakcija Denise Dantas & The Band (Brazilija, Italija, Slovenija), ki v edinstven avtorski izraz združuje glasbeno izročilo Brazilije in Sredozemlja. S trubaško-balkanskim melosom pa se bodo src poslušalcev dotaknili Balkan Boys, ki v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranjajo idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi skaja in rumbe.

Obeta se tudi unikaten multimedijski projekt z »globoko zasidrano idejo«, Geostrune: Dihanje v osrčju slovenskih gora, v katerem sta priznana umetnika Lado Jakša in Dragotin Ocepek z umetniškim navdihom prepletla nihanje 6 prednapetih vrvnih geotehničnih sider v osrčju slovenskega hribovja. 15 let frekvenčnega monitoringa dihanja hribov, kot posledice naravnih sprememb od potresov do dežja, snega, ledu, sonca in vetra, sta strnila v enourni zvočno-vizualni performans.

V novi postavi (in s prenovljenim imenom) se bo z značilno fuzijo jazza in funka predstavil sedemčlanski ljubljanski kolektiv P’Jays, eno najslajših domačih odkritij zadnjih let. Stilsko samosvoji Malamor, na čelu s pevko palestinsko-italijansko-slovenskega rodu, bodo poleg zimzelenih predstavili skladbe z novega albuma Bed of Love, ki s svojo posthipi-etno-orientalistično težnjo sloni na antičnih magičnih besedilih Mezopotamije, Egipta in Grčije. Glasbo iz svojega novega albuma Caricias (Božanja), zaznamovano z mehkobo ukuleleja, čutno poezijo in latinskoameriškim utripom, pa bo predstavila naša mednarodno prepoznavna pevka in avtorica Katja Šulc.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile bogat spremljevalni program, v okviru katerega velja poleg že omenjenega Mednarodnega simpozija Glasba-religija-duhovnost omeniti lutkovno predstavo Sapramiška v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki bo v Mestnem muzeju razveseljevala najmlajše obiskovalce festivala ter plesne večere bachate, kizombe, salse in tanga pod Plečnikovimi »plesnimi« arkadami. Poskrbljeno bo tudi za dodatno kulinarično ponudbo v okviru katere bodo lahko obiskovalci vse dni festivala na Hribarjevem nabrežju preizkusili jedi kuharskih mojstrov, zmagovalcev kuharskega šova MasterChef.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celotni program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na spletni strani festivala https://imagosloveniae.net.

Prijazno vabljeni!

V teh negotovih časih je program podvržen nenadnim spremembam, zato vas vljudno vabimo, da redno spremljate našo spletno stran.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio