Petek
12. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

BOŠTJAN SIMON KVINTET: THE ARK (Slovenija, Italija)

Boštjan Simon, saksofon
Mirko Cisilino, trobenta
Luigi Vitale, vibrafon
Goran Krmac, tuba
Bojan Krhlanko, bobni


Boštjan Simon s kvintetom tokrat predstavlja svojo avtorsko glasbo. Saksofonist se je po dveh desetletjih nastopanja v različnih zasedbah odločil, da posname ploščo z lastnimi kompozicijami. Naslovil jo je There Be Monsters – angleška besedna zveza označuje neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi prikazujejo kot domeno pošasti in drugih bajeslovnih bitij. Človekov odnos do neznanega se kaže kot zamejevalno markiranje njegove domene in svarjenje pred neraziskanim. Glasba Simonovega kvinteta se osredotoča prav na ločnico med znanim in neznanim, med komponiranimi in popolnoma odprtimi zvočnimi krajinami. Akustična zasedba dopušča zvočne aluzije na etno tradicije, torej na področje znanega, obenem pa s prijemi sodobne klasične glasbe, kot so aleatorične improvizacije in uporaba Messiaenovih modusov, sega v polje, ki je tradicijam tuje. Pomembna prvina Simonovih skladb je ritem oziroma uporaba poliritmičnih struktur.

Boštjan Simon je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije pri profesorju Levu Kreftu na temo glasbe Johna Cagea znotraj diskurza o koncu umetnosti. Po študiju jazzovskega saksofona na Amsterdamskem konservatoriju se je osredotočil na improvizacijo in koncertiranje po Evropi. Je učitelj saksofona na Glasbeni šoli Nova Gorica in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot, Velkro, Litošt. Zanimajo ga predvsem različni prijemi v improvizaciji, raziskovanje zvoka z alternativnimi tehnikami ter uporaba efektov in živega zvočnega vzorčenja (live sampling). Med glasbeniki, s katerimi je nastopal, omenimo imena, kot so Trevor Watts, Seamus Blake, Perico Sambeat, Larry Grenadier, Jasper Stadhouders, Robert Jukič, Jasper Blom, Saša Nestorović, Peter Epstein, Tomaž Grom, Vitja Balžalorsky, Massimo de Mattia, Simone Zanchini, Arthur Majevwski, Ratko Divjak, Milan Stanisavlević in Cene Resnik. Sodeloval je še s Saksofonskim orkestrom SOS, Evropskim saksofonskim orkestrom, Big bandom RTV Slovenija, občasno pa je igral tudi v duetu, in sicer s flavtistom Josom Zwaanenburgom, trobentačico Sanne van Hek ter tolkalistoma Zlatkom Kaučičem in Marekom Fakučem.

Mirko Cisilino je trobentač, pozavnist, hornist, klaviaturist, skladatelj in aranžer. Trobento se je začel učiti pri enajstih letih. Na konservatoriju v Vidmu (Udine) je pridobil klasično glasbeno izobrazbo, na konservatorijih v Celovcu in Amsterdamu pa je študiral na oddelkih za jazz. Sodeloval je z vodilnimi glasbeniki in big bandi v Furlaniji – Julijski krajini; trenutno deluje v Abbey Town Jazz Orchestra kot trobentač, aranžer in dirigent. Nastopal je na festivalih, kot so Roskilde Festival (Danska), Atina Jazz, Veneto Jazz, festival JEFF v Kopru, jazzovski festivali v Padovi, Udinah, Vicenzi, Bologni, Torinu itn. Več sezon je kot član zasedbe International Gang spremljal ameriško pevko Gwen Hughes na njenih turnejah po Sloveniji. Je član ansambla Collective White, s katerim je v Rimu osvojil prvo nagrado na prvem jazzovskem tekmovanju Konservatorija Svete Cecilije. Od leta 2016 igra v Triu Douga Hammonda in v zasedbi Tower Jazz Composers Orchestra, ki deluje v Ferrari.

Vibrafonist in marimbist Luigi Vitale je doma iz Salerna; na tamkajšnjem konservatoriju je tudi diplomiral. V očetovem ansamblu je profesionalno nastopal že kot najstnik. Izpopolnjeval se je na številnih delavnicah, med drugim pri Davidu Friedmanu, Daveu Samuelsu, Edu Saindonu in Saveriu Tasci. Leta 2004 je osvojil prestižno nagrado Massima Urbanija in nagrado občinstva kot mladi jazzovski talent. Leta 2009 je z odliko diplomiral še na jazzovskem oddelku konservatorija v Castelfrancu Venetu. Ob poučevanju na Glasbenem liceju v Coneglianu redno nastopa z najuglednejšimi severnoitalijanskimi zasedbami.

Goran Krmac je kreativen tubist, skladatelj in aranžer, osredotočen na sodobne glasbene zvrsti. V jazz, pop in sorodne žanre se gibko vključuje v basovski vlogi, z občutkom za improvizacijo. Svoje bogato znanje je pridobival med študijem jazza na Nizozemskem in z raziskovanjem elektronske ter druge svetovne glasbe. Med drugimi je sodeloval z Michaelom Moorom, Danielom D’Agarom, Kajo Draksler, Andrejem Hočevarjem, Žigo Murkom, Carmino Slovenico, Big bandom RTV Slovenija, Polono Vetrih, SNG Drama Ljubljana, Magnificom in Zoranom Predinom. Trenutno je najbolj dejaven v naslednjih projektih: Rudi Bučar & Istrabend, Sounds of Slovenia trio, Goran Krmac kvartet, There Be Monsters in Oberdixie Band. Ob tem je tudi dirigent Big banda Cerknica.

Bojan Krhlanko je doma iz Celja. Kot perkusionist si je nabiral izkušnje v lokalnih rockovskih skupinah. Leta 2001 ga je povabila k sodelovanju skupina The Stroj, s katero je prvič nastopil na odmevnih prireditvah, kot sta festival Stockton Riverside ter BBC music Live in Leeds (Anglija). Z omenjeno skupino je obšel festivale širom po Evropi in balkanskih državah ter v Singapurju. Leta 2004 je z njo soustvaril glasbeno-plesno predstavo Začasno avtonomna cona v Cankarjevem domu. Istega leta je začel študirati na celovškem konservatoriju (smer jazz-pop bobni). Udeležil se je delavnic pri številnih mentorjih (Matt Penman, Aaron Goldberg, Jimmy Cobb, Adam Nussbaum, Mario Gonzi, Wallter Grassman, Don Menza, Seamus Blake). Leta 2012 je odliko diplomiral v razredu Klemensa Marktla. Sodeloval je z glasbeniki in ansambli, kot so Jani Moder, Marko Črnčec, Igor Lumpert, Lenart Krečič, Jaka Kopač, Jure Pukl, Karen Asatrian, Simone Zanchini, Peter Ugrin, Ana Bezjak, Vasko Atanasovski, Big band RT Slovenije, Rob Bargard, Prasanna, The Stroj, Strojmachine, Aperion, Free Willys, Doris Šegula, Samo Ivačič, Goran Bojčevski, Vitja Balžalorsky, Joris Teepe, Daniel Sadownick, Jošt Drašler, Igor Leonardi, Janez Škof in Čompe, Ludovik Material itn. Aktiven je bil tudi na slovenski sceni popularne glasbe (med drugim je spremljal  Heleno Blagne, Eldo Viler, Ota Pestnerja, Laro Baruca, Alenko Godec, Zorana Predina in Magnifica). Trenutno ustvarja s skupinami in posamezniki, kot so Litošt, BiK 3, Igor Matkovič, Boštjan Simon, Igor Bezget trio, dB duo, Cromatik 5, Samo Šalamon trio, Brest in Laibach. Bil je mentor na bobnarskih delavnicah v Laškem, predavatelj na Boomfestu 2015 ter na Days Of Thunder 2014. Poučeval je na Slovenski glasbeni šoli na Koroškem ter glasbenih šolah v Kamniku, Celju ter na Ptuju.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio