Sreda
17. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

CRACOW DUO (Poljska)

Jan Kalinowski, violončelo
Marek Szlezer, klavir 


Spored:

Frédéric Chopin (1810–1849), Introdukcija in Briljantna poloneza v C-duru, op. 3

Frédéric Chopin, Sonata za klavir in violončelo v g-molu, op. 65

Robert Schumann (1810–1856), Adagio in Allegro v As-duru, op. 70

Johannes Brahms (1833–1897), Sonata za klavir in violončelo št. 1 v e-molu, op. 38


Zasedba Cracow Duo slovi po interpretacijski čustvenosti, iskrenosti, spontanosti, a tudi virtuoznosti. Revija The Strad je o duu zapisala: »Med Kalinowskim in  Szlezerjem, ki sta prijatelja že od otroških let, obstaja čudovita, naravna harmonija, njuno igranje pa vsebuje presenetljiv naboj, ki vdihuje glasbi življenjsko moč«. Oba glasbenika sta študirala v Krakovu ter Parizu in začela pred petnajstimi leti skupaj koncertirati. Njuni nastopi in posnetki so tako na Poljskem kot v tujini poželi izjemne kritike, v medijih, kot so Poljski nacionalni radio, Južnonemški radio, revije The Strad, Twoja Muza, Res Musica, Gramophone, Classical Music Review, American Record Guide in druge.

Umetnika sta nastopila na najprestižnejših odrih, med drugim v seulski dvorani Seoul Arts Center, v dvorani Alfreda Newmana v Los Angelesu, Carnegiejevi dvorani v New Yorku, Palači lepih umetnosti v Ciudadu de Méxicu, v Cortotovi dvorani v Parizu, v amsterdamskem Concertgebouwu ter v cerkvi St.Martin-in-the-Fields v Londonu. Nekajtedenske turneje, posvečene promociji poljske glasbe, so ju popeljale v države Srednjega vzhoda (2006), na Kavkaz (2013), v Gruzijo (2014), Združene države Amerike in Južno Korejo (2015), v Mehiko (2015, 2016), v Brazilijo in Argentino (2016, 2017) in na Kitajsko (2018). Leta 2010 sta zastopala svoje rojstno mesto na Dnevih Krakova v kitajskem Nandžingu.

Violončelista Jana Kalinowskega in pianista Mareka Szlezerja povezuje posebna predanost redkeje izvajani glasbi iz zakladnice poljskih avtorjev. Pogosto igrata dela za čelo in klavir Frédérica Chopina, Aleksandra Tansmana, Karola Szymanowskega, Zygmunta Stojowskega, Szymona Laksa, Ludomira Rożyckega in Tadeusza Majerskega, pa tudi skladbe sodobnih poljskih in tujih skladateljev, ki so nastale posebej zanju. Od leta 2009 naprej tudi redno snemata, njune plošče pa so prejele številne nominacije in odličja (omenimo plošče s Tansmanovimi in Chopinovimi skladbami ter s komorno glasbo Pendereckega, ki sta jih nagradili reviji Res Musica in Gramophone).

Jan Kalinowski (rojen 1982.) je študiral na Glasbeni akademiji v Krakovu, na École normale de musique v Parizu ter na Državni visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Stuttgartu. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Davidu Geringasu, Ivanu Monighettiju in Artu Norasu. Snemal je za radio in televizijo ter koncertiral s priznanimi dirigenti, kot so Rauf Abdulajev, Łukasz Borowicz, Wojciech Czepiel, Jacek Rafał Delekta, Michał Dworzyński, Jacek Kaspszyk, Adam Klocek, Daniel Rajskin, Jacek Rogala, Alan Urbanek in Antoni Wit. Kot pedagog deluje na krakovski Glasbeni akademiji, kjer ima svoj violončelistični razred. Leta 2014 je založba DUX izdala album z glasbenikovim projektom Poljska glasba za violončelo in ansamble violončelov. Kalinowski je posnel tudi Bachovo Suito št. 5 za Bachovo združenje in sodeloval pri snemanju albuma s komorno glasbo Pendereckega (založba DUX, 2017). Od leta 2012 igra na violončelo, ki ga je izdelal Wojciech Topa.

Marek Szlezer (rojen 1981.) je eden izmed najbolj zaželenih poljskih pianistov. Kariero je začel pri dvanajstih letih, ko je osvojil Grand prix na mednarodnem pianističnem tekmovanju v Rimu. Študiral je na École normale de musique v Parizu, na Glasbeni akademiji v Krakovu ter se izpopolnjeval v Glasbeni kapeli kraljice Elizabete v Belgiji. Nagrajen je bil na prestižnih tekmovanjih doma in v tujini. S popolnimi izvedbami Chopinove glasbe je osvojil številna priznanja, med drugim prvo nagrado na Nacionalnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Ob vstopu Poljske v Evropsko unijo so mu dodelili čast, da je na krakovski Jagelonski univerzi igral na izvirnem Chopinovem klavirju. Marek Szlezer je nastopil na koncertnih prizoriščih, kot so Carnegiejeva dvorana, Wigmorjeva dvorana, Palais des Beaux Arts, St.Martin-in-the-Fields, dvorana Alfreda Newmana. Igral je z vodilnimi orkestri, med drugim z Angleškim komornim orkestrom in Simfoničnim orkestrom Poljskega radia. Odkril je neznano klavirsko glasbo Jadwige Sarnecke in posnel izbor njenih del za založbo DUX. Napisal je številne strokovne članke o poljski glasbi in razprave o klavirskih skladbah poljskih avtorjev. Snemal je za založbe DUX, EMI, Amadeus in Moderato Classics, za posnetke pa prejel navdušene kritiške ocene v vodilnih revijah (Gramophone, Kulturspiegel, The Strad, Pizzicato, Fanfare, American Record Guide). Klavir poučuje na Glasbeni akademiji v Krakovu.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio