Ponedeljek
24. Junij
ob 20.30
Zagrebška katedrala, Zagreb

MOZARTOV REQUIEM (ZDA, Slovenija)

Sacramento Choral Society
Orkester Ljubljanski solisti

Dirigent: Donald Kendrick
Eva Černe, sopran
Barbara Sorč, mezzosopran
Klemen Torkar,
tenor
Janko Volčanšek, bas

Ryan Enright, orgle


Spored:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Requiem v d-molu, K. 626


Mozartova uglasbitev maše zadušnice je zadnja skladateljeva stvaritev (dokončal jo je njegov učenec Süssmayr) in jo še danes ovija tančica mita. Nesmrtna umetnina bo zazvenela v prepletu poustvarjalskih vezi med ameriškim zborom, posebej dopolnjeno slovensko orkestrsko zasedbo ter kvartetom priznanih slovenskih vokalnih solistov. Monumentalna zvočna zasnova izvedbe bo nadgrajena z akustičnimi dimenzijami največje cerkve na Hrvaškem, zagrebške Stolnice Marijinega vnebovzetja in sv. Štefana in Ladislava.

Sacramento Choral Society je zbor iz kalifornijskega mesta Sacramento (ZDA) in eden izmed nosilcev tamkajšnje glasbene kulture. V triindvajsetih sezonah intenzivnega delovanja je izvedel (doma ter na gostovanjih) obsežen in raznolik seznam skladb z najpomembnejšimi deli oratorijskega repertoarja.

Donald Kendrick je dirigent in soustanovitelj zborovskega združenja Sacramento Choral Society. Z zborom in orkestrom tega združenja vsako sezono izvaja obsežna vokalno-instrumentalna dela na prizoriščih v Sacramentu (Sacramento Community Center Theater, Memorial Auditorium) in Fremontu (Prezbiterijanska cerkev). Kot zborovodja deluje tudi na Kalifornijski državni univerzi v  Sacramentu, kjer vodi kar tri zbore; sicer pa je na tej ustanovi tudi predstojnik študija zborovskega dirigiranja (študijski program je bil uveden na njegovo pobudo leta 1986). Kendrickovi univerzitetni zbori so gostovali po Evropi, ZDA in Kanadi. Kendrick je dejaven tudi kot organist in glasbeni vodja Cerkve sv. srca v Sacramentu, kjer vodi ansamble Vox Nova in Schola Cantorum, ter kot vodja Otroškega zbora iz Sacramenta. Oktobra leta 2017 mu je Odbor za umetnost v Sacramentu podelil nagrado Legend of the Arts. Študijsko je pripravil zborovske izvedbe za ugledne orkestre, kot so Bostonski simfonični orkester, Boston Pops, Simfonični orkestri iz Toronta, San Joseja, Baton Rougea in Sacramenta. Julija leta 2006 je popeljal Sacramento Choral Society in goste iz zborovskega programa Kalifornijske državne univerze na veliko turnejo po Kitajski (koncerti v Pekingu, Tianjinu, Jinanu, Xianu, posebni koncert ob Kitajskem zidu). Svojemu matičnemu ansamblu je dirigiral tudi na gostovanjih v Vatikanu in Rimu, v pariški katedrali Notre Dame, londonski katedrali Sv. Pavla, v Normandiji (Ameriško pokopališče) in po baltskih državah (Latvija, Estonija, Finska). Kendrick je študiral je na Ameriškem konservatoriju za glasbo v Chicagu, na bostonskem Konservatoriju Nove Anglije in na Univerzi Stanford, doktoriral pa je na Eastmanovi šoli za glasbo. Poučeval je na Državni univerzi Louisiane, Univerzi Pacifiškega konservatorija za glasbo ter na več univerzah v Kanadi. Leta 1989 je na povabilo bostonskega zbora Pro Musica postal njegov umetniški vodja. Leta 1995 je kot dirigent debitiral v Carnegiejevi dvorani v New Yorku (z Verdijevim Requiemom). Leta 2004 je tam ponovno nastopil z ansamblom Sacramento Choral Society in vodil triumfalno izvedbo Orffove kantate Carmina burana. Dejaven je tudi kot organizator in funkcionar, med drugim v Ameriškem društvu zborovodij, kjer zastopa zbore zvezne države Kalifornije.

Ryan Enright je od novembra leta 2011 stalni orgelski spremljevalec zbora Sacramento. Kot organist je sicer dejaven v luteranski cerkvi Sv. Janeza v Sacramentu. Spremlja tudi zbore Državne univerze v Sacramentu. Pred kratkim je bil imenovan za prodekana Odseka za Sacramento v Ameriškem cehu organistov. Septembra leta 2012 je s samostojnim orgelskim recitalom debitiral v koncertnem programu Marijine katedrale v San Franciscu. Leta 2014 je izvedel svoj drugi recital v cerkvi sv. Janeza v Sacramentu. Enright je doma iz Montreala. Deloval je kot asistent organista v tamkajšnji Kristusovi katedrali. Izobraževal se je na McGillovi univerzi v Montrealu, leta 2011 pa je doktoriral iz orgelske igre in literature na Eastmanovi šoli za glasbo. Izpopolnjeval se je v Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Oktobra 2011 je bil finalist Kanadskega orgelskega tekmovanja v Montrealu, prve nagrade pa je prejel na številnih drugih kanadskih tekmovanjih organistov.

Orkester Ljubljanski solisti je bil ustanovljen kot komorna godalna zasedba leta 2010, da bi predstavljal talentirane ljubljanske glasbenike in njihovo delo širši javnosti ter pripomogel k popularizaciji klasične glasbe in umetnosti med mladimi. Sestavljajo ga nadarjeni instrumentalisti, ki so pridobivali glasbeno izobrazbo v Ljubljani, svoje znanje pa nadgrajujejo na uglednih glasbenih ustanovah doma in v tujini. Številni med njimi so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter štipendisti Mestne občine Ljubljana. Ansambel se poleg visoke izvajalske uglašenosti odlikuje z velikim mladostnim entuziazmom, ki vdihuje izvedbam prav posebno svežino.

Sopranistka Eva Černe se je začela učiti solopetje pri štirinajstih letih. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je končala magistrski študij solopetja pri prof. Alenki Dernač Bunta. Leta 2011 je v poletnem gledališču Studenec nastopila v glavni vlogi predstave Dama iz Maxima. V Operi SNG Maribor je maja 2014 debitirala v operi Rusalka A. Dvořáka, v vlogi  Prve gozdne vile. Na Akademiji za glasbo je v sodelovanju s Slovenskim komornih glasbenim gledališčem nastopila kot Sandrina v Piccinnijevi operi La Cecchina. Kot gostja redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljani. Pogosto nastopa tudi v muzikalih. Med drugim je maja leta 2017 oblikovala vlogo Marije v muzikalu Moje pesmi, moje sanje. Dejavna je tudi kot pevska pedagoginja.

Mezzosopranistka Barbara Sorč je najprej pela v APZ Tone Tomšič in zatem tudi v Komornem zboru Ave. Po diplomi na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani se je vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo, pozneje pa na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je z odliko diplomirala v razredu prof. Vlatke Oršanić. Izpopolnjevala se je na mednarodnih seminarjih pri Richardu Millerju, Bredi Zakotnik, Snježani Bujanović Stanislav, Biserki Cvejić, Dunji Vejzović, Anthoniyju Spiriju, Johnu Potterju in drugih. Sodelovala je pri izvedbah velikih vokalno-instrumentalnih del Bacha, Haydna, Mozarta, Vivaldija, Saint- Saënsa in Mahlerja. Kot solistka se je predstavila v Sloveniji, Avstriji, Romuniji, na Hrvaškem in Češkem. Sodelovala je z uglednimi domačimi in tujimi orkestri. Bila je finalistka tekmovanja opernih pevcev Ondine Otta v Mariboru (2005) ter tekmovanja Rimskega festivala (2008). V sezoni 2005/2006 je debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana v vlogi Smeraldine (Zaljubljen v tri oranže), sledile so vloge v operah Dido in Enej, Seviljski brivec, Ženitna menica, Čarobna piščal, Carmen, Manon Lescaut, Rusalka itn.

Tenorist Klemen Torkar je začel svojo solopevsko pot pri baritonistu Jaki Jeraši. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Marjanu Trčku, nato pa še na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je zaključil dodiplomski študij pri prof. Matjažu Robavsu in magistrskega pri prof. Piji Brodnik. Nastopil je v vlogi Mirana Svetlina (v opereti Planinska roža Radovana Gobca), kot Bastien (v Mozartovi spevoigri Bastien in Bastienne), Sodnik (v Gluckovi komični operi Ogoljufani sodnik), Volk (v pravljični operi Rdeča kapica Césarja Cuija), Markiz di Conchiglia (v Piccinijevi operi La Cecchina) in Orfej (v istoimenski Monteverdijevi operi). Za zadnjo vlogo je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Nastopil je tudi v tenorskem solu v scenski kantati Carmina Burana Carla Orffa, na koncertu opernih arij pod vodstvom dirigenta Marka Letonje, na samostojnem recitalu v Viteški dvorani ljubljanskih Križank ter v Monteverdijevih Večernicah blažene Device v Ljubljani in Berlinu.

Basbaritonist Janko Volčanšek je leta 2002 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Irene Baar, pri kateri je leta 2005 opravil še podiplomski specialistični študij. Svoje znanje je izpopolnjeval pri številnih uglednih pedagogih v tujini. Nastopa na domačih koncertnih in opernih odrih (Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor itn.) in v tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Belgija). Poustvaril je prek 40 vokalno-instrumentalnih del z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, orkestra SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, orkester Slovenske filharmonije) pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov. Prejel je državne in mednarodne pevske nagrade ter Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Leta 2008 je debitiral v Ipavčevih Teharskih plemičih (SLG Celje), leta 2009 pa še na odru SNG Maribor kot Jaka v Parmovem Zlatorogu. Sodeluje tudi s SNG Opera in balet Ljubljana (Monterone v Rigolettu, Bartolo v Seviljskem brivcu itn.). Od leta 2002 deluje tudi v mednarodno uveljavljenem ansamblu Slovenski oktet, s katerim gostuje na mnogih svetovnih odrih.


Vstop prost.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio