Nedelja
08. November
ob 17.00
CERKEV SV. MARTINA
Šmartno - Goriška Brda

VOKALNA SKUPINA GALLINA

Cikel koncertov po cerkvah s freskami Toneta Kralja

Umetniški vodja: Ana Erčulj
Manca Simonič, sopran
Urška Banovec, sopran
Ana Plemenitaš, alt
Višnja Fičor, alt
Gašper Banovec, orgle, klavir

dr. Igor Kranjc, predstavitev poslikav

Projekt koncertov v izvedbi vokalne skupine Gallina po cerkvah, ki jih je s svojimi freskami obogatil slovenski ekspresionistični slikar Tone Kralj, obeležuje štirideseto obletnico njegove smrti.
Slikar, kipar, grafik, ilustrator in arhitekt Tone Kralj se je rodil leta 1900 v kmečki družini v Zagorici v Dobrepolju, študij pa je nadaljeval na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Za likovno umetnost ga je navdušil brat France, kasneje pa se je šolal v Pragi, na Dunaju, v Parizu, Rimu in Benetkah. Na Primorskem je deloval v času italijanske okupacije, in s svojimi poslikavami predstavljal slovenstvo, saj je bila slovenska beseda na tem območju prepovedana in preganjana. Njegove poslikave Primorskih cerkva z upodabljanjem krivic, ki so se dogajale slovenskemu narodu marsikje predstavljajo kritiko in obtožbo tedanji oblasti. Snov za svoje poslikave je zajemal v kmečkem življenju, s svojo umetnostjo pa je ljudem dajal vero v zmago dobrega in vlival upanje v boljšo prihodnost. Tone Kralj je eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev, za svoje delo pa je leta 1972 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Vokalna skupina Gallina želi s koncerti po primorskih cerkvah s poslikavami Toneta Kralja, poudariti pomen njegove umetnosti za Primorsko in oživiti njegovo umetnost, ki nas še danes globoko nagovarja. Na koncertih bo s predavanjem o poslikavi dotične cerkve sodeloval tudi dr. Igor Kranjc, poznavalec Toneta Kralja in njegove umetnosti.
Koncerti bodo izvedeni v cerkvah, ki vsebujejo njegova reprezentativna dela: Katinara v Trstu, Šmartno v Brdih, Lokev na Krasu, Slivje, Soča, Vrtojba, sv. Višarje,… Vokalna skupina Gallina bo na koncertih izvedla sakralni program ob spremljavi orgel in izvedla prav za to priložnost napisane novitete mladih slovenskih skladateljev.
Želimo si, da bi koncerti postali tradicionalni in da bi v različnih ambientih primorskih cerkva in povezavi likovne in glasbene umetnosti lahko uživalo kar največ poslušalcev in gledalcev.


PROGRAM

Hildegard von Bingen (1098-1179): O Virtus Sapientiae
Jacobus Handl Gallus (1550-1591): Pueri concinnite
Peter Iljič Čajkovski (1840-1893): Liturgija sv. Janeza Zlatoustega, op. 41: Dostojno jest
Fran Gerbič (1840-1917): Ave Maria
Pavel G. Česnokov (1877–1944): Hvalite imja gospodne, op. 9, št. 23
Andrea Basevi Gambarana (1957): O bone Jesu
Georg Böhm (1661- 1733): Ach wie nichtig, ach wie flüchtig
Andrej Makor (1987): Meditationes sacrae – noviteta
i. Visionem
ii. Meditabor
Pavle Merku (1927-2014): Jezus in ajdovska deklica (ljudska iz Križa pri Trstu)
Sergei Rachmaninoff (1873-1943): Šest zborov za ženski zbor in klavir op. 15, 6. Angel
Zoltan Kodaly (1882-1967): Esti dal


Kvartet deklet, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Gallina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.
V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo: zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe. Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju v Petrinji »Lipanjski zvuci« (Hrvaška)zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix.
Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: »Festa della musica attiva« (Piazzola sul Brenta, Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Koper, Slovenija), Festival Lent (Maribor, Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Kragujevac, Srbija).

Ana Erčulj je leta 2004 zaključila šolanje na Gimnaziji Ledina in na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Leta 2013 je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani smer Muzikologija in Sociologija kulture. V času študija se je leta 2010 udeležila Erasmus izmenjave v Utrechtu na Nizozemskem trenutno pa je študentka zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ob štdiju je kot pevka in korepetitorka sodelovala z različnimi zbori: Ljubljanski Madrigalisti, Vox Carniolus, … Vodila je različne zborovske zasedbe med njimi: Vokalno skupino Sekstet Komplet, Vokalno skupino Solalei, Vokalno skupino Gallina, Ženski pevski zbor Biser, Domžalski komorni zboro, Komorni zbor Krog. Sodelovala je z ženskim pevskim zborom Čarnice, Vokalno akademijo Ljubljana in kvartetom rogov Slovenske filharmonije. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom.
Z zbori in vokalnimi skupinami je gostovala širom Evrope: Belgija, Nizozemska, Irska, Češka, Italija, Avstrija, Hrvaška, Srbija, …
Svoje znanje nadgrajuje na seminarjih in izobraževanjih za zborovske dirigente, pod vodstvom uveljavljenih domačih in tujih dirigentov: Martina Batič Johannes Prinz, Alois Glassner, Franz Jochum, Ragnar Rasmussen, Steffan Schreyer, Martin Steidler, Georg Grün, Stojan Kuret in Marko Letonja. Sodelovala je na strokovnem izobraževanju mladih zborovskih menedžerjev in dirigentov na festivalu Polyfollia v Franciji, leta 2012 pa je kot aktivna udeleženka sodelovala na Evropski akademiji za zborovske dirigente v Grazu pod vodstvom Johannesa Prinza. Z vokalno skupino Sekstet Komplet je sodelovala na dveh masterclassih za vokalne skupine pod vodstvom nemškega seksteta Singer Pur in finske vokalne skupine Rajaton.
Z vokalno skupino Gallina sodeluje od njene ustanovitve dalje.

Gašper Banovec je glasbeno pot je začel z učenjem klavirja na nižji glasbeni šoli Črnomelj. Po končani nižji stopnji je dve leti obiskoval oddelek za orgle pri prof. Daliborju Miklavčiču v glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava in v okviru  šolanja obiskoval orgelske seminarje Lorenza Ghielmija, Petra Planyavskega, Jürgna Essla, nato pa štiri leta obiskoval zasebne ure orgel pri prof. Tomažu Sevšku. Je študent na Akademiji za glasbo na oddelku za sakralno glasbo pri prof. Mariu Perestegiju, kot pevec ali organist pa redno sodeluje z Zborom slovenske filharmonije. V času študija se je udeležil že več mojstrskih tečajev orgelske glasbe pod različnimi mentorji kot so Rolf Schönstedt, Karen de Pastel in Danijel Drilo, Pierpaolo Turreta, izvedel nekaj uspešnih samostojnih orgelskih recitalov, kot organist sodeluje tudi s priznanimi slovenskimi zbori kot so APZ Tone Tomišč in Komorni zbor Ave.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio