Sreda
26. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KVARTET PODLESEK, KENIG, FAGANEL, HAAS

Janez Podlesek, violina
Tadej Kenig, klarinet
Gal Faganel, violončelo
Miha Haas, klavir


Spored:

Johannes Brahms (1833–1897), Trio za klarinet, čelo in klavir v a-molu, op. 114

Béla Bartók (1881–1945), Kontrasti za violino, klarinet in klavir, Sz. 111

Olivier Messiaen (1908–1992), Kvartet za konec časa


Četverica priznanih slovenskih glasbenikov je za svoj komorni večer izbrala znamenite, a pri nas redkeje izvajane umetnine. Prvi del sporeda je namenjen skladbama v zasedbi tria – poznemu Brahmsovemu opusu ter drzno razigrani stvaritvi s folklornimi koreninami, Bartókovim Kontrastom iz leta 1938, ki jih je skladatelj posvetil slavnima izvajalcema, klarinetistu Bennyju Goodmanu in violinistu Josephu Szigetiju. V drugem delu večera pa bomo z interpreti vstopili v Messiaenov Kvartet za konec časa. Avtor ga je ustvaril proti koncu leta 1940 v nemškem vojnem ujetništvu v Görlitzu, kjer ga je s sojetniki tudi krstno izvedel. Obsežno osemstavčno delo je svojevrsten spomenik glasbeni ustvarjalnosti v najtežjih razmerah in nas nagovarja kot zmaga duha oziroma vere nad bivanjsko stisko, absurdom in končnostjo.

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, med leti 2004 in 2018 je bil tudi koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije. Diplomiral je v razredu Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi podiplomsko specializacijo. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad, za študijske dosežke pa Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (1999) ter dvakrat Prešernovo nagrado Akademije za glasbo (2001, 2003). Redno nastopa kot solist in komorni glasbenik. Je član godalnega kvarteta Dissonance in tria Clavimerata, s katerima je posnel več zgoščenk. Pomemben del njegovega delovanja je tudi Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, s katerim že več kot desetletje sodeluje na festivalih in koncertih doma in v tujini (Sozvočje svetov, Festival Maribor, Festival Slowind, Festival Lent, Ohridsko poletje, Dubrovniške poletne igre itn.). Nastopal je s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki (Dmitrij Sitkovecki, Sreten Krstić, Aleksander Rudin, Richard Galliano, Richard Tognetti, Satu Vänskä, Arvid Engegård, Bernarda Bobro, Vlatko Stefanovski, Nika Gorič, Mirjam Kalin, Matej Šarc). Kot solist se intenzivno posveča delom slovenskih skladateljev. Zelo odmevni sta bili izvedba skladbe Inventiones ferales Uroša Kreka v abonmaju Slovenske filharmonije (2009) in krstna izvedba skladbe Into the shades  Nine Šenk z Orkestrom Slovenske filharmonije na zaključnem koncertu Svetovnih glasbenih dnevov 2015 v Cankarjevem domu. Leta 2014 je posnel zgoščenko z deli Mozarta, Kreka in Šenkove. Dejaven je tudi kot pedagog. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obenem vodi Komorni godalni orkester. Leta 2012 je postal docent, naslednje leto pa je prejel Svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke.

Tadej Kenig je prvi klarinetist orkestra SNG Opera in baleta Ljubljana, docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter gostujoči profesor Univerze v Novem Sadu. Diplomiral je v razredu profesorja Slavka Goričarja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa je končal z najvišjimi ocenami na Visoki šoli za glasbo mesta Basel v razredu Françoisa Bende.  Je prejemnik več prvih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih ter absolutni zmagovalec mednarodnega tekmovanja Marco Fiorindo v Torinu (kategorija solistični klarinet). Nastopa doma in v tujini (v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Indiji, Braziliji itn.), in sicer kot solist, komorni glasbenik in koncertant z orkestri (Slovenska filharmonija, Simfonični orkester mesta Basel, Komorni orkester iz Bratislave, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Ansambel Cantus itn.). Sodeluje z dirigenti, kot so Marko Letonja, Stefan Sanderling, Othmar Maga, Loris Voltolini, Berislav Šipuš in drugi. Je član Pihalnega kvinteta ARTvento in ansamlov Kompulz ter Adriars. Sodeluje na pomembnih mednarodnih festivalih sodobne glasbe (Zagrebški bienale, Electromediaworks Athens, S.O.U.N.D Scottland), pogosto z znamenitimi solisti oziroma s skladatelji, kot so Felix Renggli, Sergio Azzollini, Heinz Holliger, Richard Craig, Roberto Fabbriciani, Rohan de Saram, Krzysztof Penderecki, Jürg Henneberger, Jürg Wyttenbach, Adam Scott Neal, Robert Scott Thompson in Pete Stollery. Tadej Kenig je predaval na akademijah za glasbo v Ljubljani, Berlinu (UDK), Baslu (Musikakademie der Stadt Basel), Luganu (Conservatorio della Svizzera Italiana), na Univerzi v Aberdeenu, v Centru izvrstnosti v Varaždinu ter na puljski glasbeni delavnici Arena International. Med njegovimi diskografskimi dosežki omenimo izdaje Dialogue de l’ombre double (2007, Cantus Zagreb, HDS), Molly Brallaghan, Quintet Artvento and friends (2008, Whoopee Records, Nemčija), Vivid Air (2010, Aucourant Records, ZDA) in Alojz Ajdič: Skladbe za klarinet (2010, KD ADRIARS). Kariero Tadeja Keniga spremljajo briljantne kritike tako v domačih kot tujih medijih.

Gal Faganel je mednarodno uveljavljen in nagrajen violončelist ter iskan pedagog. Je izredni profesor in predstojnik godalnega oddelka na univerzi University of Northern Colorado. Po doktoratu pod mentorstvom Eleonore Schoenfeld na univerzi University of Southern California je do 2010 je nastopal kot violončelist solist v orkestru Phoenix Symphony, od takrat pa poleg pedagoškega dela na univerzi in na mojstskih tečajih nastopa in snema kot solist in komorni glasbenik, tudi v najuglednejših dvoranah, z vrhunskimi glasbeniki po ZDA, v Aziji, in v Evropi, tudi kot član ansambla Colorado Piano Trio. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Sergiu Comissiona, Zubin Mehta, Yo-Yo Ma, Lynn Harrel, Midori Goto, Isaac Stern, Joshua Bell, Itzak Perlman, Pavel Vernikov in Simon Trpčeski. Kritiki hvalijo njegov »močan in lep ton,« »izjemno občutljivo interpretacijo« ter »briljantno virtuoznost in mladostno moč.« Faganel je  snemal za mnogo radijskih hiš po svetu in za založbe Astrum, Potenza Music, Pucihar Music in Naxos. Faganelovi študenti so uspešni na tekmovanjih in orkestrskih avdicijah.

Miha Haas izhaja iz glasbene družine. Študij klavirja je začel pri očetu Hinku Haasu na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljana pri Dubravki Tomšič-Srebotnjak, magistrski študij pa opravil na Konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju. Dodatno se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri I. Lasku, J. Siirali, P. Palecznyju, J. M. Huizingu, M. Voskresenskem, P. Kuijkenu (historična glasbena praksa), ter pri V. Krpanu, S. Picardu in članih Tria di Parma (komorna glasba). Kot solist ali član različnih komornih ansamblov je nastopil v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Švedskem, Norveškem, v Veliki Britaniji ter v ZDA. Med pianistovimi najpomembnejšimi nastopi zadnjega obdobja omenimo recital na 34. mednarodnem festivalu Portogruaro 2016 z violončelistom Sebastianom Bertoncljem, recital na 2. mednarodnem festivalu komorne glasbe Blackheat v Londonu z violončelistom Nikolajem Sajkom (2016), recital na festivalu Imago Sloveniae 2016 s klarinetistom Tadejem Kenigom, recital na 25. Beethovnovem festivalu na Poljskem 2017 s triem ISONTIUS (Miha in Matej Haas, Sebastian Bertoncelj) in koncert v dunajskem Centru Arnolda Schönberga z izvedbo dveh del Nine Šenk z ansamblom Slovenski komorni orkester z Dunaja (2018). Miha Haas pedagoško deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje predmete klavirska literatura, klavirski duo in komorna igra. Kot gostujoči profesor je predaval na Glasbeni akademiji v Zagrebu, na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, Univerzi Indiana v Pensilvaniji (ZDA), Srednji glasbeni šoli v Varaždinu, na mednarodni konferenci EPTA 2016 v Reykjaviku, na 10. klavirskem forumu na Rodosu (2017) in na mednarodni konferenci EPTA 2018 na Malti. Njegovi članki na temo historične izvajalske prakse ter akustičnih vidikov klavirskega zvoka so izšli v več revijah, med drugim v slovenski strokovni pianistični reviji VirKla ter v angleškem Piano Journalu. Je član izvršnega odbora Društva klavirskih pedagogov Slovenije EPTA.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio