Petek
27. Avgust
ob 21.45
Novi trg - Ljubljana

MALAMOR (Slovenija)

Sanaa Taha, vokal
Jaka Hawlina, trobenta, tuba
Luka Ropret, kitara
Gregor Cvetko, bas kitara
Blaz Celarec, bobni


Ko je leta 2014 avtorica pesmi in pevka Sanaa Taha ustanovila skupino Malamor, je bila to velika osvežitev na slovenskem glasbenem prizorišču. Albuma Viva la libertad in Daisy, v katerih se prepletajo zvrsti od kabareta, latina, swinga, soula, rockabillyja, pa vse do psihedelije in garažnega panka, sta zasedbi odprla vrata v številne klubske in koncertne prostore. Na novo izumljeni malamorski »postglam retromex soul-punk« poleg svoje zunajžanrskosti dobiva dodatno razsežnost v prepletanju različnih jezikov v besedilih, to pa podkrepi unikatnost sporočila, ki nam ga posredujejo v pankovsko kabaretnem ozračju. Koncert bodo poleg zimzelenih zaznamovale tudi skladbe z novega albuma Bed of Love, napisanega in posnetega lansko leto. Teksti slonijo na antičnih magičnih besedilih iz Mezopotamije, Egipta in Grčije, ki jih je avtorica preučila in poustvarila v procesu skladanja. Bed of Love je posthipi z etno, orientalistično težnjo.

Sanaa Taha, avtorica pesmi in pevka, se je rodila v Sloveniji mami iz Trsta in očetu iz Jordanije, vendar je v otroštvu najprej živela v Severni Afriki, nato v Iraku in zatem še v Angliji. Tekoče govori pet jezikov in se ima za državljanko sveta. Po diplomi na beneški umetniški akademiji je delala kot scenografinja in kostumografinja v Italiji, nato pa je dolgo živela v Mehiki, delala v gledališču in kinu ter pisala in objavljala kratke zgodbe in eseje. Po vrnitvi v Slovenijo leta 2008 je ustanovila glasbeno kabaretno skupino Subkomite, za katero je napisala tri izvirne enourne kabarete in v njih tudi nastopala. Leta 2014 je ustanovila skupino Malamor, ki je nastopila na številnih prizoriščih v Sloveniji, pa tudi v Italiji in Mehiki, in izdala tri albume. Leta 2018 je magistrirala iz antropologije v Združenem kraljestvu. V Malamorju kot kreativna direktorica, avtorica pesmi, kostumografinja in glavna vokalistka združuje ljubezen do besede, glasbe, vizualnih umetnosti in performansa.

Jaka Hawlina si je želel igrati na klarinet, vendar je bil ta instrument že prisoten v družinski glasbeni skupini, zato se je na koncu odločil za trobento. Diplomiral je iz klasične kompozicije in igral trobento v številnih različnih formacijah – orkestrih, dixielandu, etnu, kabaretu, popu, rapu, funku, rocku, jazzu in gledališki glasbi.

Luka Ropret je v Ljubljani diplomiral iz klasične kitare, nato pa začel raziskovati različne glasbene zvrsti – folk, jazz, rock, fusion in elektronsko plesno glasbo. Poleg klasične kitare igra še mandolino, oud in električno kitaro. Nastopal je z različnimi skupinami (Malamor, Brina, Autodafe, tAman, Menu B …) na številnih prizoriščih in festivalih po Evropi, Rusiji, Severni in Srednji Ameriki. Sestavlja in ureja glasbo za gledališče, sodobni ples, lutkovne predstave, filme in televizijo.

Basist Gregor Cvetko je svojo glasbeno pot začel na klasičnem klavirju, a si je med poslušanjem punkovskih plošč vedno želel postati basist. Po osnovni šoli je začel igrati kontrabas in sodeloval v več gledaliških predstavah, ki so potovale od Moskve do Caracasa. Kot basist, kitarist ali pianist, včasih tudi pevec, je sodeloval v različnih skupinah raznovrstnih žanrov, od etna do punka, rocka in popa.

Blaž Celarec je tolkalist, bobnar, klarinetist, producent in tonski mojster, ki živi in dela v Ljubljani. V otroštvu se je učil igrati klarinet kasneje pa na Konservatoriju v Rotterdamu študiral latinskoameriška tolkala. Večkrat je potoval tudi na Kubo, kjer je študiral pri Eduardu Lavoyu in drugih. Dolga leta je igral kubansko glasbo v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, v zadnjem času pa je kot bobnar in producent bolj vključen v ustvarjalno kantavtorsko slovensko glasbeno sceno. Kot glasbenik je posnel več kot šestdeset albumov z različnimi skupinami in več kot trideset albumov kot producent in tonski mojster.


Koncert je za obiskovalce brezplačen. 

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio