Petek
14. Julij
ob 20.30
STARI TRG - LJUBLJANA
Stari trg - Ljubljana

MARCO FRATTINI QUARTET (ZDA, Nizozemska, Italija, Avstrija)

Marco Frattini, bobni
Stefano Bedetti, tenor saksofon
Ratko Zjaca, kitara
Renato Chicco, hammond orgle in klaviature
 
Vstop prost


Novo sodelovanje štirih izvrstnih glasbenikov oblikuje unikatno zasedbo z bobni, hammond orglami, kitaro in saksofonom. Rezultat tega sodelovanja je edinstven zvok in aranžma poln novih ritmičnih vzorcev, tekstur in prostora zapolnjenega z umetniškim entuziazmom, strastjo, močjo in toplino. Kvartet igra inspirativen, prijeten repertoar originalnih kompozicij in jazzovskih standardov.  


Marco Frattini je začel igrati bobne v rosni mladosti in začel profesionalno nastopati v najstniških letih. Marco je postal eden najbolj iskanih bobnarjev na evropski jazz sceni. Sledil je mojstrskim tečajem širom Evrope (z imeni kot so Jimmy Cobb, Buster Williams, Benny Golson among others) in v ZDA na Berklee College of Music in na New England Conservatory v Bostonu (z jazz glasbeniki, kot so Bob Moses, Terri Lyne Carrington, Skip Hadden, John Ramsay in Jon Hazilla).

Igral je na koncertih in studijskih albumih z različnimi umetniki v različnih žanrih, kot so George Garzone, Howard Levy, Randy Bernsen, Karen Asatrian, Tom Kirkpatrick, Gianmaria Testa, Darryl Hall, M+A, The Mixtapers, Flavio Boltro, Marco Sabiu in mnogimi drugimi. Igral je na več kot 30 studijskih albumih in na nekaterih gledaliških in televizijskih predstavah.

Nastopal je v Veliki Britaniji, Franciji, na Nizozemskem, Danskem, v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Slovaškem, Italiji in sodeloval na mnogih festivalih kot so Glastonbury Festival, Babel Med, Norwich Sound & Vision, festivalih Roskilde , Teriaki, To be jazz, Eurosonic, Simple Thing, MTV Days, RDV de l’Erdre Jazz Festival, Fano Jazz, Reeperbahn Festival, Nitra Jazz Festival, Bologna Jazz Festival, Premio Fabrizio De Andrè, Bassano Opera Festival, Crossroads, B.I.A., Premio Tenco, Folkest inTango Y Mas.

Stefano Bedetti (New York) je eden najbolj priznanih in karizmatičnih jazz umetnikov, ki so se na sceni pojavili v zadnjem desetletju. ‘Zapomnite si njegovo ime, saj je eden najbolj zanimivih saksofonistov zadnjih let.’ – Fabrizio Bosso. Bedetti je jazz glasbo odkril preko poslušanja Charlieja Parkerja, ostali vplivi pa vključujejo Johna Coltranea, Sonnyja Rollinsa, Dexterja Golrdona, Joea Hendersona, Cannonball Adderleyja, Hank Mobleyja, Sonny Stitt in druge. Leta 2005 je ustanovil svoj kvartet ter kot vodja leta 2007 izdal svojo prvo ploščo, The Bright Side of the Moon. Dokazal se je ne samo kot glasbenik svetovnega kova temveč tudi kot nadarjen skladatelj. Plošča je požela odlične ocene s strani kritikov, Italian Jazz Awards pa so jo imenovali za najboljšo jazz ploščo leta. V svoji karieri je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Ed Howard, Victor Lewis, George Cables, Jimmy Howens, George Garzone, Dave Stryker, Billy Drummond, Tony Scott, Barry Altschul, Gianni Basso ter mnogimi drugimi.


Pianist Renato Chicco je študiral na konservatoriju za glasbo v Grazu in na Berklee College of Music v Bostonu. Med svojim bivanjem v New Yorku (1990-1998) je bil član slovitega Lionel Hampton Orchestra (1991-1992) in pianist ter umetniški vodja zasedbe Jon Hendricks & Company (1991-1997). Poleg nastopanja v newyorških klubih the Blue Note, Birdland in the Village Gate,

je nastopal tudi na radijskih in televizijskih oddajah (z Lionel Hampton Orchestra in Jon Hendricks & Company), nastopal na festivalih in klubih po Evropi, Aziji in Južni Ameriki. Renato je nastopal tudi z  veliki jazzovskimi imeni, kot so Lou Donaldson, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry, Benny Golson, Red Holloway, Al Grey, Joe Williams, Wynton Marsalis, Gary Burton, Milt Hinton, Reggie Workman, Jerry Bergonzi, Steve Grossman, Al Foster med mnogimi drugimi. Med mnogimi njegovimi avtorskimi albumi je posnel dva albuma z jazzovskimi aranžmaji slovenskih narodnih pesmi in kot studijski glasbenik igral na več kot 50 albumih. Renato trenutno uči jazz improvizacijo na konservatoriju v Grazu in nadaljuje z nastopanjem po svetu.


Ratko Zjaca je inovativni glasbenik, ki je široko prepoznan kot tehnično napreden kitarist. Poznan je kot neizprosen individualist, ki je daleč napredoval v svojem improvizacijskem stilu. Ratko je imel profilično in izdatno zgodovino studijskega kitarista, z mnogimi sodelovanji na različnih albumih. Ratko je tudi vsestranski glasbenik, ki obvladuje veliko različnih zvrsti, vendar je najbolj znan v modernem jazzu in improvizacijskem idiomu. Ratko je izdal število albumov pod svojim imenom in nastopal z mnogimi vrhunskimi evropskimi in ameriškimi glasbeniki.

Ratko je zelo nadarjen stilist, ki prevzame različne vloge v njegovem glasbenem makrokozmosu: kot sodobni kitarist, skladatelj, izvajalec itd. Med odraščanjem v rodni Hrvaški je bil fasciniran z zvokom kitare, tako subverzivnih zvokov Jimi Hendrixa kot tudi klasikov kot so Bach in van Beethoven. Študiral in diplomiral je na Zagrebški univerzi. V svoji silni radovednosti in želji po znanju je nadaljeval svoje študije na Nizozemskem, na Rotterdamskem konservatoriju, ki je znan po svoji usmeritvi v moderno glasbo. Tam je pridobil znanje velikih mojstrov in sledil mojstrskim delavnicam z umetniki, kot soJoe Pass, Jim Hall, Pat Metheny, Mick Goodrick, Mike Stern, Bob Brookmayer, John Abercrombie in drugimi.

Nasprotno od svojih sodobnikov se Ratko ne usmerja zgolj na saksofonsko frazeologijo, ampak stalno razširja svojo kitarsko govorico znotraj sodobnega sveta glasbe. Ratko je poleg svojega lastnega umetniškega razvoja tudi zaseden glasbeni učitelj, ki je sposoben transponirati napredne fraze in koncepte v strukture, ki so primerne za vsakega glasbenika. Ratko uči na mojstrskih delavnicah po svetu za kitaro (tudi za kitaro brez prečk) v Sloveniji, Nizozemskem, Franciji, Hrvaškem in ZDA.

Po končanju študija na Rotterdamskem konservatoriju je študiral tudi na New York University School of Music. Začel je voditi svojo skupino z ameriškim trobentačem Benny Baileyem. Ratko je sodeloval na mnogih koncertih in albumih. Nastopal je z umetniki, kot so Benny Bailey, Randy Brecker, Gary Peacock, Reggie Workman, John Pattituci, Al Foster, Steve Gadd, Miroslav Vitous, Ron Carter, Jimmy Cobb, Jeff Tain Watts, Alvin Queen, Adam Nussbaum, Shawnn Monteiro itd.

Aprila 2000 je Ratko posnel “A Day in Manhattan” v New Yorkuz jazzovskimi legendami Reggiem Workmanom in Al Fostrom. Ratko trenutno sklada glasbo za nov projekt glasb sveta, kjer igra bariton, sitar, kitaro brez prečk, sopran, električno in akustično kitaro – to bo drugi del njegovega prejšnjega albuma Shades of Spirit, Fretless Guitar Project.

Ratko je posnel album Crossing The Border v New Yorku s kvartetom v katerem so nastopali John Patitucci, Al Foster in Stan Mitrovic, z avtorskimi kompozicijami vseh članov zasedbe. Posnel je tudi album Continental Talk z Johnom Patituccijem, Stevom Gaddom, Randyjem Breckerjem in Stanom Mitrovicem.
Ratko je pred kratkim izdal nov album na In+Out Records, The Way We Talk, s zasedbo v kateri so Simone Zanchini, Adam Nussbaum in Martin Gjakonovski.
Ratkova nova plošča Now and Then je izšla z zasedbo, v kateri so Simone Zanchini, Miroslav Vitous, John Patitucci, Reggie Workman, Steve Gadd, Randy Brecker in ostali. Leta 2013 je posnel nov album z ZZ Quartet: Beyond the lines (Zjaca, Zanchini, Nussbaum, Gjakonovski) in leta 2016 v New Yorku posnel nov album s Simone Zanchinijem, Stefano Bedettijem, John Patituccijem in Adam Nussbaumom.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio