Petek
28. Avgust
ob 20.30
Rdeča dvorana Magistrata - Ljubljana

DUO HUDNIK

Izak Hudnik, violončelo
Milan Hudnik, violončelo


Milan Hudnik (1971) je priznani slovenski violončelist, ki poleg igranja v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija bogati slovenski in mednarodni kulturni prostor s solističnimi nastopi in predanim pedagoškim delom na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Že v času študija pri profesorjih Cirilu Škerjancu in Mariu Brunellu se je posvečal komorni in sodobni glasbi. Z recitali solo skladb je nastopil na festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici, na Hrvaškem in ZDA. Za Društvo slovenskih skladateljev krstno izvaja dela v duu s pianistko Hermino Hudnik in z drugimi vrhunskimi glasbeniki kot so Janez Podlesek, Jože Kotar, Luca Ferrini, pihalni kvintet Slowind in ansambel Neofonia. Z violinistom Žigo Brankom je leta 2018 posnel zgoščenko z glasbo Zoltana Kodalya in Lucijana Marije Škerjanca. Vodi mojstrske tečaje za violončelo in komorno igro po Sloveniji in Hrvaški. Pogosto je vabljen v žirije državnih in mednarodnih tekmovanj. Solistično je nastopil z vodilnimi slovenskimi orkestri pod taktirkami Antona Nanuta, Simona Krečiča, Lorisa Voltolinija, Uroša Lajovica, Simona Dvoršaka, Liorja Shambadala, Davida de Villersa in Alpaslana Ertüngealpa. Z Orkestrom SNG Maribor je januarja ja krstno izvedel Koncertno fantazijo Igorja Štuheca.

Violončelist Izak Hudnik (1997) končuje magistrski študij na Salzburškem Mozarteumu pri profesorju Giovanniju Gnocchiju in  nadaljuje glasbeno pot na Züriški visoki šoli za umetnost v razredu Thomasa Grossenbacherja. Študiral je tudi pri Milošu Mlejniku v Ljubljani in Reinhardu Latzku na Dunaju, izpopolnjeval pa pri Stevenu Isserlisu, Heinrichu Schiffu, Troelsu Svaneju, Jensu Petru Maintzu in Mariu Brunellu. Solistično je nastopil z orkestri  Slovenije, Nemčije, Švice, Nizozemske in Hrvaške, ter se kot zagret komorni glasbenik udeležil mednarodnih festivalov kot so Accademia dei Cameristi Bari, Slowind, Imago, Trame Sonore Mantova, Musethica (Berlin) , Ostrava New Music Days ter Festivala Bled in Ljubljana. Ob spremljavi Zagrebških solistov je februarja nastopil na otvoritvenem koncertu mednarodnega violončelističnega tekmovanja Antonio Janigro, oktobra pa bo s slavnim Maximom Vengerovim v sklopu Univerze Mozarteum zaigral Brahmsov klavirski kvintet. Navdihuje ga filozofija, še posebej se posveča fenomenološki interpretaciji znanosti ter seveda glasbe. V zadnjem času se je raziskovalno zbližal predvsem s kontemplativnimi izkušnjami v gregorijanskem koralu in – v sodelovanju z bratom Tobijo – sodobni improvizirani glasbi.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Magistrat. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio