Petek
17. Julij
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

JERNEJ VINDŠNURER KVARTET

Ana Čop, vokal
Oto Gvardjančič, 
klavir
Jernej Vindšnurer, 
kontrabas
Nina Korošak Serčič, bobni


V čaroben petkov večer na Gornjem trgu nas bodo z izborom jazz standardov popeljali talentirani mladi glasbeniki.

Kontrabasist, bas kitarist in skladatelj Jernej Vindšnurer se je po opravljeni nižji glasbeni šoli iz klavirja pri prof. Meti Novak, ter nižji glasbeni šoli iz kontrabasa pri prof. Georgeju Malkoču (priznanemu slovenskemu filharmoniku), leta 2014 vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), smer jazz kontrabas. V času študija na konservatoriju je z zasedbo Jazzed zmagal na državnem tekmovanju Temsig (2016), ter osvojil zlato plaketo ter 1.mesto. Mesec kasneje je z isto zasedbo osvojili tudi nagrado na glasbenem tekmovanju (jazz skupina) v Trevisu. Naslednje leto je v sklopu »mladi jazzisti« sodeloval z Big bandom RTV Slovenija, kar je za tako mladega glasbenika velika čast. Poleg skupine Jazzed je član Big banda KGBL, skupine Mencarija, Summertime quintet, Wild cats, Mr.J.V.trio itd. Na svoji glasbeni poti je odigral že preko 400 koncertov in predstav. V letih 2016–2017 je sodeloval na poletnem gledališču Studenec, kjer je igral v skupinah pod okriljem priznanega slovenskega glasbenika Slavka Avsenika ml. Redno sodeluje tudi kot substitut Godbe Domžale. Svoje znanje izpopolnjuje na različnih strokovnih delavnicah, kot sta Jazz kamp Kranj (2015) ter Jazzinty Novo Mesto (2016, 2017, 2018). Izobraževal se je pri svetovno znanih glasbenikih: Aleš Avbelj, Paul Berner, Linda Oh, David Binney, Joe Sanders, Myles Sloniker, Kaspar Vadsholt, Jim Snidero, Goran Kostić … Leta 2018 je svoje šolanje na KGBL, pod okriljem prof. Roberta Jukiča, končal z odliko, ter kljub težki konkurenci opravil sprejemni izpit na Glasbeni akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Svoje izobraževanje sedaj nadaljuje pod budnim očesom svetovno priznanega kontrabasista in pedagoga Mortena Ramsbøla. Že v prvem letu šolanja na univerzi v Grazu je s skupino Wild cats osvojil prvo nagrado ter posebno priznanje za doseženih vseh 100 točk na tekmovanju TEMSIG 2019, v skupini jazz komorne skupine. Individualno se je izkazal tudi na tekmovanju Marianne Mendt, kjer se je v težki konkurenci akademskih glasbenikov prebil na zaključni festival v st. Pöltnu. V letošnjem letu je v solistični kategoriji na tekmovanju TEMSIG osvojil prvo mesto, z vsemi 100 točkami, poleg tega, je osvojil nagrado za najboljšo izvedeno obvezno skladbo ter skladbo slovenskega skladatelja, njegovo avtorsko skladbo Halb Neun. Šolsko leto je zaključil še z uspešno narejenimi sprejemnimi izpiti za vzporedni študij jazz pedagogike (IGP-JAZZ). Ob študiju in tekmovanjih redno nastopa na mednarodni jazz sceni v Avstriji, na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem, v Nemčiji itd., s svetovno priznanimi glasbeniki kot so Max Grosch, Renato Chicco, Ricki Malet, Christian Havel, Anil Bilgen, Lajos Toth itd.

Ana Čop je mlada pevka in pianistka, ki deluje predvsem na področju jazza. Trenutno zaključuje dodiplomski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, septembra pa začenja podiplomski študij na Jazzcampusu v švicarskem Baslu. Kot članica raznih zasedb redno sodeluje s številnimi glasbeniki po Sloveniji in tujini. Izobraževala se je pri priznanih glasbenikih kot so Sheila Jordan, Kevin Mahogany, Norma Winstone, Theo Bleckmann, JD Walter, Danny Grissett, Kate McGarry … Posveča se tudi poučevanju glasbe, jazz pa želi približati predvsem mlajši publiki. V lanskem letu je v koprodukciji s Kulturnim centrom Janeza Trdine pripravila glasbeno pripoved Čuk se je oženil v Ameriko, ki otroke uči osnov jazzovskega opismenovanja, obenem pa jih spodbuja k spoznavanju in sprejemanju drugih kultur. Trenutno največ ustvarja v zasedbi ACTS! (skupaj s pianistom Thilom Seeversem), s katerim septembra izdaja svoj prvi album. Ana je večkratna nagrajenka TEMSIG, zmagovalka MM Jazz festivala (2018) in mentorica nove kategorije za začetnike na mednarodni delavnici Jazzinty (2019). Je tudi štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Oto Gvardjančič je svojo glasbeno pot začel pri sedmih letih v Glasbeni šoli Vrhnika v razredu prof. Dominike Naveršnik. 8 let je igral klasični klavir, med leti 2015 in 2019 pa se je v razredu prof. Milana Stanisavljeviča šolal na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz klavir. Je prejemnik številnih nagrad, tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih, kot solist pa je dvakrat nastopil z Big bandom RTV Slovenija. Letos je uspešno zaključil 1. letnik študija na Jazz-Institutu v Berlinu v razredu prof. Wolfganga Köhlerja.

Nina Korošak Serčič je glasbeno kariero začela pri svojih 20 letih. Svoje znanje je pridobivala najprej v Linzu na Privatni univerzi Antona Brucknerja, nato jo je pot vodila v Kanado, kjer je sodelovala in študirala s priznanimi glasbeniki kot so Quincy Davis, Curtis Nowosad, Steve Kirby, Jon Gordon in Derric Gardner. Trenutno končuje študij jazz bobnov na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, pod vodstvom profesorja Howard Curtisa. V zadnjih 5ih letih je imela priložnosti igrati z glasbeniki kot so Sheila Jordan, Danny Ziemann, Renato Chicco, Derrick Gardner, Jon Gordon, Melanie Bong, Primož Grašič, Tomaž Gajšt, Jaka Kopač, Lajos Toth, Peti Gyarfas, Onat Murat, in sodelovati v projektih freekind.,Two for Two, Melani Bong/Sheila Jordan, JazzLadies, Soul ‘N’ Pepper. Trenutno največ energije in srca vlaga v svoj projekt freekind., ki sta ga ustvarili skupaj z hrvaško pianistko in vokalistko Saro Ester Gredelj.


Vstop prost.© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio