Sreda
04. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KVARTET AUNER (Avstrija)

Daniel Auner, violina
Barbara Auner, violina
Nikita Gerkusov, viola
Konstantin Zelenin, violončelo


Spored:

Franz Schubert (1797–1828), Kvartetni stavek v c-molu, D. 703
Konstantia Gourzi (1962), Anájikon, the Angel in the Blue Garden, op. 61
Alexander von Zemlinsky (1871–1942), Godalni kvartet št. 1 v A-duru, op. 4


Dunajski godalni kvartet Auner, zmagovalec natečaja Eugéne Ysaÿe v belgijskem Liégeu in prvi avstrijski ansambel na naslovnici evropskega letopisa za uprizoritvene umetnosti (Performing Arts Yearbook of Europe), se je trdno zasidral v mednarodnem svetu klasične glasbe. Avstrijsko ministrstvo za zunanje zadeve ga je v sezoni 2020/21 imenovalo za ambasadorja kulture, zato četverica redno nastopa kot del serije NASOM (The New Austrian Sound of Music) na kulturnih forumih in veleposlaništvih po svetu. Občudovan zaradi svoje »stilske samozavesti in pristnosti izraza…« (Radio Ö1, »Intrada«), ansambel izkazuje »prefinjenost in spretnost tako v novem kot že uveljavljenem repertoarju«. Po stari dunajski tradiciji salonskih koncertov ima zasedba posebno rezidenco na Dunaju, kjer redno nastopa v Brahmsovi dvorani dunajskega Musikvereina, Schubertovi dvorani dunajskega Konzerthausa, v Centru Arnolda Schönberga, v baročni dvorani dunajske Mestne hiše in v Ehrbarjevi dvorani, koncertira pa tudi drugod po Evropi in svetu.

Vsi člani zasedbe so komorno glasbo študirali na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju pri prof. Johannesu Meisslu (Artis Quartett), ki poudarja specifičen dunajski zvočni stil (»Wiener Klang«). Pod njegovim mentorstvom so glasbeniki razvili prefinjeno interpretacijo del dunajske klasične dobe, njihova raznolika kulturna ozadja (Avstrija, Brazilija, Rusija, Belorusija) in individualni čustveni pristop pa kreirajo glasbeni izraz v obliki spontane in izvirne izkušnje. Svojo glasbeniško odličnost so izpopolnjevali pri velikih imenih klasične glasbe, kot so Hatto Beyerle in Günter Pichler (Alban Berg Quartett), Petr Prause (Talich Quartet), Alasdair Tait (Belcea Quartet) ter Geoffrey Nuttall in Lesley Robertson (St. Lawrence String Quartet, USA).

Kvartet Auner je zagret zagovornik ozaveščanja poslušalstva in izobraževalnih delavnic, zato aktivno išče številne načine vključevanja različnih skupnosti. Kot član programa »Rapsodija v šoli«, ki ga je ustanovil nemški pianist Lars Vogt, kvartet v šolah izvaja glasbene delavnice, ki so za mlade poslušalce pogosto prvi stik s klasično glasbo. V času, ko je občinstva na koncertih klasične glasbe vedno manj, čutijo dolžnost, da osebno nagovarjajo nove poslušalce. Avstrijska socialna služba, pogosto v sodelovanju z avstrijskim Ministrstvom za zunanje zadeve, je mojstrske tečaje in predstave vključila že v številne mladinske glasbene programe v Peruju, Braziliji, Belizeju in Južni Afriki.

Februarja 2018 so pri avstrijski založbi Gramola v sodelovanju s klarinetistom Simonom Reitmaierjem izdali kritiško odlično sprejet album kvintetov za klarinet in godala Mozarta, Regerja in Leitnerja. Album del komorne glasbe Johanne Doderer je izšel pri avstrijski založbi Capriccio leta 2019, nova zgoščenka z godalnimi kvarteti Egona Wellesza, Alexandra von Zemlinskega in Antona von Weberna pa bo izšel spomladi 2021.

Kvartet Auner je izbrani član Evropske komorne glasbene akademije in partner dunajskega proizvajalca godal Thomastik Infeld, s katerim tesno sodeluje pri izboljšavah njihovih glasbil. Daniel igra na »Elia«, violino Giovannija Battiste Guadagninija in violist Nikita na instrument Giovannija Paola Magginija, ki sta ju dobila na posodo iz zbirke dragocenih instrumentov Avstrijske narodne banke.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio