Sreda
19. Februar
ob 19.30
Sokolski dom
Loški grad - Škofja Loka

Godalni kvartet Tartini – 30 let

Miran Kolbl, violina
Romeo Drucker, violina
Aleksandar Milošev, viola
Miloš Mlejnik, violončelo

Godalni kvartet Tartini praznuje 30-letnico svojega umetniškega dela. Ustanovljen je bil kot godalni kvartet Slovenske filharmonije, od leta 1990 pa deluje pod imenom Godalni kvartet Tartini. Med slovenskimi poustvarjalci komorne glasbe zaseda najvidnejše mesto. V kvartetu so zbrani izvrstni glasbeniki, priznani solisti in pedagogi.
Kvartet tehtno dopolnjuje svoj koncertni program z ustvarjalnim opusom znanih skladateljev. Z izvrstnimi interpretacijami odkriva tudi vrednost kvalitetnih slovenskih godalnih kvartetov in z odličnimi izvedbami spodbuja domače glasbene ustvarjalce k nastanku novih skladb za godalni kvartet. S posebno pozornostjo vabi k sodelovanju priznane slovenske in tuje glasbenike, s čemer izvirno dopolnjuje svoj koncertni repertoar, saj je sodeloval že z odličnimi glasbeniki, kot so na primer Irena Grafenauer, Stanko Arnold, Radovan Vlatković, Gary Karr, Maria Graf, Franco Gulli, Mate Bekavac, Bruno Giuranna in drugi. Vrhunsko poustvarjalnost je kvartet Tartini potrdil s  koncerti na prestižnih evropskih glasbenih  prizoriščih in snemal tudi za številne radijske in televizijske hiše doma ter po svetu. Za svoje umetniške dosežke so člani kvarteta Tartini leta 2001 prejeli Nagrado Prešernovega sklada kot najvišje državno priznanje na področju kulture.

Violinist Miran Kolbl je koncertni mojster simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in prvi violinist kvarteta. Je prvonagrajenec državnih tekmovanj in mednarodnega Tekmovanja treh dežel v Fari ob Soči. Leta 1999 mu je bila podeljena nagrada Prešernovega sklada kot članu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in leta 2000 nagrada Prešernovega sklada za solistično udejstvovanje.

Violinist Romeo Drucker je dobitnik dveh Prešernovih nagrad – Akademije za glasbo in Univerze v Ljubljani ter nagrade Prešernovega sklada za leto 2001 kot član kvarteta Tartini, s katerim koncertira od njegove ustanovitve 1983. Od leta 2004 je tudi koncertni mojster Orkestra Opere Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki in orkestra Reške Filharmonije.

Aleksandar Milošev, viola, se je rodil leta 1966 v Zagrebu. Na tamkajšnji akademiji je leta 1987 končal študij viole pri profesorju Zlatku Stahuljaku, zmagal pa je tudi na številnih republiških in državnih tekmovanjih nekdanje Jugoslavije. Na povabilo dirigenta Uroša Lajovica je prevzel mesto solo-violista v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, kjer še vedno deluje.

Miloš Mlejnik izhaja iz slikovite, starodavne Škofje Loke, ki je s svojim širšim zaledjem prispevala slovenski kulturi vrsto pomembnih umetnikov. Miloš Mlejnik je eden vodilnih slovenskih glasbenih umetnikov, violončelist izbrušene tehnike, polnega, plemenitega tona in elementarne muzikalnosti. Ima obsežen repertoar, ki stilno sega od predklasike do današnjega časa, precej slovenskih skladateljev je svoja dela, ki jih je krstno izvedel, napisalo prav zanj.

Program:
Claude Debussy, Godalni kvartet v g-molu, op.10
Franz Schubert, Godalni kvartet v d-molu D810, »Der Tod und das Mädchen«

 

Cena posamezne vstopnice: 13€

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio