Sreda
28. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

MAJA LISAC BARROSO IN MARCELO NISINMAN: LUFT – AIR / 100 let Piazzolle (Švica, Slovenija, Argentina)

Maja Lisac Barroso, saksofon
Marcelo Nisinman, bandoneon


Spored:

Marcelo Nisinman (1970), Hombre tango
Carlos Gardel (1890–1935), Cuando tu no estas
Antonio de Cabezón (1541–1602), Tiento del sexto tono (prir. M. L. Barroso)
Pedro Datta (1887–1934), El aeroplano (ar. M. Nisinman)
Dieterich Buxtehude (1637/39–1707), Danket dem Herrn, denn Er ist freundlich (prir. M. L. Barroso)
Juan Carlos Cobián (1896–1942), Los mareados
Barbara (1930–1997), Nantes (prir. M. Nisinman)
Astor Piazzolla (1921–1992), Bordel 1900
Marcelo Nisinman (1970), Argentinos en Europa
Astor Piazzolla (1921–1992), Jeanne y Paul (prir. M. Nisinman)


Koncert posvečen 100. obletnici rojstva mojstra tanga Astorja Piazzole, bosta izvedla mednarodno uveljavljena glasbenika Maja Lisac Barroso in Marcelo Nisinman. Glasbenika sta se spoznala pred sedmimi leti v sklopu serije koncertnih turnej ter ob snemanju albuma Pasion Poetica skupaj s tango ansamblom Saxism, leta 2017 pa sta oblikovala duo za projekt LUFT / AIR. Z njim predstavljata zgodovinski razvoj tanga, od prvotne funkcije bandoneona, ki je postopoma začenjal zamenjevati orgle v argentinskih cerkvah (stara cerkvena glasba), pa vse do današnje zvrsti imenovane tango nuevo (Nisinmanove avtorske skladbe). Program predstavlja kombinacijo tradicionalne tango glasbe, poskočne polke, šansonov in improvizacije. Lisac Barroso uporablja saksofone različnih velikosti. Na ta način se vsestranska glasbenica lahko izraža v različnih vlogah: kot ritmična bas linija ali kot vodilni glas na sopranskem saksofonu, včasih pa se zvočno povsem zlije z bandoneonom. Nisinman je zelo cenjen skladatelj in specialist za tango – ustvarja filigranske kompozicije, ki vsebujejo včasih zelo edinstven, mračen smisel za humor. Maja 2020 sta omenjeni program izdala na samostojnem albumu pri založbi Prospero Classical, koproduciral pa ga je švicarski radio SRF.

Maja Lisac Barroso je saksofonistka, profesorica in aranžerka slovenskih korenin rojena v Baslu leta 1980. Po dokončanem klasičnem študiju saksofona na Dunaju, v Parizu in Baslu je bila mnogokrat povabljena na velike odre številnih evropskih držav, Mehike in Avstralije. Poleg tega sodeluje kot članica žirije na različnih glasbenih tekmovanjih in predava na mojstrskih tečajih po Sloveniji, v Švici in Avstraliji. Mojstrsko lahko preigrava različne glasbene žanre, njeni glasbeni aranžmaji pa obsegajo skladbe tako za soliste kot različne ansamble, ki jih preigravajo saksofonisti svetovnega kova, kot sta Claude Delangle in Daniel Gauthier ali United States Navy Band iz Washingtona. Maja Lisac Barroso je članica mnogih zasedb, ustanoviteljica saksofonskega kvarteta Zure, v duetu preigrava z bandoneonistom Marcelom Nisinmanom in s pianistom Andiriyjem Draganom, nastopa z zasedbo Basel String Quartet, tango pevko Marcelo Arroyo ter v zasedbi Nucleus, v kateri igrajo na novo izumljena glasbila. Je prejemnica nagrad in štipendij Novartisa, ustanove Friedl Wald in kantona Basel, leta 2008 pa je bila izbrana za enoletno bivanje v pariški umetniški rezidenci Cité Intérnationale des Arts, kjer je sodelovala s skladatelji in improvizatorji: Vinkom Globokarjem, Bojano Šaljić Podešva in Izidorjem Leitingerjem. Leta 2011 je postala asistentka profesorja Marcusa Weissa na Univerzi v Baslu. Trenutno je dejavna na baselskem Jazzcampusu, kjer na magistrskem študijskem programu predava o klasičnem saksofonu in tehniki ter poučuje na različnih srednjih glasbenih šolah. Leta 2015 je dvakrat nastopila v duetu z ameriškim saksofonistom Branfordom Marsalisom, posnela album za založbo Solo Musica/Sony in za založbo IBS Classical/Naxos. Nastopila je že na slovenski nacionalni televiziji, v Cankarjevem domu (cikel Predihano) in kot solistka na radiu ARS. V letošnjem letu bo v Baslu vodila lastno serijo klasičnih koncertov imenovano Saxophone & Seasons.

Marcelo Nisinman, rojen leta 1970 v Buenos Airesu, je mednarodno priznan bandoneonist, skladatelj in aranžer, ki je igranje bandoneona in tango glasbo popeljal na novo raven. Nisinman je študiral bandoneon pri Juliu Paneu in kompozicijo pri Guillermom Graetzerjem v Buenos Airesu ter Detlevu Müller-Siemensu v Baslu. Kot solist pogosto koncertira z mnogimi orkestri in po različnih festivalih po vsem svetu. Komponiral je glasbo za različne zasedbe od simfoničnih orkestrov, godalnih kvartetov in mnoge druge, ter leta 2004 napisal svojo prvo komorno opero Señor Retorcimientos. Leta 2008 je bil rezidenčni skladatelj na festivalu komorne glasbe v Oxfordu, od takrat pa je bil povabljen, kot skladatelj ali kot nastopajoči, na številne festivale kot so Festival komorne glasbe Kuhmo (Finska), Festival SoNoRo (Bukarešta), Mednarodni festival komorne glasbe Consonances (Francija), Festival Boswil (Švica), Festival Zeitkunst (Nemčija) ter v pariški Centre Pompidou. Leta 2009 je skupaj s klarinetistom Chenom Halevijem ustanovil kvartet Tango Factory. 2012 je skupaj z argentinskim nacionalnim simfoničnim orkestrom, ki ga je vodil Facundo Agudin, premierno predstavil svojo skladbo za bandoneon in orkester Dark Blue Tango. Poleg tega je sodeloval tudi kot izvajalec in skladatelj pri projektu Martha Argerich and Friends na glasbenem festivalu v Ravenni leta 2013, leta 2014 kot skladatelj z Gerardom Depardieujem in Philippejem Graffinom, leta 2015 pa z WDR Big Bandom iz Kolna in Paquitom d’Rivero. Novembra 2015 je z nacionalnim Simfoničnim orkestrom Argentine pod vodstvom Christiana Baldinija v Buenos Airesu premierno izvedel deli Hombre Tango in 4 am Tango za bandoneon in orkester. Marca 2017 je v Teatru Solis v Urugvaju s Simfoničnim pihalnim orkestrom iz Montevidea premierno izvedel šest skladb za bandoneon in simfonični orkester, leta 2018 pa v Buenos Airesu predstavil svoj novi ansambel FRANZ ter izvedel dve svetovni premieri za orkester imenovani Chen’s Tango 1 in 4 for Vogler skupaj z argentinskim nacionalnim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Mariana Chiacchiarinija.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio