Nedelja
30. April
ob 11.00
Staro mestno jedro - Ljubljana

SPONTANI POULIČNI NASTOPI

Leta 2011 je UNESCO na predlog veleposlanika dobre volje Herbieja Hancocka 30. april razglasil za mednarodni dan Jazza. Obeležujejo ga koncerti, delavnice in drugi dogodki po vsem svetu, mi pa smo ob tej priložnosti s partnerji organizirali vrsto klubskih Jazz koncertov. Ti se bodo odvijali v Metliki, Ljubljani, Postojni, Gorici in Gornjem Gradu. 30. aprila med 11:00 in 17:00 pa bodo zazveneli tudi spontani poulični nastopi. V Ljubljani jih lahko pridete poslušat na Tromostovje, Čevljarski most in na Mestni trg k Robbovemu vodnjaku. V Novi Gorici pa boste poulični jazz našli na Bevkovem trgu.


MIHELIČ MATOŠIĆ DUO (Slovenija)

Peter Mihelič, klavir
Nikola Matošić, kontrabas


Naj bo to jazz ali kakšna druga zvrst, uveljavljena kombinacija klavirja in kontrabasa podaja edinstveno harmonično bogastvo in globino zvoka, ki vzbuja poseben občutek intimnosti in spontanosti. Slovenska mojstra akustičnega jazza, kontrabasist Nikola Matošić in pianist Peter Mihelič vas bosta popeljala na brezčasno popotovanje po neodkritih svetovih jazzovskih skladb, ki jih ne boste slišali nikjer drugje. Da pa se v tem neznanem svetu ne boste izgubili, bo poskrbel Peter Mihelič, ki bo posamezne skladbe pospremil s pripovedmi.


PIANOSAX DUO (Slovenija)

Bojan Volk, saksofon
Marko Petrušič, klavir


PianoSax Duo je polovica klasične jazzovske zasedbe Just Friends Quartet. Duo harmonsko in melodično sledi zvenu matične zasedbe, ki goji ter na novo interpretira zven kvartetov legendarnega saksofonista Sonnya Rollinsa iz 50ih let prejšnjega stoletja. Kvartet je leta 2018 izdal CD ploščo z naslovom ‘Sitting in the Shade’, letos aprila pa še ploščo ‘Swinging All the Way’ z avtorsko glasbo pianista Marka Petrušiča. Repertoar prearanžiranih jazz standardov nadgrajujejo z originalno avtorsko glasbo, napisano v tradicionalnem jazzovskem duhu.


RESNIK DIALLO DUO (Slovenija)

Cene Resnik, saksofon
Thierno Diallo, kontrabas


Saksofonist in improvizator Cene Resnik je širši javnosti dobro znan, saj je bil med leti 1996-2007 član znane slovenske rokovske skupine Siddharta. Po končanem študiju na Jazz oddelku Deželnega konservatorija v Celovcu ga je pot najprej odnesla v New York nato pa še v Indijo, kjer se je poglabljal v meditacijo vseskozi pa seveda tudi v jazz. Svojo prvo jazzovsko ploščo Joyful Spontaneity je posnel z basistom Giovannijem Maierjem, violinistom Emanuelejem Parrinijem in bobnarjem Aljošo Jeričem. Nato pa v različnih zasedbah svojo diskografijo dogradil še z albumi From the Sky, Inventum, Shades of Colors, Abnormal Sub Normalities I in II, Through Eons to Now, Timelessness, Dynamitron, Before it Rains ter Life Practice.

Thierna Dialla poznamo iz serije različnih zasedb, kot so Baltazar Big Band, Standart in Igrišče, Sex & Violence Orchestra, Sex & Violence Theatre, pozneje FFELT (Faculty of Arts English Langugage Theatre). Kot avtor glasbe, aranžer in basist je sodeloval pri skupinah Cirkus Klautsky, Ego Malfunction in pri večpredstavnem projektu Džumbus, ki združuje film, poezijo in glasbo, pri odrski uprizoritvi poezije Borisa Kandareta, Stekla lisica, in imel več samostojnih nastopov. Napisal je glasbo za lutkovno predstavo Juri Muri v Afriki in za lutkovno predstavo Zakaj?, obe v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Zadnjih deset let skupaj igrata jazz standarde in njihove variacije na način, ki pritegne ušesa vseh generacij mimoidočih.


Vstop prost.


Pod pokroviteljstvom:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio