Sobota
16. Julij
ob 20.00
Kulturni dom Postojna

NOČ KITARSKIH KONCERTOV

Ensemble Dissonance
Dirigent: Tilen Draksler
Solisti:
Mak Grgić, kitara
Jure Cerkovnik, kitara
Nejc Kuhar, kitara


Spored:

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895–1968): Kitarski koncert št. 1
Nejc Kuhar (1987): Kitarski koncert št. 1
Leon Firšt (1994): Novo delo


Ensemble Dissonance združuje uveljavljene glasbenike iz Ljubljane, ki delujejo v Godalnem kvartetu Dissonance, Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, so profesorji na Akademiji za glasbo v Ljubljani in samostojni glasbeni umetniki. Poslanstvo ansambla je poustvarjanje komorne glasbe na najvišji umetniški ravni, širjenje poznavanja in ugleda komorne glasbe v javnosti in prispevanje k njenemu razvoju na več načinov: z naročili novih, zlasti slovenskih glasbenih del, s sodelovanjem s svetovno znanimi umetniki in z mladimi ustvarjalci in poustvarjalci ter s promocijo bogate glasbene zgodovine mesta Ljubljane. Ustanovitelj in direktor Zavoda Dissonance je Klemen Hvala.

Tilen Draksler je magisterij orkestrskega dirigiranja zaključil na Akademiji Katarina Gurska v Madridu pod mentorstvom maestra Georgeja Pehlivaniana. Klavir je diplomiral v razredu Tatjane Ognjanovič na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa na budimpeški Glasbeni akademiji Franza Liszta pod mentorstvom Laszla Baranyaya. Dirigentsko znanje je izpopolnjeval s priznanimi dirigenti, kot so Lior Shambadal, Cristóbal Soler, César Viana, Borja Quintas, Arturo Tamayo, Miquel Rodrigo, Tim Redmond, Morten Wensberg, Jon Malaxetxebarr, Mark Heron, Holger Speck. Je ustanovitelj in idejni vodja Festivala Amadeo ter Orkestra Amadeo. Dirigiral je že orkestrom, kot so: Berlinska Sinfonietta, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, NC Royal Orchestra Manchester, Filharmonični orkester Malaga, Akademski orkester Katarina Gurska, Akademski orkester Sibelius, Camerata Puštal in Camerata Medica. Podeljeno mu je bilo občinsko priznanje župana občine Celje za kulturne dosežke. Trenutno deluje kot asistent maestra Georgeja Pehlivaniana pri mnogih projektih.

Eden naših najbolj uspešnih kitaristov Mak Grgić slovi po umetniški vsestranskosti in iskrivem izvajalskem navdihu, s katerim se vsak njegov nastop spremeni v glasbeno evolucijo. V Ljubljani rojeni umetnik z mednarodno kariero se posveča komponirani in improvizirani glasbi ter izvaja dela od renesanse in baroka prek klasičnega španskega repertoarja do nove oziroma sodobne glasbe, rad pa posega tudi v medžanrsko in popularno glasbeno polje. Študiral je pri Anteju Čagalju na zagrebškem Konservatoriju Elly Bašić, nato pa na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti, kjer je diplomiral v razredu Alvara Pierrija. Študij je na podiplomski in doktorski stopnji pod mentorstvom Williama Kanengiserja in Scotta Tennanta nadaljeval na Thornton School of Music na Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu, kjer je sedaj asistent predavatelj. Sodeluje s številnimi znanimi glasbeniki in zasedbami, med drugim je z Adamom Del Montejem ustanovil Duo Deloro, ki se posveča flamenku, z Danielom Lippelom pa FretX Duo, ki se osredotoča na novo glasbo. Med njegovimi odmevnejšimi angažmaji omenimo turneje po Kitajski, Japonski in Balkanu, debi v Rusiji s Sanktpeterburškimi simfoniki leta 2009, koncerte in umetniške rezidence v uglednih dvoranah in ustanovah po ZDA, v Španiji, na Portugalskem in drugod. Ob intenzivnem nastopanju je dejaven tudi kot organizator in umetniški vodja. Med drugim vodi organizacijo EuroStrings (združenje sedemnajstih evropskih kitarskih festivalov), Zagrebški kitarski festival, študentski koncertni cikel Music@Rush Hour v Los Angelesu ter vzgojni mladinski program Elementarna kitara v Santa Monici. Je tudi ponosni podpornik fundacije Bosana, ki pomaga bosanski mladini.

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, rojen 1987, je končal magistrski študij kompozicije na Dunaju pri Reinerju Bischofu ter magistrski študij kitare na Dunaju pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, oboje z odliko. Od leta 2018 je na doktorskem študiju kompozicije na univerzi Surrey. Od leta 2008 je bil štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, od leta 2011 pa varovanec Gallusove fundacije. Kot kitarist ter skladatelj posega po najvišjih nagradah na mednarodnih kitarskih in tudi kompozicijskih tekmovanjih. Leta 2011 je z Makom Grgićem izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, kjer so vključeni priznani mladi slovenski talenti. Od leta 2009 njegove skladbe izdaja znana kanadska založba Les Productions d’OZ, pa tudi italijanska Berben. Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah, kot so Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Rahmaninova dvorana na moskovskem Konservatoriju Čajkovski, Slovenska Filharmonija, Cankarjev dom … Kot solist ter v komorni skupini Eminent Duo z japonsko violinistko Moeko Sugiura redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov kot solist, predavatelj ali kot član žirij (kitarski festivali Tajvan, Changsha-Kitajska, Ligita-Liechtenstein, Forum Wien, Zagreb, Postojna …). Poseben čar njegovim koncertom daje njegovo izvajanje lastnih skladb. Leta 2019 je pridobil profesuro za kitaro na prestižni Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, od leta 2018 pa predava kitaro, komorno glasbo ter pedagoške študije na visoki šoli za glasbo Konservatorij Josepha Haydna v Eisenstadtu. Leta 2016 je bil tudi povabljen kot predavatelj na glasbenih univerzah v Združenih državah Amerike, kot so Juilliard, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York itd.

Jure Cerkovnik je mlad slovenski klasični kitarist razmahnjene mednarodne dejavnosti. Koncertiral je po veliko evropskih državah in Aziji ter kot koncertant ali pedagog sodeloval na različnih glasbenih festivalih. Med njimi so kitarski festivali na Dunaju, v Zagrebu, Zürichu, Luzernu, Aarhusu, Sarajevu, Acerri in mednarodni festival kitare v Postojni. Leta 2018 in 2019 je nastopil na turneji na Japonskem in v Tajvanu; februarja 2017 je debitiral na solističnem recitalu v Koncertni hiši kot osrednjem dunajskem glasbenem prizorišču. Avstrijska prestolnica je bila odločilna za njegovo umetniško izoblikovanje, saj je leta 2013 diplomiral na tamkajšnji Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Alvara Pierrija. Po mojstrskih študijih je sledilo izpopolnjevanje v razredu Andersa Miolina v Zürichu na Visoki šoli za umetnost, kjer trenutno tudi poučuje. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom iz Karlovih Varov, s Simfoničnim orkestrom Simfonika z Vrhnike in s Sarajevskim filharmoničnim orkestrom. Premierno je izvedel več del slovenskih in tujih skladateljev, ki so mu nekatera izmed njih tudi posvetili. Decembra 2017 je izdal prvo zgoščenko Palettes (Baros Records) z deli Poncea, Ourkouzounova, Rebaya in Bogdanovića, zdaj pa skupaj s slovenskim baritonistom Jako Mihelačem pripravlja drugo zgoščenko, na kateri bosta v duu posnela več Juretovih priredb slovenskih samospevov za glas in kitaro.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio