Torek
23. December
ob 20.30
Slovensko stalno gledališče - Trst (Italija)

KONCERT OB 100-LETNICI ZAČETKA PRVE SVETOVNE VOJNE

Vokalna akademija Ljubljana

Coro filarmonico Trentino (Italija)
Zborovodja: Sandro Filippi

Člani orkestra Slovenske filharmonije

Solisti:
Martina Burger – sopran
Martin Sušnik – tenor
Darko Vidic – bariton

Dirigent: Stojan Kuret


Vstopnice so na voljo pri blagajni SSG.
Več informacij je na voljo na spletni strani SSG.


Program:
1. Kurt Weill: Das Berliner Requiem (1929)
Mala kantata za tenor, bariton, moški zbor in orkester na besedila Bertolta Brechta
Grosser Dankchoral
– Ballade »Vom ertrunkenen Mädchen«
– Marterl »Hier ruht die Jungfrau«
– Erster Bericht über den unbekannten Soldaten unter dem Triumphbogen
– Zweiter Bericht über den unbekannten Soldaten unter dem Triumphbogen
– Grosser Dankchoral

2. Bohuslav Martinů: Polní Mše (1939)
kantata za bariton, moški zbor in orkester (vojaška maša na prostem, deli besedila Jiří Mucha)

3. Ambrož Čopi: Missa pro Pace (2014)
Za tenor,sopran, moški zbor in orkester, prva izvedba
Introitus: Requiem aeternam (I)
– Kyrie
– Requiem aeternam (II)
– Slovo (Alojz Praprotnik, pisma s fronte)
– Sanctus
– Benedictus
– Ognjeno morje (Alojz Praprotnik, pisma s fronte)
– Agnus Dei – Pie Jesu


O KONCERTU…
Letos mineva sto let od začetka 1 svetovne vojne, katere neformalni začetek je bil zloglasni sarajevski atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, dne 28. junija (Vidov dan) leta 1914. V luči te obletnice, še posebej pa glede na dejstvo, da je prav na naših tleh potekala ena najbolj krvavih front prve svetovne vojne – soška fronta, je Vokalna akademija Ljubljana skupaj s solisti Orkestra Slovenske filharmonije in moškim komornim zborom CorofilarmonicoTrentino (Italija) pripravila vokalno-instrumentalni koncert, ki ima ob glasbeni tudi pomenljivo simbolično vrednost. Sodelovanje slovenskih in italijanskih glasbenikov na skupnem odru simbolizira začetek nove skupne poti preseganja nekdanjih delitev na Slovence, Italijane, Hrvate in Avstrijce, začetek medsebojnega sodelovanja, sobivanja in skupnega ustvarjanja na tem nekoč tako krvavem prostoru evropske celine.
Na koncertu bodo zazvenela tri večja kantatna dela iz svetovne zborovske zakladnice za moški zbor in soliste ter pihalni orkester, med katerimi je treba posebej izpostaviti tudi prvo izvedbo za to priložnost napisanega dela uveljavljenega slovenskega skladatelja mlajše generacije Ambroža Čopija Missa pro pace. Ob njej bosta zazvenela Berlinski rekviem (Das Berliner Requiem) Kurta Weilla in Poljska maša (Polní mše) BohuslavaMartinůja.
Kljub različnim datumom nastanka so tri dela povezana zaradi sporočilnih specifik, ki jih odlikujejo.Kurt Weill je svoje delo napisal leta 1928 na besedilo Bertolta Brechta in se kaže kot laični rekviem, ki daje svoj glas mislim in čutenjem sodobnega človeka o smrti in minevanju. Pri tem so zgovorni že naslovi posameznih stavkov: Balada o utopljenem dekletu, Znamenje, Prvo poročilo o neznanem vojaku, Drugo poročilo o neznanem vojaku, začetni in končni Veliki zahvalni zbor.Martinůjeva Poljska maša je sestavljena iz liturgičnih mašnih spevov, psalmov in izbora besedil češkega pesnika JiříjaMuche in je nastala v težkih zgodovinskih trenutkih leta 1939 kot odziv na pravkar začeto vojno, z željo, da bi se mir končno in dokončno naselil med narodi. Namenjena je bila vojakom in izvedbi na prostem (od tod pridevnik “poljska”). Ambrož Čopi pa je za svoje delo Missa pro pace, napisano prav ob stoletnici začetka prve svetovne vojne, poleg nekaterih stalnih mašnih delov ordinarija za umrle izbral še primarni vir: pismi vojaka Alojza Praprotnika s soške fronte, ki ustvarjata pretresljivo podobo usode človeka v primežu nasilja. V prvem pismu se vojak poslavlja od domačih, pretresljiv višek pa doseže v drugem, ko z bojnega polja resignirano opazuje goreči Bovec. Napetost v besedilih dodatno stopnjuje dejstvo, da je bilo zadnje pismo napisano le teden dni pred vojakovo smrtjo.
Vsa tri dela povezuje izredna angažiranost, ki je sad premisleka o burnih zgodovinskih spremembah in nas še danes nenehno nagovarja in pripomore k skupnemu soustvarjanju zgodovinskega spomina. Zato lahko upravičeno trdimo, da ima drevišnji koncert ne le visoko umetniško, ampak tudi močno humanistično vrednost.

David Bandelj


Vokalna akademija Ljubljana
Vokalna akademija Ljubljana (VAL) je bila ustanovljena septembra 2008. Maja 2010 je kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil vrhunskega festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal svojo prvo zgoščenko. Julija 2011 in maja 2012 je Vokalna akademija Ljubljana kot mešani zbor s solisti in instrumentalisti na baročnih instrumentih Val camerata izvedla baročno opero H. Purcella Dido in Enej, jo posnela za RTV Slovenija ter v lastni avdio produkciji izdala na zgoščenki. Avgusta 2011 je moški zbor nastopil z Markom in Bernardo Fink. Septembra 2011 so v Arezzu Vokalni akademiji Ljubljana podelili prestižno nagrado Guidoneum award 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Julija 2012 pa je ansambel med petimi predstavniki celin zastopal Evropo na IFCM (International Federation for Choral Music) World choral summit 2012 v Pekingu. Umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je maestro Stojan Kuret.

Maestro Stojan Kuret
Stojan Kuret, rojen v Trstu, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje, in zaključil študij klavirja na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer predava od leta 1983. Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih, festivalih doma in v tujini in je reden član žirij na najpomembnejših mednarodnih tekmovanjih (Tours, Tolosa, Arezzo, Varna, Debrecen, Maribor, Maasmechelen, Marktoberdorf, Budimpešta, London, Bergen in drugje). Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z Vokalno akademijo Ljubljana je dosegel zavidljive mednarodne umetniške uspehe: pet velikih nagrad (Tours 1999, Varna 2001, Gorica 2001, Maribor 2002, Arezzo 2009), trikrat finale za veliko nagrado Evrope ter dve veliki nagradi Evrope – 2002 v Arezzu in 2010 v Varni. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo. Leta 2000 je prejel plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja. Septembra 2011 v Arezzu je za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana prejel prestižno nagrado Guidoneum award. V letu 2012 je bil nagrajenec Prešernovega sklada. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana.


Coro filarmonico Trentino (Italija)
Zbor Coro filarmonicoTrentino je bil ustanovljen leta 2007 z namenom, da bi sestavu izbranih zborovskih pevcev pod vodstvom odličnih dirigentov omogočili projektno koncertiranje, nastopanje na pomembnejših dogodkih in sodelovanje z različnimi umetniki.
Zbor je doslej sodeloval z godbo Corpo Bandistico di Albiano in z reprezentančno godbo združenja Federazione Corpi Bandistici del Trentino, s katerimi so v avditoriju v Trentu izvedli božični koncert, v Rimu, v cerkvi sv. Marije v Trasteveru pa koncert nabožne glasbe. V okviru 57. mednarodnega tekmovanja pianistov F. Busoni v Bocnu je zbor kot prvi na svetu izvedel partiture nabožne glasbe Ferruccia Busonija; nekatere izmed teh so nedavno tudi posneli za revijo Amadeus, decembrska številka letnika 2013. Na festivalu nabožne glasbe, ki ga organizirata mesti Trento in Bocen, je zbor v zadnjih letih izvedel koralne odlomke (nekateri dotlej še niso bili objavljeni in so bili izvedeni prvič ) skladateljev R. Dionisija, I. Daprede, F. Busonija, Mahlerja in Barberja.
Na festivalu Bolzano Festival Bozen 2011 je zbor izvedel delo Via Crucis F. Liszta ob dvestoletnici skladateljevega rojstva.

Zborovodja Sandro Filippi
Sandro Filippi je diplomiral iz polifonske vokalne kompozicije, instrumentacije za pihalne orkestre ter zborovske glasbe in zborovodstva na konservatorjih v Milanu in Veroni. Med letoma 1980 in 2003 je vodil zbor I Musici Cantori iz Trenta, s katerim je intenzivno koncertiral ter sodeloval in prejel različne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Arezzo, Tours, VittorioVeneto, Riva del Garda, Adria, Stresa in CasaleMonferrato). Vodil je tudi zbora Le Istitutioni Harmoniche in Corodell’Accademia Musicale di San Giorgio iz Verone. Trenutno vodi zbor Coro filarmonicoTrentino. Poleg zborovskih skladb in predelav ljudskih pesmi piše tudi glasbo za orgle, klavir in pihalne orkestre ter si je prislužil že več nagrad na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegova dela so izvajali prestižni zbori, številna so izšla pri mednarodnih založbah Je predsednik katedre za zborovodstvo in zborovski repertoar v okviru šole za glasbeno didaktiko na Konservatoriju Monteverdi v Bocnu.


Martina Burger, sopran
Sopranistka Martina Burger, rojena v Ljubljani, je na zagrebški Akademiji za glasbo leta 2011 z odliko končala študij petja v razredu prof. Vlatke Oršanić. V času študija je prejela rektorjevo nagrado zagrebške univerze in uspešno nastopila na tekmovanjih (zmagala 2007 in 2009 v Dubrovniku ter bila finalistka mednarodnih tekmovanj v Trnavi, Udinah in Alessandriji). Kot koncertna pevka je nastopila na več mednarodnih festivalih, na opernem odru pa se je predstavila v vlogah Pamine in Kraljice noči (Mozart: Čarobna piščal), Metke (Humperdinck: Janko in Metka), Madame Herz (Mozart: Gledališki direktor), Belinde (Purcell: Dido in Enej), baronice Sue Ellen de Gondremarck (Offenbach: Pariško življenje), Minke (Foerster: Gorenjski slavček), Das Glück (Bersa: Der Schuster von Delft), Adine (Donizetti: L’elisir d’amore)…


Martin Sušnik, tenor
Tenorist Martin Sušnik je uspešno sodeloval na različnih tekmovanjih doma in v tujini. Osvojil je več zlatih in tudi drugih priznanj, za svoje dosežke je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Na koncertih, tako doma kot v tujini, večkrat nastopa z različnimi zbori, s komornimi zasedbami in orkestri. Velik uspeh je požel ob izvedbi Mozartovega Rekviema in Bachovega Pasijona po Janezu z orkestrom Zagrebške filharmonije. Novembra 2009 je prvič sodeloval s SNG Opera in balet Ljubljana, nastopil je v vlogi Edoarda Milforta, pel je naslovno vlogo v operi Pastir Petra Šavlija, gostoval je v Opéri Royal v Versaillesu in Opéri Comique v Parizu, kjer je nastopil v operi Amadis de Gaule Johanna Christiana Bacha. Na odru Opere SNG Maribor je januarja 2012 uspešno debitiral z vlogo Romualda v Črnih maskah Marija Kogoja, kasneje pa na istem odru nastopil še kot Camille de Rosillon, Nemorino, Duca, Don Ottavio, Lensky, Rinuccio, Glasnik in kot Lindoro. Letošnjo sezono je zaključil v ljubljanski Operi, kjer je nastopil kot Grof Almaviva.


Darko Vidic, bariton
Baritonist Darko Vidic je študiral petje v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo v razredu prof. Janka Volčanška, trenutno pa končuje magisterij iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa. Je udeleženec več državnih tekmovanj iz solopetja, na katerih je prejemal prve nagrade, med drugim tudi posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V letu 2011 je bil prejemnik štipendije Wagnerjevega sklada. Kot zborovski pevec in kasneje kot solist je sodeloval s Komornim zborom Ave, APZ Tone Tomšič, zborom Radia Slovenija, zborom SNG Opera in balet Ljubljana, Vokalno akademijo Ljubljana in Svetovnim zborom mladih. Kot operni solist je nastopil v naslednjih vlogah: Lorenzev dvojnik v Kogojevih Črnih maskah, Oče v Golobovi operni noviteti Ljubezen kapital, Plutone v Monteverdijevem Orfeju, Schaunar in Alcindoro v Puccinijevi La bohème, Chansonette in Lovro v Foersterjevem Gorenjskem slavčku, grof Ceprano v Verdijevem Rigolettu, Hally v Rossinijevi Italijanki v Alžiru, Gozdar in Lovec v Dvořakovi Rusalki. Od leta 2010 je član najprestižnejše slovenske komorne vokalne skupine, Slovenskega okteta. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade za umetniške dosežke v študijskem letu 2012/2013.


Člani Orkestra Slovenske filharmonije
Orkester tvorijo člani Orkestra slovenske filharmonije, najuglednejše slovenske glasbene ustanove, katere tradicija sega tja do leta 1701, ter nekateri drugi komorni glasbeniki, s katerimi Vokalna akademija Ljubljana redno sodeluje. Zasedbo sestavljajo:

flavta, pikolo
1. Irena Rovtar
2. Eva Arh

klarinet
1. Jurij Jenko
2. Darko Abram

saksofon
1. Dejan Prešiček
2. Ajda Antolovič

fagot
1. Leonardo Calligaris
2. Paolo Calligaris

rog
1. Metod Tomac
2. Robert Prednik

trobenta
1. Alojz Kompan
2. Dejan Glamočak
3. Roman Podlesnik

pozavna
1. Žan Tkalec
2. Uroš Polanc

klavir: Aleksandra Verbitska

harmonij: Tomaž Sevšek Šramel

kitara, banjo: Emir Ibrakić

pavke, tolkala: Darko Gorenc

tolkala: Barbara Kresnik, Petra Bartol, Gašper Sladič                 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio