Nedelja
09. Julij
ob 20.30
Občinski park, Gorica

BORDERLESS QUARTET (Slovenija, Italija)

Andraž Golob, klarinet
Stefano Mesaglio, violina
Erica Piccotti, violončelo
Nejc Kamplet, klavir


Spored:
Olivier Messiaen (1908—1992), Kvartet za konec časa


Solo bas klarinetista orkestra Berlinske filharmonije Andraža Goloba že od nekdaj navdušuje pripovedna moč orkestralne glasbe. Pri tem se ne omejuje zgolj na programsko glasbo, ampak verjame, da je globlji pomen moč najti v vsaki kompoziciji, pa naj bo ta napisana za solista, orkester ali komorno zasedbo. V tej pripovednosti vidi najboljši način, na katerega je mogoče občinstvu približati tudi sodobno glasbo. Med letoma 2019 in 2021 je zasedal mesto akademista v orkestru Dunajske filharmonije. Nastopal je tudi že z Dunajsko državno opero, Nürnberškimi simfoniki, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in graškimi filharmoniki pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov (John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugi). Leta 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Pomorenje, kjer je z Norddeutsche Philharmonie Rostock izvedel Mozartov koncert za klarinet in orkester. Je zmagovalec več tekmovanj in prejemnik več nagrad, med drugim Edmund Horwath 2021, ki jo podelijo najboljšemu pihalcu akademije Dunajskih filharmonikov. Je ustanovni član izjemnega in mednarodno znanega Tria Tempestoso.

V Videmu rojeni Stefano Mesaglio se je violine začel učiti pri 6 letih, saj so ga že kot otroka očarali veliki virtuozi na tem glasbilu. Študiral je pri profesorju Helfriedu Fisterju in z odliko diplomiral v igranju in pedagogiki. V tem času je soustanovil Furiant Quartet in v njem postal prvi violinist. Pod budnim očesom profesorjev Eberharda Feltza in Tima Voglerja je Stefano, kot štipendist berlinske organizacije Yehudi Menuhin Live Music Now na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu uspešno zaključil magistrski študij iz komorne igre. Trenutno dela na svojem drugem magisteriju, tokrat iz violinske igre, in sicer na Universität der Künste Berlin pri profesorju Marku Gothoniju. Stefano je kot solist in kot orkestrski violinist igral že s številnimi evropskimi in azijskimi orkestri in pri tem pogosto zasedal bodisi mesto koncertnega mojstra ali pa vodje drugih violin. Sicer so mu bolj po duši komorne zasedbe, kljub temu pa z veseljem igra tako s komornimi kot simfoničnimi orkestri po Evropi in širše.

Italijanska čelistka Erica Piccotti je že pri štirinajstih letih z najvišjo odliko diplomirala na Konservatoriju za glasbo Santa Cecilia v Rimu. Študij je nadaljevala z Antoniem Menesesom na bernski Höchschule der Künste v Bernu, cremonski Akademiji Walter Staufferin in sienski Accademia Chigiana. Leta 2013 ji je predsednik italijanske republike Giorgio Napolitano podelil častno priznanje Alfiere della Repubblica za izjemne dosežke v glasbi. Med vrhunce njene sezone 2021/2022 spadajo solistični nastopi z dirigentoma Sir Antoniem Pappanom in Danielom Orenom ter zapiranje sezone na IUC z Orchestra Canova in Enricom Paganom. Zmagovalka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj si je pridobila naziv Najboljše čelistke italijanskih konservatorijev, Premio Città di Padova, Jugend Musiziert Nuremberg in zmago na tekmovanju NYIAA, ki jo je pripeljala do nastopa na newyorškem Carnegia Hallu in štipendije Maura Giorgetti milanske Scale. Serija njenih uspehov na tekmovanjih pa se tu šele dobro začenja. Kot solistka je med drugim nastopila z zagrebškimi solisti, milansko La Orchestra Verdi, I Pomeriggi Musicali Orchestra, orkestrom filharmonije Kodaly Debrecen, Orquestra Sinfonica del Estado del Mèxico. Trenutno študira s Fansom Helmersonom na kronenberški akademiji za mlade soliste.

Pianist Nejc Kamplet je študiral na Univerzi za glasbo in gledališče v Gradcu v razredu prof. Zuzane Niederdorfer, zdaj pa študij nadaljuje na Univerzi za glasbo, gledališče in medije v Hannovru ter se dodatno izpopolnjuje na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so Jacques Rouvier, Arie Vardi, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Sofya Gulyak. Dosega zavidljive uspehe na uglednih mednarodnih tekmovanjih, pred kratkim je zmagal leta 2020 na Yamahinem štipendijskem tekmovanju na Dunaju ter leta 2021 na spletnem tekmovanju Franza Liszta. Že od mladih let aktivno sodeluje na glasbenih festivalih po Sloveniji in v tujini, kot so: Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, Carpe Artem, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore. Kot solist je nastopil na koncertih v Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem, v Avstriji, Italiji, Nemčiji, New Yorku, Litvi, Estoniji ter na Kitajskem. Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo, ki je že večkrat predvajala njegove posnetke. Na podlagi izjemnih dosežkov, je bil tudi prejemnik štipendij Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občine Gradec v Avstriji.


Vstop prost.


Dogodek poteka v sklopu Festivala Prečkanja – Sconfinamenti in je pripravljen v sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio