Sobota
20. Avgust
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

ENSEMBLE.SI

Matic Kuder, klarinet
Tonko Huljev, fagot
Andrej Žust, rog
Matjaž Bogataj, violina
Nejc Mikolič, viola
Jaka Stadler, violončelo
Žiga Trilar, kontrabas


Spored:

Richard Strauss (1864-1949) in Franz Hasenöhrl (1885-1970), Till Eulenspiegel – einmal anders!, op. 28
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Kvartet za klarinet in godala v B-duru, KV. 378
Ludwig van Beethoven (1770-1827), Septet v Es-duru, op. 20


Zasedba naših mednarodno uspešnih glasbenikov, ki živijo in delujejo v tujini, z berlinskima filharmonikoma Andrejem Žustom in Maticem Kudrom na čelu.

Andrej Žust je končal nižjo glasbeno šolo v rodnem Logatcu pri Janezu Polancu, šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Metodu Tomacu, nato pa študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Jožetu Faloutu in Boštjanu Lipovšku. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, kot so Hermann Baumann, Radovan Vlatković, Froydis Ree Wekre in drugi. Dve leti je bil štipendist prestižne Akademije Herberta von Karajana Berlinskih filharmonikov (2009-2011). Kot solist je trikrat zmagal na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG (1996, 1999, 2001 je prejel absolutnih 100 točk) in na mednarodnem tekmovanju v Videmu, kjer je poleg prve nagrade prejel še dve posebni nagradi in bil tako proglašen za absolutnega zmagovalca. Kot komorni glasbenik je na državnem tekmovanju komornih skupin leta 2004 zmagal s kvartetom rogov, leta 2006 s pihalnim kvintetom, leta 2006 pa je bil četrtfinalist na prestižnem tekmovanju ARD s pihalnim kvintetom Savitra. Andrej Žust je zelo aktiven komorni glasbenik, redno koncertira na mednarodnih festivalih po celem svetu. Kot član svetovno znanih Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja ter Pacifiškega glasbenega festivala (PMF) je sodeloval z najbolj uglednimi dirigenti in solisti. Kot solist se je predstavil z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom Berlinskih baročnih solistov, Ruskim državnim orkestrom, Komornim orkestrom Mito, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Ruskim državnim orkestrom in drugimi. Za svoje dosežke je prejel Škrjančevo nagrado, ki jo podeljuje SGBŠ Ljubljana, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani ter Betettovo nagrado. Andrej Žust je bil dolga leta solo hornist orkestra Slovenske filharmonije, sodeloval je tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Orkestrom Ljubljanske opere, od leta 2011 pa je član orkestra Berlinske filharmonije.

Matic Kuder je začel glasbeno pot pri stricu Petru Kudru. Izobraževanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri Dušanu Sodji ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Magistrski študij je zaključil na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Geralda Pachingerja. Med 2017 in 2021 je bil solo klarinetist v orkestru nürnberških simfonikov, od decembra 2021 pa je es klarinetist pri berlinskih filharmonikih. Bil je tudi član slavnega Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja in sodeluje s številnimi mednarodnimi orkestri, kot so Hr-Sinfonieorchester, Ensemble Mini, Spira Mirabilis, Orchestra Leonore, Orkester slovenske filharmonije, orkester Mestnega gledališča Würzburg ter dunajski in berlinski filharmoniki. Kot komorni glasbenik sodeluje s številnimi glasbeniki, kot sta Mate Bekavac in Sergio Azzolini. Kot solist je nastopil z nürnberškimi simfoniki, orkestrom Euphony, simfoniki RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani in Simfoničnim orkestrom SNG Ljubljana. Izpopolnjeval se je pri številnih priznanih klarinetistih, kot so François Benda, Wenzel Fuchs, Mate Bekavac, Harri Mäkki, Paolo Beltramini in Michel Lethiec.

Fagotist Tonko Huljev je študiral na Visoki šoli za glasbo v Münchnu v razredu Eberharda Marschalla. Leta 2001 in 2004 je prejel prve nagrade na regijskem in državnem tekmovanju TEMSIG, leta 2002 je na hrvaškem državnem tekmovanju v Dubrovniku zmagal z najvišjim številom točk. Zmagal je tudi v konkurenci vseh inštrumentov v Povolettu leta 2003, leta 2009 pa je prejel drugo nagrado tekmovanja nemških visokih šol za glasbo v Detmoldu. Do sedaj je že igral v najboljših koncertnih dvoranah, kot so Musikverein na Dunaju, Concertgebouw Amsterdam, KKL Luzern, Royal Albert Hall v Londonu, milanska Scala, Herkulessaal München, ter sodeloval z velikimi dirigenti, kot so Franz Welser – Möst, Bernard Haitink, Daniel Harding, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Bruno Weil, Zubin Mehta in Jonathan Nott. Leta 2009 je bil solo fagotist Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja, istega leta je postal član orkestrske akademije Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, leta 2011 pa je postal solo fagotist Simfoničnega orkestra Hof.

Matjaž Bogataj je svoj solistični magistrski študij leta 2013 zaključil z odličjem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, leto za tem pa je na Visoki šoli za glasbo in teater pod vodstvom Wen-Sinn Yanga in Michaela Schäfferja zaključil še magistrski študij komorne glasbe. Štiri leta je bil član frankfurtskega Opernega in muzejskega orkestra, septembra 2017 pa je prevzel mesto vodje drugih violin v orkestru Bavarske državne opere. Poleg delovnih obveznosti v operi se Matjaž aktivno posveča komorni glasbi – še najbolj delu s klavirskim triom Munich ARTISTrio, v katerem igra od leta 2012. Studijske posnetke in njihove koncerte v živo so med drugim arhivirali BR, RAI, ORF in RTV Slovenija.

Violist Nejc Mikolič je iz violine diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter nato študij nadaljeval na Dunaju, na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Med študijem je prejel dve študentski Prešernovi nagradi. Je član Slovenskega godalnega seksteta in ansambla Minui, obenem pa poučuje komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V raznih komornih zasedbah koncertira doma in v tujini.

Violončelist Jaka Stadler se je že s petnajstimi leti kot izredno nadarjen učenec vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomiral v razredu Cirila Škerjanca. Med študijem je sodeloval na številnih tekmovanjih doma in v tujini ter osvojil sedem najvišjih priznanj. Od leta 2000 do leta 2003 je bil član Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja in solo čelist Mlade münchenske filharmonije. Ob koncu študija v Ljubljani je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2003 je med 40 kandidati uspešno opravil avdicijo za akademijo Simfoničnega orkestra bavarskega radia ter se hkrati vpisal na podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v razred Wenn-Sinna Yanga. Hkrati se je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih, kot so David Geringas, Martin Ostertag, Wolfgang Boettcher, Franz Helmerson itd. Leta 2005 je za svoje delo prejel pomembno nagrado Evropskega kulturnega sklada. Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije, Zagrebško filharmonijo ter filharmoničnim orkestrom iz Katarja. Do sedaj je pod vodstvom priznanih dirigentov, kot so Claudio Abaddo, Mariss Jansons in Lorin Maazel, nastopal v izjemnih orkestrih (Orkester Bavarske državne opere, Bamberški simfoniki, Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Simfonični orkester Bavarskega radia …) Med letoma 2008 in 2010 je bil prvi solo čelist filharmoničnega orkestra v Katarju, septembra 2010 pa je postal redni član Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

Žiga Trilar je študij zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Zorana Markovića in se dodatno izpopolnjeval pri Matthewu McDonaldu, Slawomirju Grendi, Herbertu Mayrju, Iztoku Hrastniku in drugih. Kot študent se je udeležil več turnej z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja. Od leta 2015 deluje kot redni član Simfoničnega orkestra SNG Maribor, kjer je leta 2021 prevzel mesto solo kontrabasista.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio