Sreda
24. Avgust
ob 20.00
Sodni stolp - Maribor

DIALOG KULTURE IN ČASA (Slovenija/Švica/Nemčija)

Klara Tomljanovič, kitara


Spored:

Manuel de Falla (1876–1946), Homenaje
Isaac Albéniz (1864−1909), Granada
Tomaz Bajželj (1979), Surreal
Isaac Albéniz, Sevilla
Steingrimur Rohloff (1971), Positive

ODMOR

Nikolaus Brass (1949), lines
Augustin Barrios (1885-1944), Una limosna por el Amor de Dios
Astor Piazzolla (1921–1992)
Milonga del Angel
La Muerte del Angel


V okviru našega novega mednarodnega projekta Dialog kulture in časa smo za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročili nova dela uveljavljenih mednarodnih skladateljev. Program obeta čudovit preplet sodobno zasnovanih novitet z uveljavljenimi deli iz preteklih obdobij.

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji uspel hitro uveljaviti. Klara je nastopala na številnih glasbenih ciklih in festivalih v v Nemčiji, kot so Musik Eclat v Stuttgartu, berlinski Maerzmusik, Musica viva v Münchnu, Internationale Weingartener Tage für Neue Musik in hamburški Klangwerktage, gostili pa so tudi festivalih drugod po svetu: Varšavska jesen, Archipel in Rote Fabrik v Švici, Pan Festival v Seulu, rimski Villa Massimo, Teatre Metropol v španski Tarragoni … Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Simfonični orkester SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se na čustvenem in intelektualnem nivoju popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe, Tomljanovič ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti tega z začetka 20. stoletja.

Tomaž Bajželj, rojen 1979 v Kranju, je študiral kompozicijo in glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Temu je sledil podiplomski in kasneje magistrski študij na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu. Njegova dela so izvajali na raznih festivalih doma (Festival Radovljica, Festival Ljubljana, Slowind) in drugod po Evropi. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in evropskimi komornimi glasbeniki ter s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana. Živi kot samostojni umetnik v Berlinu.

Steingrimur Rohloff je eden najvidnejših mlajših skandinavskih skladateljev; njegova dela so bila izvedena v več kot 25 državah po svetu. Študiral je v Kölnu pri Krzysztofu Meyerju, v Parizu pa na Conservatoire national superieur in IRCAM pri Gérardu Griseyju, Laurentu Cuniotu in Marc-Andréju Dalbavieju. Je prejemnik prestižne nagrade Bernda-Aloisa Zimmermanna, ki jo je osvojil med bivanjem v Kölnu. Njegov opus sega od orkestralne in komorne glasbe do elektronske glasbe, v zadnjih letih pa je Rohloff produciral tudi nekatera odrska dela. Njegovo prvo glasbeno gledališko delo je bila otroška opera »Zgodba o materi«, za katero je prejel najpomembnejšo dansko gledališko nagrado Reumert. Redno sodeluje s svetovno znanim ansamblom Modern in s festivali, kot sta Wien Modern in festival sodobne glasbe Huddersfield.


V sodelovanju s

Sofinancira:

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio