Torek
30. April
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

MEDNARODNI DAN JAZZA

Imago Sloveniae se že tretje leto zapored pridružuje obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji. Pester koncertni program, pripravljen za to priložnost, bo  v sodelovanju z UNESCO mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo, pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO  letos potekal v LjubljaniIdriji, Tolminu in Veliki Polani.


30. april ob 20:00, Stari trg – Ljubljana
!ZARADI SLABEGA VREMENA JE KONCERT PRESTAVLJEN V MESTNI MUZEJ!

JADRANKA JURAS JAZZ KVINTET
Jadranka Juras, vokal
Tomaž Gajšt, trobenta
Milan Stanisavljević, klavir
Robert Jukič, kontrabas
Borut Rampih, bobni


Jadranka Juras je diplomirala iz jazzovskega petja na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Med študijem in po zaključku študija je posnela samostojni zgoščenki Anima in Sakura, ki sta bili med slovenskim občinstovm in radijskimi poslušalci zelo dobro sprejeti. Album Anima je bil med drugim razglašen tudi za album leta. Je redna gostja na številnih ploščah slovenskih glasbenikov. Leta 2016 je pri založbi NIKA Records izdala zgoščenko jazzovske glasbe, naslovljeno Paris honey. Na njej je devet pesmi – osem jazzovskih »klasik« in ena avtorska pesem, napisana za instrumentalni trio. Tik pred izidom pa je že njen drugi jazzovski album, ki ga je posnela v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in Milanom Stanisavljevićem in ga  naslovila You and I and the music; izšel bo v digitalni obliki pri založbi ZKP. Jadranka Juras je aktivna tudi kot operna pevka, trenutno poje v SNG Maribor v predstavi Gounodove opere Faust.

Na koncertu izbranih jazzovskih standardov jo bodo spremljali pianist Milan Stanisavljević, ki bo letos izdal svojo tretjo zgoščenko z avtorskimi jazzovskimi skladbami, izjemno ustvarjalni in plodni avtor ter kontrabasist Robert Jukič, mladi in obetavni bobnar Tadej Rampih ter vsem dobro znani trobentač Tomaž Gajšt.

 


30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah.

UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo.

Več o mednarodnem dnevu jazza si lahko preberete tukaj.


Vstop prost.


Partner:                                                                                                                                                                                                                                              Glavni pokrovitelj:

 

V sodelovanju:


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio