Ponedeljek
12. Julij
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

ANSAMBEL CAMERATA ACADEMICA LJUBLJANA

Karolina Šantl Zupan, flavta
Mojca Zlobko Vajgl, harfa
Janez Podlesek, violina
Maja Rome, viola
Gal Faganel, violončelo


Spored:

Claude Debussy (1862–1918), Sonata za flavto, violo in harfo, št. 2, L137
Jacques Ibert (1890–1962), Dva interludija za flavto, violino in harfo
Jean Françaix (1912–1997), Kvintet št. 1 za flavto, harfo in godalni trio
Ernst von Dohnányi (1877–1960), Serenada za godalni trio v C-duru, op. 10


Koncert nevsakdanje zasedbe odličnih slovenskih glasbenikov, sicer profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo.

Karolina Šantl Zupan je diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in študij nadaljevala na Visoki šoli za upodabljajočo umetnost na Dunaju. Izpopolnjevala se je pri Jamesu Galwayu, Ireni Grafenauer, Suzan Milan, Petru Lucasu Grafu in drugih svetovno znanih in uveljavljenih flavtistih. Zaposlena je kot redna profesorica in predstojnica oddelka za pihala, trobila in tolkala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na njene uspehe na akademskem področju kažejo številne mednarodne in nacionalne nagrade, ki jih prejemajo njeni študenti. Redno sodeluje tudi s tujimi izobraževalnimi institucijami. Od leta 2001 je članica mednarodnega kvarteta flavt 4Syrinx, s katerim že vrsto let oblikuje samostojni ciklus koncertov v dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu. S kvartetom 4Syrinx je leta 2014 prejela diskografsko nagrado leta Porin. Literaturo za flavto arhivsko snema za slovenske in tuje radijske hiše. Do zdaj je izdala devet zgoščenk, med njimi dve za flavto in klavir, dve za flavto in harfo (Nocturno in Impresija), tri s kvartetom flavt 4Syrinx (Decade, Monochromia in Soba za štiri), z orkestrom Slovenske filharmonije zgoščenko s koncerti za flavto (Ibert, Feld in Reinecke) in leta 2017 zgoščenko za flavto ter flavto in orkester. Je avtorica instruktivnega gradiva za učenje flavte, izdanega pod naslovom Skladbe za flavto. Na znanstvenem področju se ukvarja z interakcijo med umetniškim in pedagoškim poučevanjem ter oblikovanjem umetniške glasbene interpretacije na visokošolski stopnji izobraževanja. Leta 2019 je iz tega področja tudi doktorirala. Je »Yamaha Flute Artist«.

Mojca Zlobko Vajgl, harfistka in pedagoginja, izredna profesorica na ljubljanski Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je že vrsto let ena izmed vodilnih slovenskih harfističnih poustvarjalk in mednarodno priznana umetnica. Za seboj ima bogato solistično kariero, nastope v večini evropskih držav, solistične koncerte z uglednimi tujimi orkestri (Berlinski simfoniki, Dunajski simfoniki, orkester Hamburške filharmonije, Beograjska, Sarajevska, Makedonska filharmonija, Kijevska ter Azerbaidžanska filharmonija, Simfoniki RTV Slovenija in Slovenska filharmonija ter solistične koncerte z uglednimi komornimi ansambli kot so Stockholmski komorni orkester, Lepiziški godalni kvartet, Godalni kvartet Orpheus, ansambel Ars Amata Zuerich, Orchestre di Padova e del Veneto in mnogimi drugimi. Iz sodelovanja s slovenskimi skladatelji je nastalo nekaj izvirnih del za harfo posvečenih Mojci Zlobko, ki so jih napisali Primož Ramovš, Uroš Krek, Jani Golob, Aleš Strajnar, Ivo Petrić in Milko Lazar. Doslej je posnela 9 zgoščenk.

Janez Podlesek je priznani slovenski violinist in pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Primoža Novšaka, kjer je  končal tudi podiplomski študij – specializacijo. 15 let je bil koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. V času študija je na državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel več nagrad. Za študijske dosežke je leta 1999 prejel Škerjančevo nagrado, ki jo Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podeljuje svojim najuspešnejšim dijakom ter Prešernovi nagradi Akademije za glasbo za solistično izvedbo Mozartovega Koncerta v A-duru z Orkestrom Slovenske filharmonije (2001) in Trojnega koncerta Ludwiga van Beethovna s simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani (2003). Za seboj ima veliko recitalov in komornih koncertov. Redno deluje v godalnem kvartetu Dissonance in triu Clavimerata, s katerima je posnel več zgoščenk (I. Stravinski: Zgodba o vojaku, Um a zero, Po slovensko, Dissonance). Veseli in navdihuje pa ga tudi pedagoško delo. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi Komorni godalni orkester in poučuje violino ter komorno glasbo. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine, leto kasneje pa prejel Svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke. Sodeluje v ambicioznem projektu Emars, v okviru katerega redno izvaja poletne šole in mojstrske tečaje za violino.

Maja Rome je docentka za violo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 2006 do 2020 je delovala tudi kot solo violistka Orkestra Slovenske filharmonije. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Mileta Kosija podiplomsko pa se je izobraževala v Ljubljani in na Visoki šoli za glasbo Detmold v razredu profesorja Diemuta Poppena. Med študijem se je dodatno izpopolnjevala pri številnih profesorjih, kot so Hariolf Schlichtig, Wolfram Christ, Mile Kosi in drugi. Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo in Kristalnega grba mesta Celje za študijske dosežke. Kot solo violistka Orkestra Slovenske Filharmonije je sodelovala z uglednimi dirigenti (Sir Neville Marriner, Charles Dutoit, Andres Orozco Estrada, Marko Letonja in Julian Rachlin). Kot solistka in članica Komornega Godalnega Orkestra Slovenske filharmonije je nastopala na več mednarodnih festivalih (Festival Ljubljana, Sozvočje svetov, Slowind festival, Festival Maribor, Ochrid Summer festival, Bienale Zagreb …) in imela priložnost sodelovati v različnih komornih zasedbah z vrhunskimi glasbeniki, kot so Dmitry Sytkovetsky, Sreten Krstić, Andreas Janke, Diemut Poppen, Primož Novšak in člani Australian Chamber Orchestra. Posveča se tudi izvajanju slovenske sodobne glasbe in večkrat krstno izvaja dela slovenskih skladateljev za violo solo ali komorni ansambel. Je članica ansambla MD7.

Gal Faganel je mednarodno uveljavljen in nagrajen violončelist ter iskan pedagog. Po doktoratu pod mentorstvom Eleonore Schoenfeld na Univerzi Južne Kalifornije je do leta 2010 nastopal kot violončelist solist v orkestru Phoenix Symphony. Violončelo in komorno glasbo je od 2010 poučeval na Univerzi v severnem Koloradu in kot gost na številnih ustanovah po svetu. Od 2019 Faganel poučuje violončelo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Poleg pedagoškega dela na univerzi in na mojstrskih tečajih nastopa in snema kot solist in komorni glasbenik v najuglednejših dvoranah z vrhunskimi glasbeniki po ZDA, v Aziji, in v Evropi ter tudi kot član ansambla Colorado Piano Trio. Faganel je snemal za mnogo radijskih hiš in založb po svetu. Kritiki hvalijo njegov močan in lep ton, izjemno občutljivo interpretacijo ter briljantno virtuoznost in mladostno moč.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Narodno galerijo. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio