Sreda
24. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

ENSEMBLE 1781 (Slovenija, Italija)

Aljaž Beguš, Matic Kuder, klasični klarinet
David Fliri, Erik Košak, naravni rog
Paolo Calligaris, Claudio Verh, klasični fagot


Spored:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Serenada št. 11 v Es-duru, K. 375                                                 

Ludwig van Beethoven (1770–1828)
Sekstet v Es-duru, op. 71
Koračnica za pihalni sekstet v B-duru, WoO 29


Ensemble 1781 je odličen glasbeniški sestav, ki se ukvarja z glasbo klasicističnih mojstrov in poustvarja zven takratnega glasbenega sveta na avtentičnih inštrumentih. Ustanovljen je bil na pobudo fagotista Paola Calligarisa, ki je svoje navdušenje nad starimi glasbili želel deliti s svojimi kolegi glasbeniki. Tako je nastal ansambel pihalcev, ki ponuja občinstvu klasično glasbo za pihala v originalni verziji. Umetniki so se v poglobljenem študiju literature iz obdobja klasicizma lotili skladb Mozarta in Beethovna; tako se je začela skupna umetniška pot šestih glasbenikov, ki z igranjem na kopijah čudovitih starih inštrumentov oživljajo repertoar, ki ga na običajnih koncertih pri nas skorajda nikoli ne slišimo.

Klarinetist Aljaž Beguš, dobitnik študentske Prešernove nagrade, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Jožeta Kotarja, podiplomski študij pa je zaključil na prestižni šoli v Madridu pri Michelu Arrignonu. Izpopolnjeval se je na mojstrskem tečaju v okviru akademije v Villecrozu in zmagal na mnogih tekmovanjih; bil je tudi polfinalist tekmovanja EBU New Talent v Bratislavi in tekmovanja ARD s kvintetom Spirito. Kot komorni glasbenik je delil oder z izjemnimi  glasbeniki (Dag Jensen, Nicholas Daniel, Enrico Bronzi, Bruno Canino, Dora Schwarzberg, Lorenza Borrani, Alexander Lonquich, Maria João Pires, Ensemble MidtVest), kot solist je nastopal z orkestrom Slovenske filharmonije (v katerem je zdaj zaposlen), s Simfoniki RTV Slovenija, z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, Jeaner Philharmonie, s komornim orkestrom Escuele Superior de Música Reina Sofia, Mantovskim komornim orkestrom, s pihalnim orkestrom ljubljanske Akademije za glasbo ter z Big Bandom RTV Slovenija. Nastopil je na številnih uglednih festivalih, kot so BBC Proms, Luzernski festival, Young Euro Classics, Bolzanski festival, Mantovski festival komorne glasbe, Salzburški festival in Festival komorne glasbe v Lockenhausu.

Klarinetist Matic Kuder je po končanem dodiplomskem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Jožeta Kotarja nadaljeval študij na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu v razredu profesorja Geralda Pachingerja. Je prejemnik Škerjančeve in Prešernove nagrade ter številnih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2015 je prejel drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Georgheja Dime v Romuniji. Od leta 2015 je član Mladinskega orkestra Gustavja Mahlerja. Občasno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, z orkestrom Spira Mirabilis ter z orkestrom Leonore. V mesecu decembru 2016 je uspešno opravil tudi avdicijo za prvi klarinet pri ugledni Nürnberški filharmoniji.

David Fliri je doma iz kraja Naturns (Naturno) na Južnem Tirolskem. Na tamkajšnji glasbeni šoli se je začel pri devetih letih učiti rog, pri trinajstih letih pa je nadaljeval na gimnaziji v Meranu. Leta 2009 je prejel prvo nagrado na tekmovanju Prima la musica. Leta 2010 je začel študirati pri Hansjörgu Angererju na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, leta 2013 pa pri Jörgu Brücknerju na Visoki šoli za glasbo v Weimarju. Diplomski študij je zaključil leta 2015 z odliko. V sezoni 2014/2015 je postal član Orkestra Loh v Nordhausnu (Turingija), s katerim igra tako na simfoničnih koncertih kot na opernih in baletnih predstavah. Redno sodeluje tudi z Gledališčem v Erfurtu, z Dvorno kapelo v Meiningenu, Akademijo Gustava Mahlerja, Orkestrom Mozarteum iz Salzburga ter s festivalom Salzburške slavnostne igre. Prav posebno umetniško pozornost pa posveča muziciranju na naravnem rogu. Na področju tovrstne (historične) prakse je med drugim koncertiral tudi z ansamblom Salzburger Hofmusik.

Erik Košak je zaključil študij roga leta 2015 na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, v razredu prof. Hansjörga Angererja. Dodatno se je izobraževal pri priznanih profesorjih in pedagogih (Boštjan Lipovšek, Johannes Hinterholzer, Radovan Vlatković idr.). Dejaven je kot orkestrski in komorni glasbenik. V letih 2012 in 2013 je bil član orkestrske akademije ORFF Münchenskega radijskega orkestra. Sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnih orkestrom RTV Slovenija, dunajskim Radijskim simfoničnim orkestrom, Nürnberškimi simfoniki, Salzburško filharmonijo in drugimi. Že med študijem je vzljubil igranje na historični naravni rog; z njim nastopa v številnih nemških, avstrijskih in italijanskih zasedbah za baročno glasbo. Od sezone 2014/2015 je zaposlen v orkestru SNG Opera in balet v Ljubljani.

Fagotist Paolo Calligaris je diplomiral pri profesorju Stefanu Canutiju v Castelfrancu Venetu. Izpopolnjeval se je pri Vincenzu Menghiniju, Marcu Costantiniju in Ovidiu Danziju. Sprva je bil solo fagotist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, zdaj pa je na istem mestu v orkestru Slovenske filharmonije. Je član pihalnega kvinteta Slowind. Redno sodeluje s priznanimi orkestri (Mantovski komorni orkester, Komorni orkester iz Padove, Camerata Bern). Fagot in komorno glasbo je poučeval na glasbenem konservatoriju v Celovcu, uči pa tudi kot gostujoči profesor na državnem konservatoriju v Vidmu in na mednarodnih poletnih glasbenih tečajih v Sloveniji in tujini.

Claudio Verh je diplomiral iz fagota na konservatoriju v Vidmu, izpopolnjeval pa se je pri Milanu Turkoviču in Massimu Dattu v Torinu. Od leta 1992 deluje kot fagotist v tržaškem opernem gledališču Teatro Verdi. Leta 2011 je diplomiral iz baročnega in klasičnega fagota ter dulcijana v beneški Šoli za staro glasbo v razredu Paola Tognona. Sodeloval je z mnogimi specialisti za staro glasbo, kot so sir John Eliot Gardiner, Gustav Leonhardt, Emma Kirkby, sir Neville Marriner, Christophe Coin, Andrea Coen, Sergio Balestracci, Filippo Maria Bressan, Andrea Marcon. Poučuje baročni fagot in dulcijan na šoli za staro glasbo ILMA v italijanskem Pordenoneju.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio