Sreda
22. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO AMAEL

Volodja Balžalorsky, violina
Damir Hamidulin, violončelo
Zoltan Peter, klavir


Spored:

Peter Kopač (1949), Neizbežnost

Milko Lazar (1965), Pet kratkih skladb za klavirski trio

Franz Schubert (1897‒1828), Klavirski trio v Es-duru, D. 897 »Nokturno«

Bedřich Smetana (1824‒1884), Klavirski trio v g-molu, op. 15


Vstop prost.


Klavirski trio Amael deluje od oktobra leta 2000. Svoj mednarodni ugled je potrdil z izjemno uspešnimi nastopi na festivalih (Forfest v Kroměřížu, Festival Spectrum v Münchnu, Mask Fest v San Marinu, Griegov festival v Bergnu, festival Nuovi Spazi Musicali v Rimu, Foyer européen v Luxemburgu, Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu itn.) ter s koncerti v uglednih avditorijih, med drugim v dvorani Carnegie v New Yorku in v kulturnem centru The Forge v Londonu. Zasedba je na gostovanjih zmeraj izvajala tudi slovensko sodobno glasbo in tako prispevala k njeni mednarodni uveljavitvi.

Violinist Volodja Balžalorsky je po študiju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri Cirilu Veroneku študiral v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih, kot so Igor Ozim (pri njem je leta 1980 tudi diplomiral), Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin. Za svoje umetniško delovanje je prejel več mednarodnih nagrad, kot so Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award in Ontario Independent Music Award Best International Artist 2007. Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006 in posebne nagrade organizacijskega komiteja mednarodnega tekmovanja na Tenerifu (Kanarski otoki) za najboljšo interpretacijo v instrumentalni izvajalski kategoriji (za izvedbo Franckove Sonate v A-duru s pianistom Hinkom Haasom). Nominiran je bil tudi za The Los Angeles Music Award 2007. Doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik. S koncerti in snemanji za različne radijske in televizijske postaje v Evropi in ZDA si je ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti. Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kroměřížu itn. Posnel je številne zgoščenke, med drugim  tudi za znano založbo Eroica Classical Recordings, ter več oddaj za TV Slovenija. Od 1999. do 2001. je bil koncertni mojster Freiburških baročnih solistov. Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih zasedbah. Umetniško poustvarjalnost dopolnjuje s pedagoškim delom. Že več let vodi mednarodne mojstrske seminarje za violino v Grožnjanu in Pučišći (Hrvaška), Amalfiju, Rimu, Interlochnu, Aberystwythu ter na Univerzi DePauw (ZDA). Od leta 1983 poučuje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, od 1996. pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani (od 2003. kot izredni profesor).

Violončelist Damir Hamidulin je izvrsten predstavnik ruske šole. Izobraževal se je na Kazanskem konservatoriju (prof. Ittaki Halitov) in zaključil študij z odliko leta 1981. Izpopolnjeval se ja na tečajih pri svetovno znanih čelistih, kot so Mstislav Rostropovič, Daniil Šafran, Aleksander Vlasov, Galina Kozolupova in drugi. Že med študijem je dobil vrsto nagrad, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Volga-Ural (1980) in drugo nagrado na Vseruskem tekmovanju čelistov (1981), kjer je bil nagrajen tudi za najboljšo izvedbo Šotakovičeve Sonate. Leta 1984 je nadaljeval podiplomski študij v Moskvi na znamenitem Gnesinovem inštitutu, kjer je bil tudi asistent velikega čelista Fjodorja Luzanova. Večkrat je nastopal kot solist s Kazansko filharmonijo in z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri v Rusiji in Sloveniji. Izvajal je vse najbolj znane koncerte za violončelo in orkester (Dvořák, Saint-Saëns, Schumann, Čajkovski, Haydn itn.). Gostoval je na številnih uglednih festivalih in sodeloval s sodobnimi ruskimi, ukrajinskimi in slovenskimi skladatelji. Krstno je izvedel novitete R. Kalimulina, K. Cipkolenka, I. Krivokapića in drugih. Nastopal je v radijskih in televizijskih oddajah ter posnel številne plošče  nazadnje za ameriško založbo Eroica Classical Recordings. Med letoma 1981 in 1984 je deloval kot solo čelist Kazanske opere in baleta, od leta 1987 pa je bil solo čelist Kazanske filharmonije. Od leta 1991 je solo čelist v orkestru SNG Opera in balet v Ljubljani. Uspešno deluje kot pedagog na Glasbeni šoli Vič-Rudnik in vodi poletne tečaje na Hrvaškem in v Sloveniji.

Pianist Zoltan Peter se je rodil v Vojvodini, srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici, visokošolski študij pa nadaljeval v razredu Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih uglednih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji in tujini, med drugim v vseh glasbenih središčih nekdanje Jugoslavije, v Italiji, na Madžarskem, v Nemčiji, Švici itn. Poustvarjal je pod taktirko dirigentov, kot so Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancusi, Paul Hoskins, George Pehlivanian in En Shao. Posnel je številne skladbe za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in za druge založbe. Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem pogosto sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Poleg koncertne in redne pedagoške dejavnosti na nižji, srednji in univerzitetni stopnji vodi tudi seminarje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio