Petek
30. Avgust
ob 21.00
Program Ars na Nočeh v stari Ljubljani
Mestni muzej - Ljubljana

PERNAHTNA NIT: LJOBA JENČE – 30 LET

Ljoba Jenče, glas, gong, pojoči kamenčki
Zoran Škrinjar, klavir
Lenart Krečič, saksofon


Ljoba Jenče, ena vodilnih preučevalk in umetniških posrednic slovenskega ljudskega izročila, obhaja trideseto obletnico delovanja. Tokrat nastopa z novo zasedbo, ki je nastala za recital avtorskih izvedb (in priredb) ljudskih pesmi, naslovljen O lepa moja Vida. Pevka ga je oblikovala skupaj s pianistom Juretom Goručanom in ga s pomočjo saksofonista Borisa Kovača tudi posnela. Za koncertni cikel Pernahtna nit pa sta se poustvarjalskemu vabilu odzvala klasični pianist Zoran Škrinjar, ki je umetniško dejaven kljub slepoti (širšemu občinstvu je sicer znan zlasti na jazzovskem področju), ter Lenart Krečič, saksofonist, aranžer in umetniški vodja Big Banda RTV Slovenija.


Spored:

O lepa moja Vida

San se šetao

Ena ptička

Pa rib’cam

Pa kako bom ljubila

Zrejlo je žito

Če bi jaz bila fčelica

Bod’ moja

Meglica

Ti do-o

Sveti Sintilavdić

Mit o stvarjenju sveta (zgodba)

Pernahtna nit (zgodba)


Ljoba Jenče praznuje v letu 2019 trideseto obletnico svojega prvega samostojnega koncerta slovenskih ljudskih pesmi. Večinoma jih poustvarja a cappella. Letos pa se je odločila, da bo v  svoj koncertni cikel vključila tudi osebno izpovedni recital O lepa moja Vida, pripravljen skupaj z akademskimi glasbeniki. Jenčetova, po izobrazbi ekonomistka, se je šele pri osemindvajsetih letih posvetila zbiranju in poustvarjanju ustne dediščine, ki jo je našla med ljudmi (na terenu) in v arhivu Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU ter arhivu Radia Slovenija. Za svoj dolgoletni ustvarjalni trud za ohranjanje ljudske glasbene dediščine je prejela zlati znak Občine Cerknica, medaljo za zasluge predsednika Republike Slovenije, leta 2017 pa tudi posebno omembo strokovne komisije evropskega združenja za kulturno dediščino Europa Nostra Awards. Od leta 1987 zbira ljudsko dediščino po Notranjski in drugih krajih, med drugim v Lokovcu, Banjški planoti, Reziji itn. Oblikovala je več radijskih oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi; izdala je plošče z dokumentarnim ljudskim gradivom in lastnimi izvedbami (pripravljenimi v sodelovanju z različnimi glasbeniki) ter samostojne albume. Svojevrstna posebnost je njen »dialog« s tibetanskimi menihi na plošči Lepote modrosti, ki je bila izdana ob prvem dalajlamovem obisku v Sloveniji. Nastopila je v več kot šestdesetih državah. Omenimo njene nastope za OZN v New Yorku, UNESCO v Parizu, pa v Kraljevi akademiji v Londonu, stolnici Kristusa Odrešenika v Moskvi ter v Aleksandriji (Egipt). Sooblikovala je glasbeno podobo dokumentarnega filma o Cerkniškem jezeru Zadnji čoln (VPK, 2004) režiserke Jasne Hribernik ter filma Med hribi kačjih glav (TV Slovenija, 2005) Hanke Kastelicove. V sodelovanju z združenji pripovedovalcev je organizirala prvi simpozij pripovedovanja pravljic (Kozjak, 1994) in drugi pripovedovalski simpozij Parzival (Ptuj, 2013). Napisala je prvi priročnik za pripovedovanje pravljic pri nas Sedi k meni, povem ti eno pravljico (Mariborska knjižnica, 2006). Z režiserko Jasno Hribernik in skladateljico Bojano Šaljić Podešva je razvila avtorski projekt, multimedijsko instalacijo Spomin sveta zapoje v meni / Tales of the Fish (SEM, SMG, Ljubljana). V Evropskem letu kulturne dediščine 2018 je v Srbiji izvedla projekt Most kakor kamen kost, v Argentini pa je na univerzi UCEMA in v slovenskih skupnostih predstavila kulturno dediščino s projektom O lepa moja Vida. Živi in dela ob Cerkniškem jezeru, kjer v okviru zavoda PAJN vodi izobraževalni center za ohranjanje nesnovne kulturne dediščine Hiša izročila.

Pianist in skladatelj Zoran Škrinjar je diplomiral iz klavirja in komorne igre pri profesorjih Aciju Bertonclju in Primožu Lorenzu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študiral je tudi muzikologijo na Filozofski fakulteti. Pozneje se je izpopolnjeval še v jazzovski smeri na  mednarodnih tečajih pri svetovno znanih mojstrih (Reggie Workman, Barry Harris, Benny Golson, Kenny Barron, James Williams) in zaključil jazzovsko šolo v Ljubljani. Podiplomski študij in mojstrske tečaje iz klasičnega klavirja pa je opravil pri Arbu Valdmi, Sergeju Dorenskem, Eugenu Indjicu, Konstantinu Boginu in drugih. Leta 2003 je zmagal na prvem tekmovanju Jazzon za najboljšo slovensko jazzovsko kompozicijo. Proti koncu visokošolskega študija je oslepel, a je kljub temu zelo uspešno nadaljeval glasbeno pot in izvedel veliko solističnih in komornih večerov ter koncertov z raznimi orkestri doma in v tujini (Avstrija, Češka, Estonija, Nemčija, Italija, Hrvaška itn.). Leta 2007 je v okviru mednarodnega abonmaja Cankarjev jazz izvedel v Cankarjevem domu avtorski projekt Zoran Škrinjar International Jazz Connection. Redno igra z najboljšimi slovenskimi jazzovskimi glasbeniki, veliko je tudi snemal za radio in televizijo. Posnel je več zgoščenk, med drugim dve z avtorsko  jazzovsko glasbo in evergreeni, pa tudi skladbe W. A. Mozarta s Simfoniki RTV Slovenija in dirigentom Antonom Nanutom (vse v založbi ZKP RTV Slovenija). Deluje tudi kot klavirski pedagog (osem let je poučeval slepe otroke) in kulturni novinar za Obzorje, zvočni časopis Zveze slepih in slabovidnih Slovenije. Zoran Škrinjar je omenjen v knjigi Ustvarjalnost ne pozna teme.

Lenart Krečič, slovenski saksofonist, aranžer, skladatelj in fizik, je diplomiral na The New School for Jazz and Contemporary Music, magistriral pa na New York University (New York) iz jazz saksofona. Študiral je s svetovno znanimi mojstri (John Purcell, Billy Harper, Reggie Workman, Joe Lovano, Chris Potter, John Scofield idr). Tudi nastopal in snemal je s slavnimi glasbeniki – ob že naštetih omenimo še imena, kot so Kenny Werner, Gerry Hemingway, Don Friedman, Matthew Garrison, Kenny Davis, Jean-Michel Pilc, Junior Mance, Tyshawn Sorey in Marcus Gilmore. Leta 2010 je izdal svoj prvo ploščo z naslovom Chain of Sounds (na njej je posebej izpostavljen basist Kenny Davis z gostoma Chrisom Potterjem in Marcusom Gilmoreom). Leta 2016 je izdal trio album Mind Change Live z Borisom Kozlovom in Geneom Lakeom. Posnel je že več kot 30 albumov z raznimi svetovnimi glasbeniki, kmalu pa bo izdal še dva avtorska albuma. Je petkratni dobitnik prestižnih hrvaških nagrad Porin, ki jih je v zadnjih treh letih osvojil z Zvjezdan Ružić Sextetom. Trenutno je zaposlen kot saksofonist in umetniški koordinator Big Banda RTV Slovenija. Kot saksofonist gostuje po vsem svetu, v različnih zasedbah.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio