18. 08. 2022

34. Mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI (25.–27. avgust 2022)

Največji poulični festival v prestolnici, Noči v stari Ljubljani, bo med 25. in 27. avgustom že 34. leto zapored staro mestno jedro napolnil s kulturnim utripom. Obeta se tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.

Vsi dogodki bodo tradicionalno za obiskovalke in obiskovalce brezplačni, saj želimo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

V Evropskem letu mladih smo velik del programskega prostora namenili že uveljavljenim glasbenim ustvarjalcem mlajše generacije. S programsko rdečo nitjo festivala bo tesno povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij Glasba mladih v slovenski preteklosti in sedanjosti, ki ga v času Noči v stari Ljubljani pripravljamo z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ZRC SAZU in KED Folk Slovenija.

Noči v stari Ljubljani bodo tudi tokrat postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom.  Na 6 prizoriščih, skrbno umeščenih v čarobni poletni ambient starega mestnega jedra, se bo zvrstilo 21 dogodkov, na katerih bo nastopilo preko 90 umetnikov iz 9 držav.

Otvoritev festivala bo 25. avgusta 2022 ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu z eno naših najvidnejših etno zasedb, Bakalino Veliko, ki nas bo popeljala na glasbeno pustolovščino od skritih kotičkov starodavnih jam do tolminskih vršacev, kjer se obilje eksperimentalnih, eklektičnih zvokov in inštrumentarija domišljeno spaja z zgodbami, ki so »žmohtnejše« in intimnejše kot kadarkoli prej.

Iz Francije s karibskim vudu blues rockom k nam prihaja eksplozivna zasedba Moonlight Benjamin, ki je v letošnjem letu izdala tretjo zgoščenko. Jedro zasedbe predstavlja na Haitiju rojena vudu svečenica in prodorna pevka ter tekstopiska z impresivnim vokalnim razponom in uporniškim glasom. Vznemirljive, premišljene in včasih naravnost grozljive pesmi v haitijski kreolščini in francoščini, začinjene z mogočno teatralnostjo, bodo poslušalce potegnile v opojni vudu trans.

Tokrat bo s posebnim gostom, našim mednarodno najuspešnejšim jazzovskim saksofonistom Juretom Puklom, nastopil Sentido Project, ki špansko glasbeno-plesno tradicijo flamenka z vnašanjem elementov jazza in elektronike preobraža in povzdiguje v sodobni hibridni žanr. Predstavili bodo novi album Solo andar, na katerem svoje mesto najdejo tudi avtorska poezija in na novo oživljena besedila avtorjev, ki z nekoč legendarnim delom danes tonejo v pozabo.

Obeta se zvočno žlahten večer z italijansko-avstrijskim duom Luciano Biondini & Klaus Falschlunger. S čarobno kombinacijo harmonike in indijskega sitarja virtuoza v novem projektu Once in a Blue Moon plujeta po prostranih galaksijah zahodne in vzhodne glasbene poloble ter ustvarjata poetično in energično zvočnost, začinjeno s kančkom humorja.

Multitalent Žigan Krajnčan, ki se je širši Sloveniji letos predstavil tudi na šovu Slovenija ima talent ter navdušil in si prislužil zlati gumb žirije, je na glasbeno sceno prinesel svežino, originalnost in pozitivno energijo. V družbi naših vrhunskih glasbenih virtuozov bo predstavil novo zgoščenko Fusion Reactor, na kateri z avtorskim prepletom glasbe in plesa potuje med številnimi zvrstmi in žanri, kot so jazz, funk, hip-hop, reggae in klasika.

Izvrstni mladi glasbeniki Folk tria Lumi (kar v ugrofinskih jezikih pomeni sneg), združeni v ljubezni do ljudske glasbe, predvsem iz skandinavskih in baltskih dežel, se bodo predstavili z avtorskimi priredbami, ki nikakor ne zanemarjajo tradicije, a zvenijo mladostno drzno, pogosto nepričakovano. Prisluhniti bo moč tudi glasbeno-stilni raznolikosti, povezani z mladostno svežino sester Gregorič, Mire na violini in Sare na kitari, sicer koroških zamejk, ki slišita na ime Duo Sonoma.

Brazilski duo Musical Manifesto bo ulice stare Ljubljane odel v indijske ritme, z virtuoznostjo, ovito v udaren balkanski melos, bodo navdušili prekaljeni Autetno, italijanski Ecanés kvartet, ki prepleta klasično in popularno glasbeno tradicijo z različnimi stili, pa bo postregel z interpretacijami ljudskih pesmi v jezikih in narečjih različnih sredozemskih kultur.

Slovenska jazzovska smetana novejše generacije, združena v kolektiv Zhlehtet, ki deluje pod vodstvom priznanega pianista in skladatelja Roka Zalokarja, bo predstavila nov cikel kompozicij za kvintet, vse ljubitelje večglasnega petja pa bo razvajal pri nas edinstveni vokalni jazz kvartet, Vox Arsana, ki v svoji eksplozivnosti moderni swing začini z bogatimi harmonijami in virtuoznimi ritmi jazza.

Med drugim bo nastopila ena najbolj zanimivih in predvajanih slovenskih skupin zadnjih let, 8-članski kolektiv mladih kultnih glasbenikov WCKD Nation, ki raziskuje nove oblike in zvoke jazz-popa, okusno prepletene s hip hop beati, sodobnim soulom, eksperimentalnim R&B-jem ter kitarsko podlago, ki črpa iz funka sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Zaigrala bo tudi globoko zakoreninjena madžarska zasedba Zajnal, ki pod vplivom sodobnih urbanih zvočnosti z avtohtonim tradicijskim inštrumentarijem svojih prednikov napleta energične, sveže in udarne avtorske viže.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile bogat spremljevalni program, v okviru katerega velja poleg že omenjenega Mednarodnega simpozija Glasba mladih v slovenski preteklosti in sedanjosti omeniti lutkovno predstavo Turlututu v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki bo v Atriju Magistrata razveseljevala najmlajše obiskovalce festivala, ter plesne večere salse, bachate in tanga pod Plečnikovimi »plesnimi« arkadami. Poskrbljeno bo tudi za dodatno kulinarično ponudbo, kjer bodo obiskovalci lahko vse dni festivala na Hribarjevem nabrežju preizkušali jedi kuharskih mojstrov šova MasterChef ali pa v Hedonističnem vrtu urbanega mini parka ob vodnjaku na Novem trgu poleg ušes razvajali še svoje brbončice.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celoten program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Prijazno vabljeni!

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio