Ponedeljek
28. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

ČAS DEKLIŠTVA – koncert angleških madrigalov in slovenskih ljudskih pesmi

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana
Zborovodkinja: Irma Močnik

Izidor Erazem Grafenauer, lutnja
Janez Jocif, ljudska glasbila

pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
koreografija: Lidija Podlesnik Tomašikova


Spored:

Anonymus, Greensleeves (prir. Włodzimierz Sołtysik)
John Dowland (1563–1626), Come Again (prir. Włodzimierz Sołtysik)
Thomas Morley (1557–1602), Now Is The Month Of Maying (prir. Włodzimierz Sołtysik)
Thomas Morley (1557–1602), Sing We And Chant It (prir. Włodzimierz Sołtysik); Though Philomela Lost Her Love
John Wilbye (1574–1638), Weep O Mine Eyes
John of Fornsete (ok. 1200–1238/9), Summer Is A-Comin’ In

Zorenja – ciklus slovenskih ljudskih pesmi po izboru zborovodkinje Irme Močnik:
Svietla zarja
Zarja, oj zarja
Mili bože
Mamka, pošljite mi po vodo
Ki to vas prosəm
Po gartəlcu səm špancierava
Ja, visoka je gora
Če rajat me pelješ
Ravno tajšna
So pa travniki zeleni
Ko boš fantič na vojsko šev
Lopə puabi pojo
Tam gori za juterno zarjo
Zarja mi gore shaja
Glej kak sončice sije
Na vsočih gorah sonce seje
Ja pa rinčica padva
Šla bom na goro visoko
Svi su venci veli
Goreči ogenj brez plamena
Se labezən razšajda
Lahko noč


Glasbena matica Ljubljana že vrsto let uspešno spodbuja slovensko zborovsko ustvarjalnost in poustvarjalnost, v zadnjem obdobju pa tudi z več lastnimi zborovskimi sestavi dejavno sooblikuje slovensko zborovsko krajino. Za različne generacije zboristov ustvarja priložnosti za njihovo osebno umetniško rast in duhovno bogatenje ob študiju kakovostne zborovske literature uveljavljenih skladateljev vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe. Ob vseh aktualnih pevskih sestavih, ki delujejo pod okriljem Glasbene matice, je lansko jesen pričela z delovanjem tudi Mladinska vokalna skupina, zasnovana kot most med mladinskim in mešanim zborom Glasbene matice. K sodelovanju so povabili nekdanje in aktualne pevce mladinskega zbora, ki so stari 16 let ali več, ter druge zborovske pevce z željo po nadaljevanju svoje pevske poti v sestavu, ki jim bo ponudil široko paleto izraznih in poustvarjalnih možnosti.

Program premiernega nastopa zbora je sestavljen iz dveh različnih glasbenih govoric. V prvem delu bomo slišali sedem madrigalov angleške renesančne glasbe, s katero se mladi pevci redkeje srečujejo in je zanje dobrodošel nov izziv, preko katerega spoznavajo specifične zakonitosti stare glasbe od posebnosti starih notnih zapisov do specifične tehnike petja in raznovrstnih izvajalskih praks. Drugi del predstavljajo glasbene slike iz dekliškega življenja v izvirni slovenski ljudski pesmi. Eno-, tri-, štiri- in petglasne ljudske pesmi so s posameznimi kiticami povezane v zgodbo, ki opisuje življenje slovenskega dekleta od zarje do večera, od prve rdečice, do spogledovanja, zaljubljenosti, srečne ljubezni, plesa, odhoda fanta v vojsko, nesrečnega materinstva, pogrešanja in povrnitve upanja v novo ljubezen. Izbrane kitice pesmi tvorijo skrbno načrtovan dramaturški lok, barvno niansirana zvočna podoba zaokroženega nastopa pa omogoča umetniško, čustveno in arhispominsko meditativno doživetje, tako izvajalcem kot poslušalcem.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio