Ponedeljek
10. Avgust
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

GODALNI OKTET OBERTON (Avstrija, Latvija, Slovenija, Ukrajina, Italija, Rusija, Madžarska)

Jevgēnijs Čepoveckis, violina
Veronika Brecelj, violina
Andrij Uhrak, violina
Alberto Stiffoni, violina
Serhij Žuravlov, viola
Hanga Fehér, viola
Floris Fortin, violončelo
Dorottya Standi, violončelo


Spored:

Franz Schubert (1797–1828), Sonata v B-duru, D 960 (2. stavek, prir. za godalni oktet)
Felix Mendelssohn (1809–1847), Godalni oktet v Es-duru, op. 20.
Johan Svendsen (1840–1911), Godalni oktet v A-duru, op. 3


Godalni oktet Oberton od ustanovitve leta 2015 nastopa po vsej Evropi in žanje priznanja glasbene kritike. Med njegovimi najvidnejšimi nastopi omenimo debi v graškem Musikvereinu v sezoni 2017/2018, koncert v dunajskem Hofburgu ob stoletnici Republike Avstrije (v prisotnosti predsednika države Alexandra Van der Bellna), gostovanje v Jekaterinburgu v okviru dunajskega filmskega festivala, koncerte v sklopu umetniške rezidence na Štajerskem festivalu komorne glasbe ter na festivalu Sounding Jerusalem. Ansambel je nastopil tudi na Glasbenih nočeh Sarajevskega festivala, Evropskem komornem festivalu v Gdansku, na odprtju Koroškega poletja v Osojah, v dunajskem koncertnem ciklu Jeunesse (Glasbena mladina) itn. Ob tem je redno koncertiral na svoji »matični« ustanovi v Gradcu (UGUU), Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost. Številne izmed tamkajšnjih nastopov je posnela in predvajala avstrijska televizija ORF. Glasbeniki so zasnovali tudi projekt Oberton+, v okviru katerega so v vlogi komorne orkestrske zasedbe izvedli koncerte s solisti, kot so Markus Schirmer, Erich Oskar Huetter in Jevgēnijs Čepoveckis.

Osmerici godalcev iz različnih držav je zasedba godalnega okteta – ena izmed najbolj neobičajnih v komorni glasbi – nenehen umetniški izziv in vzpodbuda za odkrivanje brezmejnih možnosti godalnih instrumentov ter repertoarne pestrosti, od (peščice) standardnih del, izvirno nastalih za godalni oktet, prek znanih priredb do redko izvajanih skladb in novitet oziroma krstnih izvedb. Mladim glasbenikom je skupen en sam cilj: muziciranje na visoki ravni kot uresničitev enotnosti v glasbi. Godalni oktet Oberton nenehno išče nove poti, kako povezati ljudi z močjo glasbe. Zato je med drugim začel tudi projekt, imenovan Homeland Melodies, v sklopu katerega prireja, snema in izvaja ljudske in popularne napeve z vsega sveta.

Ansambel pogosta igra na dobrodelnih prireditvah, dejaven pa je tudi na področju glasbene vzgoje mladih. Redno obiskuje osnovne in srednje šole, da bi v mladi populaciji prebudil zanimanje za klasično glasbo.

O priljubljenosti Godalnega kvarteta Oberton se lahko prepričamo med drugim na socialnih omrežjih (ansambel ima na Facebooku več tisoč sledilcev, njegova izvedba Piazzollovega Libertanga pa je zabeležila četrt milijona ogledov).

Jevgēnijs Čepoveckis se je rodil leta 1995 v Rigi (Latvija). Že pri štirih letih se je začel učiti violino. Leta 2008 je bil sprejet na Konservatorij Zasebne glasbene in umetniške univerze mesta Dunaj, od leta 2010 je študiral tudi na UGUU v Gradcu (prof. Boris Kuschnir). Je nagrajenec številnih tekmovanj. Kot solist je nastopal po baltskih državah, v Nemčiji, Švici, Luksemburgu, Veliki Britaniji in Rusiji. Koncertiral je z uglednimi glasbeniki, kot so Benjamin Schmid, Markus Schirmer, Danjulo Ishizaka, Thomas Selditz in Clemens Hagen. Študiral je tudi kompozicijo pri Peterisu Vasksu. Leta 2018 je bil izbran za rezidenčnega umetnika dunajske Koncertne hiše (v kategoriji mladih talentov). Igra na Amatijevo violino Ex Christian Ferras.

Veronika Brecelj (roj. 1994) je doma iz Slovenije. Violino se je začela učiti pri štirih letih. Doštudirala je na Univerzi za umetnost v Berlinu in pri Borisu Kuschnirju na UGUU v Gradcu. Leta 2019 je z odliko končala magistrski študij v razredu Silvie Marcovici. Po najvišjih nagradah je posegla na tekmovanjih Paola Spincicha, Antonija Salierija, na tekmovanju Svirel itn. Nastopila je na številnih recitalih po Avstriji, Nemčiji, Poljski, Nizozemski, Sloveniji, Hrvaški in Italiji. Koncertirala je z osrednjima slovenskima simfoničnima orkestroma (Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija), sicer pa je bila tudi članica Evropskega mladinskega orkestra. Zelo je predana tudi komornemu muziciranju.

Andrij Uhrak (roj. 1993) je začel glasbeno izobraževanje v rojstni Ukrajini, kjer je tudi debitiral kot solist ob Filharmoničnem orkestru iz Lvova. Med letoma 2011 in 2013 je študiral na Univerzi za glasbo v Lvovu, študij pa nadaljuje na graški UGUU v razredu Vesne Stanković. Pohvali se lahko s tekmovalskimi uspehi in z nastopi na festivalih v Avstriji, Nemčiji, Švici, Ukrajini, Bosni in Hercegovini ter na Poljskem.

Alberto Stiffoni, doma iz Trevisa (Italija), se je začel učiti violino pri štirih letih. Trenutno študira  na graški UGUU v razredu Andreja Bjelova in na Visoki šoli Roberta Schumanna v Düsseldorfu v razredu Noè Inui. Umetniška obzorja si je širil na mojstrskih tečajih z Marcom Rizzijem, Krzysztofom Wegrzynom, Pavlom Vernikovom in Igorjem Ozimom. Zmagal je na več tekmovanjih doma in v tujini. Leta 2018 je prejel posebno nagrado na violinističnem tekmovanju v Odesi. Kot solist je z Južnonemško filharmonijo v Konstanzu izvedel Beethovnov Trojni koncert (2017). Jeseni leta 2017 je začel sodelovati tudi z Nacionalnim simfoničnim orkestrom Italijanske radiotelevizije.

Serhii Žuravlov se je rodil v Rusiji. Pri petih letih se je začel učiti violino na Glasbeni šoli v ukrajinskem Harkovu, pri osmih se je že udeleževal tekmovanj v Rusiji in Ukrajini, pri dvanajstih pa izvajal dela Bacha, Vivaldija, Spohra in Wieniawskega s Filharmoničnim orkestrom iz Harkova. Od leta 2009 je študiral na Konservatoriju v Harkovu. Šolanje je zaključil leta 2013 in začel študirati violo na UGUU v Gradcu. Nastopal je v Avstriji, Nemčiji, Švici, Sloveniji, Hrvaški, Italiji, na Madžarskem in drugod. Leta 2017 je v švicarskem Schaffhausnu sodeloval na mojstrskem tečaju mentorjev Valerija Sokolova, Wernerja Bärtschija in Ivana Klánskega.

Hanga Fehér se je rodila leta 1997 v Miskolcu (Madžarska) in se pri sedmih letih začela učiti violino. Od leta 2011 je študirala na Konservatoriju Béle Bartóka v Budimpešti. Diplomirala je leta 2015 in začela študirati violo na graški UGUU. Na tekmovanju Jánosa Koncza je prejela drugo nagrado. Kot violinistka in tudi kot violistka se je udeležila mojstrskih tečajev številnih uglednih mentorjev. S Simfoničnim orkestrom Bénija Egressyja je gostovala v Franciji, v letu 2015 je sodelovala tudi v več projektih Mlade bavarske filharmonije. Trenutno študira v razredu Gertrud Weinmeister na Zasebni glasbeni in umetniški univerzi mesta Dunaj.

Floris Fortin (roj. 1995) je doma iz avstrijskega Gradca. Glasbeno izobraževanje je začel na tamkajšnji Glasbeni gimnaziji Dreihackengasse. Violončelo se je začel učiti pri Herlinde Schwarz na Konservatoriju Johanna Josepha Fuxa in kmalu prešel v študijsko pripravnico pri Andrei Molnar na UGUU. Od leta 2014 je na tej ustanovi študiral pri Julianu Arpu. Večkrat je osvojil prvo nagrado na avstrijskem tekmovanju Prima la Musica. Pridobil si je tudi orkestrske izkušnje, kot član različnih mladinskih orkestrov ter graškega korpusa Recreation Grosses Orchester Graz. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri umetnikih, kot so Rudolf Leopold, Reinhard Latzko, Franz Bartolomey, Christoph Richter, Christian Poltéra in drugi.

Dorottya Standi (roj. 1993) prihaja iz Madžarske. Že v zgodnji mladosti je zmagala na nacionalnem tekmovanju čelistov in na tekmovanju komorne glasbe. Na mednarodnih tekmovanjih Davida Popperja in Classic Pure Vienna je prejela drugi nagradi. Kot solistka je nastopila s simfoničnima orkestroma Zalaegerszeg in Savaria, s katerima je gostovala tudi na Finskem in Poljskem. Violončelo se je začela učiti kot devetletnica pri Euniké Balassa, njen drugi mentor pa je bil Antal Pálkövi. Od leta 2012 je študirala v razredu Rudolfa Leopolda na graški UGUU, kjer je leta 2017 diplomirala z odliko, trenutno pa je vpisana na podiplomski študij. Na njen umetniški razvoj so vplivali glasbeniki, kot so Heinrich Schiff, Dmitry Ferschtman, Reinhard Latzko, Claudio Bohorquez, Franz Bartolomey, Eberhard Feltz, Patrick Demenga in Marko Ylönen.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Narodno galerijo. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio