Sreda
18. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT IZBRANIH NAGRAJENCEV 50. TEKMOVANJA TEMSIG

Naja Mohorič, harfa
Barbara Spital, flavta
Mak Muni Mihevc, klavir


Naja Mohorič je na jubilejnem 50. mednarodnem tekmovanju TEMSIG osvojila 1. nagrado in zlato plaketo. Osnovno in srednje glasbeno izobraževanje je zaključila na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri profesorju Daliborju Bernatoviću, dodiplomski študij na milanski glasbeni akademiji Civica scuola di Musica Claudio Abbado v razredu dr. Irine Zingg, v letošnjem letu pa je z odliko summa cum laude zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl. Na tekmovanjih doma in v tujini vedno posega po najvišjih nagradah – Mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije (5 zlatih plaket, tri 3. nagrade, ena 1. nagrada in posebna nagrada za obetavno harfistko), TEMSIG (tri zlate plakete, 1., 2. in 3. nagrada), mednarodno tekmovanje Petar Konjović (dve zlati plaketi in dve 2. nagradi), mednarodno tekmovanje Antonio Salieri (absolutna 1. nagrada) itd. Leta 2011 je kot solistka zaigrala z Orkestrom Slovenske Filharmonije ob 60-letnici Glasbene šole Velenje in izvedla solistični recital na Festivalu Lent. Kot prva Slovenka je bila povabljena na Mednarodni festival harf Rio de Janeiro 2018 v Braziliji, kjer je imela tri solistične koncerte. Italijanski skladatelj Paolo Coggiola ji je posvetil skladbo z naslovom Like a Tightened Bow, slovenski skladatelj Tilen Slakan pa skladbo Nokturno za harfo. Redno sodeluje z orkestri in nastopa po festivalih v Sloveniji in tujini. Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri priznanih harfistkah kot so Mara Galassi, Milda Agazarian, Isabelle Moretti, Luisa Prandina, Sylvain Blassel, Judy Loman, Marie – Claire Jamet, Petra van der Heide in Diana Grubišić Ćiković. Štiri leta zapored je bila povabljena na največji harfistični seminar HarpMasters Academy v Švici. V letošnjem letu je postala sopredsednica Društva harfistov Slovenije.

Flavtistka Barbara Spital (1997) je nižjo glasbeno šolo končala na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri prof. Mojci Ušen Tkalčec, srednješolsko izobraževanje pa nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. dr. Mileni Lipovšek. Trenutno zaključuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. dr. Karoline Šantl Zupan. Nastopala je na številnih tekmovanjih, na katerih je posegala po najvišjih mestih. Med drugim je prejela prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG, mednarodnem tekmovanju EMONA in mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko, je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2019/2020, leta 2021 pa je na državnem tekmovanju TEMSIG nastopila s pihalnim kvintetom, ki je prejel zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Kot solistka je leta 2011 in 2020 nastopila s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije in se predstavila v glasbenih ciklih Prisluhnimo v Križankah, Dobimo se na Magistratu v okviru Glasbene mladine ljubljanske ter na dobrodelnih koncertih Lyons kluba. Barbara sodeluje v projektih simfoničnega orkestra Ljubljana International Orchestra, komornega orkestra Amadeo Orchestra in simfoničnega orkestra Pehlivanian Opera Academy. Leta 2016 je bila izbrana v projektu Side by side in tako nastopila s Kraljevim orkestrom Concertgebouw Amsterdam. Redno sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Opera Ljubljana in s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa na različnih projektih in festivalih doma ter v tujini, kot so Festival Ljubljana, Starnberger Musiktage, Academie Festival des Arcs in drugi. Izpopolnjuje se tudi na mojstrskih tečajev pri priznanih slovenskih in tujih profesorjih, kot so Martin Belič, Eva Nina Kozmus, Philippe Bernold, Julien Beaudiment, Andrea Lieberknecht, Juliette Hurel, Stefanie Winker in Wally Hase. Trenutno poučuje flavto na Glasbenem centru Zvočna zgodba v Ljubljani.

Mak Muni Mihevc, rojen leta 2003, je začel igrati klavir pri štirih letih, njegova prva klavirska učiteljica je bila prof. Andreja Kosmač. Do sedaj je na klavirskih tekmovanjih prejel sedem mednarodnih prvih nagrad in tretje mesto v kategoriji starejših. Svoje številne uspehe je dosegel pod večletnim mentorstvom priznanega pianista prof. Zoltana Petra. Mak se je z deli Beethovna, Liszta in Chopina z desetimi leti prvič predstavil na celovečernem klavirskem recitalu. Med drugim je pod dirigentskimi taktirkami Simona Krečiča, Simona Perčiča, Matjaža Brežnika, Günterja Neuholda, Ričardasa Šumile in Jana Miłosza Zarzyckega doma in na tujem izvajal klavirske koncerte Mozarta, Griega, Chopina in Addinsella. Nastopal je tudi v Litvi s simfoničnim orkestrom mesta Kaunas, ter s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor na zaključnem koncertu Festivala Maribor. Dvakrat je nastopil na recitalu nagrajencev v New Yorškem Carnegie Hallu. Makov sedanji profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu je priznani pianist prof. Lovro Pogorelić.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio