Ponedeljek
15. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT V SPOMIN BRATOMA LORENZ – TRIO RÊVERIE Z GOSTOMA (Slovenija, Latvija)

Klavirski trio Rêverie:
Mojca Jerman, violina
Katarina Leskovar, violončelo
Tanja Činč, klavir

Gosta v zasedbi klavirskega kvinteta:
Ana Julija Mlejnik, violina (prvi part)
Jevgenij Čepovecki, viola


Spored:

Dmitrij Šostakovič (1906–1975), Klavirski trio št. 1 v c-molu, op. 8

Johannes Brahms (1833–1897), Klavirski kvintet v f-molu, op. 34


Več kot tridesetletna razvojna pot festivalskega projekta Imago Sloveniae je neizbrisno povezana z delovanjem Primoža in Tomaža Lorenza. Njunemu spominu posvečamo tokratni koncert. Oba sta v slovenski kulturni zavesti zasidrana kot ugledna glasbenika, pedagoga, organizatorja in seveda kot člana legendarne komorne zasedbe Trio Lorenz, ki je pet desetletij bogatila domači in mednarodni glasbeni prostor in ponesla slovensko glasbo po vsem svetu.

Pianist Primož Lorenz (1942‒2007) je bil človek posebne energije in vizije, iz katerih je vzklil tudi projekt, sčasoma poimenovan Imago Sloveniae. Proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja je v glasbeniku, ki je bil zelo navezan na rojstno Ljubljano, dozorela zamisel o kulturni revitalizaciji zgodovinskega mestnega tkiva. Ustanovil je Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra (1988) in zasnoval festivala Poletje v stari Ljubljani ter Noči v stari Ljubljani, ki imata kot cikla tudi danes osrednje mesto v Imagovi programski ponudbi. Od tod je bil le korak do Ustanove Imago Sloveniae (1994) – do projekta  vseslovenske, pa tudi mednarodne glasbene revitalizacije kulturne dediščine. Zamisli Primoža Lorenza so torej trajna zapuščina in spodbuda.

Violinist Tomaž Lorenz (1944–2016) je v slovenski glasbi zapustil izrazito sled solista koncertanta in komornega glasbenika, v spominu pa ostaja tudi kot velik pedagog. Svojo predanost glasbi je z neugasljivim navdušenjem in optimizmom prenašal na mlade, še posebno uspešno na področju komorne igre: zasedb, ki jim je razprl obzorja dialoškega (so)muziciranja, skoraj ne bi mogli prešteti. Z mentorsko osebnostjo Tomaža Lorenza so povezani tudi umetniški začetki nocoj nastopajočega klavirskega tria.


Klavirski trio Rêverie sestavljajo mlade glasbenice, ki se lahko pohvalijo z uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Po prejetih prvih nagradah na tekmovanjih Primoža Ramovša (Ljubljana), Giuseppa Tartinija (Piran) in Grand prize virtuoso (Pariz) so koncertirale v številnih mestih doma in po svetu. Tako so na turneji po Argentini izvedle šest koncertov, igrale so tudi v Beethovnovi hiši v Bonnu, v Parizu, Londonu, na Dunaju, v Budimpešti, Monoštru, Kilchbergu, Trstu, Devinu in  Zagrebu. Med koncerti, ki so jih v letih skupnega delovanja izvedle v Sloveniji, omenimo nastope pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije in Imaga Sloveniae ter gostovanja na festivalih oziroma v posebnih abonmajskih sklopih (Festival Ljubljana, idrijski Gallus Fest, Festival Tartini v Kopru, koncertni abonma na gradu Rače, Wolfov koncertni abonma v Slovenj Gradcu, Biljke i svirke v Zagrebu, Kristalni abonma v Škofji Loki). Krstno so izvedle deli slovenskih avtorjev, napisani prav zanje, in sicer In memoriam Tomaž Lorenz skladatelja Uroša Rojka ter Koncertni tango za klavirski trio in simfonični orkester Leona Firšta (zadnjo skladbo so pod dirigentskim vodstvom Mihe Rogine in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija zaigrale na otvoritvi Festivala Imago Sloveniae 2017). Leta 2015 so glasbenice posnele tudi promocijsko zgoščenko tria. Ansambel je dejaven od jeseni 2012. Prva leta je deloval pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, zdaj pa so glasbenice vpisane na magistrski študij komorne glasbe pod mentorstvom prof. Chie Choua na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj so se tudi izpopolnjevale pri znanih mentorjih, kot so Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland, Julian Arp in člani Tria di Parma.

Pianistka Tanja Činč je študentka podiplomskega specialističnega študija na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltayana, violinistka Mojca Jerman je študentka magistrskega študija baročne violine na Akademiji za glasbo G. B. Martini v Bologni v razredu prof. Enrica Gattija, violončelistka Katarina Leskovar pa študentka magistrskega študija na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu prof. Danjula Ishizake.

Violinistka Ana Julija Mlejnik uspešno nastopa na mednarodnih odrih. Kot solistka z orkestrom je debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev Dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega koncertirala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Muzicirala je že s številnimi znanimi glasbeniki, kot so maestro George Pehlivanian, maestro Bartholomeus-Henri Van de Velde, Yuzuko Horigome, Antonio Meneses, Lorenzo Cossi, Lana Trotovšek, maestro Aleksander Spasić, Liliana Novak itn. Mlejnikova je tudi umetniška direktorica festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado. Zelo rada muzicira tudi v komornih zasedbah; je stalna članica baročnega ansambla London Brandenburg Soloists. Violino je začela igrati pri šestih letih na Glasbeni šoli Škofja Loka in nadaljevala šolanje pod mentorstvom Tatjane Špragar v Ljubljani, zatem pa študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Gorjana Košute. Diplomirala je leta 2013. Študij je nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu Yuzuko Horigome. Leta 2016 je magistrirala z izredno pohvalo. Posvetila se je tudi spoznavanju historične glasbene prakse, v dveletnem študiju baročne violine pri prof. Ryu Terakadu.

Violinist in violist Jevgenij Čepovecki se je rodil leta 1995 v Rigi (Latvija). Že pri štirih letih se je začel učiti violino. Leta 2008 je bil sprejet na Zasebno glasbeno in umetniško univerzo mesta Dunaj, ob tem je študiral tudi na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu (prof. Boris Kuschnir). Je nagrajenec številnih tekmovanj (tekmovanja Davida Ojstraha, Louisa Spohra, Jana Kociana, Sauliusa Sondeckisa, Augusta Dombrovskega; nacionalna latvijska tekmovanja v letih 2004, 2008 in 2014). Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Julianu Rachlinu, Pierru Amoyalu, Zaharju Bronu, Vadimu Gluzmanu, članih Kvarteta Michelangelo itn. Kot solist je nastopal po baltskih državah, v Nemčiji, Švici, Luksemburgu, Veliki Britaniji in Rusiji. Koncertiral je z renomiranimi glasbeniki, kot so Benjamin Schmid, Markus Schirmer, Danjulo Ishizaka, Thomas Selditz in Clemens Hagen. Študiral je tudi kompozicijo pri Peterisu Vasksu.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio