Ponedeljek
14. Avgust
ob 20.30
Mestna hiša - Ljubljana

KONCERT V SPOMIN PRIMOŽU LORENZU (1942-2007)

Maja Horvat, violina
Ema Grčman, violončelo
NAGRADA TEMSIG 2017

Mija Novakklavir

 

Vstop prost!


Spored (Maja Horvat in Ema Grčman):

Črt Sojar Voglar (1976): Nebesna Ekstaza
Arthur Honneger (1892 — 1955): Sonatina za violino in violončelo
Zoltán Kodály  (1882 — 1967): Duo za violino in violončelo

Spored (Mija Novak):

Janez Matičič (1926): Danses grotesques / Groteskni plesi
Claude Debussy (1862─1918): Slike, Knjiga št. 1, Odsevi v vodi
Frédéric Chopin (1810–1849): Balada št. 1 v g-molu, op. 23


Godalni duo Horvat – Grčman odlikuje muzikalno, zrelo, karakterno in navdihujoče igranje. Prvič je nastopil leta 2016 na koncertu v Italiji, ki sta mu sledila  samostojni koncert v Baročni dvorani v Radovljici in nastop na festivalu Tartini v Kopru. V letošnjem letu je na 46. tekmovanju TEMSIG v III. kategoriji komornih skupin z godali prejel 1. nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100 točk in posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe. Prejel je tudi nagrade Festivala Ljubljana, Imaga Sloveniae, Festivala Lent, Glasbene mladine ljubljanske, koncert z Orkestrom Slovenske Filharmonije ter koncert v okviru Festivala Soboški dnevi. Večkrat nagrajen duo tvorita izjemno talentirani mladi glasbenici Maja Horvat in Ema Grčman.

Violinistka Maja Horvat se je po maturi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Volodji Balžalorskem preselila v London, kjer študira na prestižnem Kraljevem glasbenem kolidžu pri prof. Danielu Rowlandu. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev, na katerih je sodelovala z mednarodno priznanimi violinskimi pedagogi, kot so Saewon Suh, Vasilij Meljnikov, Tatiana Balashova, Daniel Rowland, Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Alina Ibragimova, Anton Martynov in Ivry Gitlis. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj, na katerih je prejela številne nagrade, med drugimi  1. nagrado na 13. Concorso Internacionale per Giovani Strumentisti in 2. nagrado leto kasneje, 2. mesto na 2. Pfajfarjevem tekmovanju mladih violinistov v Ljubljani in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Tomaža Habeta. Prejela je več nagrad na International Competition of Bohdan Warchal, 2. nagrado na tekovanju Etide i Skale v Zagrebu, več odličij na TEMSIG-u in 1. nagrado na 1. Mednarodnem Tartini tekmovanju mladih violinistov, pianistov in komornih skupin, ter 2. nagrado na tekmovanju Grand Prize Virtuoso 2016 v Londonu. Kot članica orkestra je nastopila s Symphonisches Orchester der Jeunesse Leibnitz, Ljubljana International Orchestra, Filharmoničnim orkestrom RCM in Simfoničnim orkestrom RCM. V zadnjem letu srednje šole je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot solistka je nastopila s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom KGBL in Komornim orkestrom Mladi ljubljanski solisti. Bila je tudi članica komorne skupine Evigilans, ki je delovala pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza.  Z njo je med drugim nastopila na Festivalu Bled 2014. Leta 2010 je igrala na koncertu nagrajencev 2. tekmovanja Leona Pfeiferja – Dobimo se na magistratu, leta 2012 je nastopila s klavirskim triom Crescendo na Glasbenem samovarju v dvorani Ruskega centra znanosti in kulture, leta 2014 pa je imela v sodelovanju s Festivalom Ljubljana koncert v Viteški dvorani Križank. Letos je nastopila na koncertnem ciklu Zvoki mladih v Unionu, ki ga pripravlja Glasbena mladina ljubljanska. Je štipendistka The Big Give Award na Royal College of Music v Londonu, prejemnica finančnih sredstev po izboru komisije projekta Mladi upi Zavarovalnice Triglav, podpira jo tudi Rotary Club Bled.

Nadarjena čelistka Ema Grčman je glasbeno pot začela pri šestih letih z učenjem violončela pri prof. Vladimirju Kovačiču na glasbeni šoli v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, v razredu prof. Milana Vrsajkova (2009–2012) ter prof. Karmen Pečar Koritnik (2013–2015), kjer je leta 2015 tudi maturirala. V letu 2014 je uspešno opravila sprejemne izpite na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu ter začela študij v razredu prof. Valterja Dešpalja. Od leta 2016 študij nadaljuje na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu v razredu prof. Juliana Arpa. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev za violončelo pri znanih profesorjih, kot so Igor Mitrović, Christoph Richter, Martin Ostertag, Mihovil Karuza, Mark Ylönen, Giovanni Gnocchi, Monika Leskovar, Claudio Bohorquez in Elena Cheah. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj, na katerih je prejela tudi najvišja priznanja: na mednarodnem tekmovanju GCEW iz glasbene teorije (2011) srebrno priznanje,  na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigra v Poreču (2012) posebno nagrado hrvaške glasbene mladine, na mednarodnem tekmovanju Petarja Konjovića v Beogradu (2013) 2.nagrado in 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Antonia Salierija v Legnagu (2014). V letu 2014 je s komorno zasedbo Evigilans na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato priznanje in posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, leta 2015 je s klavirskim kvintetom na tekmovanju komornih skupin HDGPP v Zagrebu prejela prvo nagrado. Je tudi članica mednarodnega godalnega okteta Oberton in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Mija Novak (1993) je začela igrati klavir s šestimi leti na SGBŠ Ljubljana v razredu prof. Soče Pervanje. Leta 2013 je z odliko maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, trenutno pa obiskuje 1. letnik magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu. V zadnjih letih je prejela več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih kot solistka ter članica različnih komornih skupin. Nastopila in koncertirala je na prireditvah organizatorjev, kot so EPTA Slovenija, Glasbena mladina ljubljanska, Mestna občina Ljubljana, Akademija za glasbo, na različnih festivalih in v okviru izobraževalnih seminarjev doma in v tujini. Nastopila je s simfoničnima orkestroma Domžale-Kamnik in SNG Opera Maribor, s slednjim je pod taktirko maestra Simona Krečiča za izvedbo D. Šostakovičevega 2. klavirskega koncerta prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Kot članica zasedbe sodeluje z orkestri Akademije za glasbo, SNG Opero Ljubljana ter mednarodnim mladinskim orkestrom EUphony. Izobraževala se je na mnogih seminarjih pri priznanih pianistih, kot so Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Serdar, Julia Gubaidulina, Claudio Martinez Mehner in drugi. Med leti 2014 in 2016 je bila štipendistka Mestne občine Ljubljana.


 

Torek
12. April
ob 19.30
Rdeča dvorana Magistrata
Ljubljana

KONCERT V SPOMIN BRATOMA PRIMOŽU (1942–2007) in TOMAŽU (1944–2016) LORENZU

O spominskem koncertu …

Družina Lorenz je ena tistih družin, ki so najbolj opazno zaznamovale glasbeno umetnost na Slovenskem. Trio Lorenz je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil nova merila komornega muziciranja pri nas. Bratje Primož, Tomaž in Matija so z bleščečimi izvedbami mnogih temeljnih del literature za klavirski trio osvojili občinstvo. Na domačem prizorišču so kmalu dosegli kultni status, na neštetih koncertih po celem svetu pa so navdušili mnoge ljubitelje glasbe in izvrstno odigrali vlogo ambasadorjev slovenske glasbe.Na žalost pa je smrt prekinila njihovo plodno delovanje.

Po Primožu nas je letos mnogo prezgodaj zapustil tudi Tomaž Lorenz, ki je bil ves čas pomemben programski sodelavec in prijatelj Ustanove Imago Sloveniae, zato je letošnji tradicionalni koncert posvečen obema bratoma.

Tomaž Lorenz je bil izvrsten violinist in ugleden profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. S svojim predanim pedagoškim delom je vzgojil vrsto odličnih mladih komornih ansamblov. Ustanovil je tekmovanje Leona Pfeifferja za mlade violiniste, zasnoval in umetniško vodil vrsto odmevnih glasbenih projektov; Jesenske serenade, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni julij na Obali …

Kot violinist je nastopal tudi v številnih drugih komornih zasedbah z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Že leta 1967 je zmagal na 5. tekmovanju mladih jugoslovanskih umetnikov v Zagrebu, prejel je tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado, za izjemne pedagoške dosežke pa Škerjančevo diplomo.

Prehitro slovo obeh bratov, zanesenjakov in vizionarjev, pomeni veliko izgubo za slovensko kulturo, ki jo bo težko nadomestiti.

mag. Matej Venier
odgovorni urednik
3. programa Radia Slovenija


Klavirski Trio Rupnik

Manca (1996), violina
Nejc (2000), violončelo
Anže (1998), klavir

 

Program:

Johann Nepomuk Hummel (1778–1837): Klavirski trio št. 2 v F-duru op. 22
Allegro moderato
Andante con variazioni, con espressione
Rondo alla Turca-Vivace

Josef Suk (1874–1935): Elegija, Op. 23

***

Antonín  Dvořák (1841–1904): Klavirski trio »Dumky« št. 4 v e-molu, op. 90
Lento maestoso-Allegro
Poco adagio-Vivace non troppo
Andante
Andante moderato-Allegretto scherzando
Allegro
Lento maestoso-Vivace


Komorna zasedba uspešno deluje šesto leto, v začetku pod mentorstvom prof. Kaje Lojevec in prof. Urše Kržič na Glasbeni šoli Vrhnika, od septembra 2013 dalje pa je v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani delovala pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza.

Maja 2011 je Trio na svojem prvem mednarodnem tekmovanju »Festival Gudaća 2011« v Sremski Mitrovici prejel 1. nagrado, 100 točk ter laureat v kategoriji komorne glasbe, decembra istega leta pa je prav tako dobil 1. nagrado in 100 točk na mednarodnem tekmovanju Paolo Spincich v Trstu. Maja 2012 je Trio kot laureat »Festivala Gudaća 2011« nastopil na otvoritvenem koncertu festivala »Stringfest 2012« v Sremski Mitrovici  s priznanim godalnim orkestrom Gudaći Sv. Đorđa iz Beograda, v sklopu festivala pa je na tekmovanju zopet osvojil 1. nagrado in 100 točk. Aprila 2013 je na mednarodnem tekmovanju Svirel v Štanjelu prejel zlato plaketo in posebno nagrado – samostojni koncert v okviru festivala Spektrum v Ljubljani. Marca 2014  je Trio na državnem tekmovanju TEMSIG  v kategoriji od 1519 let osvojil zlato plaketo, 1. nagrado ter posebno nagrado – dva samostojna koncerta. Decembra lani je na 5. tekmovanju slovenskih inštrumentalnih komornih skupin »Primož Ramovš« v 1. kategoriji do 19 let prejel 1. nagrado, snemanje za RTV Slovenija ter tri  koncerte v sezoni 2016/2017.

Decembra 2013 je Trio nastopil v okviru cikla »Glasbene nedelje v Unionu s prof. Lorenzem« v Modrem salonu Grand hotela Union. Aprila 2014 se je predstavil na samostojnem koncertu v okviru mednarodnega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana v Viteški dvorani ljubljanskih Križank in nato še s  samostojnim koncertom v Rimu. Aprila lani je nastopil v okviru Glasbene mladine ljubljanske v ciklu »Dobimo se na Magistratu« v Rdeči dvorani Magistrata ter nato še junija na koncertu v cerkvi sv. Trojice na Vrhniki. Julija 2015 je Trio v okviru Festivala Bled nastopil na večeru ruske glasbe za klavirski trio v Grand hotelu Toplice, septembra je nastopil v okviru »Gallus Festa 2015« v  Idriji na gradu Gewerkenegg ter nato še oktobra v ciklu »La domenica a Duino« v Devinu.

Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za leto 2015.

Nejc igra violončelo goslarske mojstrice Katharine Abbühl (2011), Manca pa violino goslarskih mojstrov Alessandra Crillova in Katharine Abbühl “Sub spirito” (1999) iz Cremone.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio