Četrtek
29. Avgust
ob 20.00
Staro mestno jedro - Ljubljana

NOČI V STARI LJUBLJANI

NOVI TRG

20.00   Otvoritev festivala: Big Band RTV Slovenija z gosti
Dirigent: Lojze Krajnčan

Solisti:
Marina Martensson (Švedska/Slovenija), vokal
Boštjan Gombač (Slovenija), pihala
Goran Bojčevski (Makedonija/Slovenija), klarinet
Nino Mureškič (Slovenija), tolkala 

Otvoritveni koncertni dogodek z radijskim Big Bandom in štirimi karizmatičnimi glasbeniškimi osebnostmi, švedsko-slovensko pevko Marino Martensson, makedonsko-slovenskim klarinetistom Goranom Bojčevskim, slovenskim multiinstrumentalistom Boštjanom Gombačem in slovenskim tolkalistom Ninom Mureškićem.

22.00   Babra (Madžarska)
Dániel Koller, tambure 
Dávid Pozsonyi, tambura, tolkala, vokal 
Benedek Réti, harmonika 
Bence Babcsán, tambura, pihala, vokal 
Veronika Varga, berda, vodilni vokal 

Madžarski kvintet, ki v zvočnosti tambur, harmonike in pihal povezuje južnoslovansko izročilo Podonavja z urbano navdihnjenimi oblikami muziciranja.


DVORNI TRG

20.30   The Balkan Experience of Song and Ritual (Srbija, Makedonija, Slovenija)
Jelena Soro, vokal, oboa
Brigita Marko, vokal
Tea Vidmar, vokal
Dejan Jovanov, tolkala 

Ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije: skozi tradicionalno postavitev (večglasno petje ob spremljavi tolkal) iščejo glasbeniki nov izraz v kontekstu vsebinske, harmonske in izrazne vpetosti v današnji prostor in čas.

22.00   Baro Drom Orkestar (Italija)
Modestino Musico, harmonika
Vieri Bugli, električna violina
Michele Staino, električni kontrabas
Gabriele Pozzolini, bobni, tolkala

Eksplozivna »power gipsy dance« zasedba iz Firenc, ki v svoji glasbi pretaplja vplive balkanske in armenske folklore, pa tudi klezmerja in pizzice (italijanskega ljudskega plesa).

*V primeru dežja ob 23.00 na Novem trgu.


STARI TRG

20.30   Shaun Ferguson (Kanada)
Shaun Ferguson, vokal, kitara
Julien Breau, kontrabas
Marie-Andrée Gaudet, violina 

Večer avtorskih kompozicij kitarista in skladatelja, ki raziskuje širok nabor žanrov in sodobnih folk praks ter jih odpira v eterično, svobodno zvočnost.

22.00   Invisible World (Češka, Turčija, Srbija)
Efe Turumtay, violina
Nikola Zarić, harmonika
Tomáš Liška, kontrabas
Kamil Slezák, bobni, tolkala 

Mednarodna zasedba prepleta jazz s koloritom Mediterana in jugovzhodne Evrope, zrcali pa tudi vplive manjšin (predvsem srbske in turške) na sodobno češko sceno.


GORNJI TRG

21.00   DagaDana (Poljska, Ukrajina, Madžarska)
Daga Gregorowicz, vokal, elektronika 
Dana Vynnytska, vokal, klaviature 
Wawrzyniec Topa, kontrabas, vokal 
Péter Somos, bobni 

Zapeljiva zvočna zmes folklorne zapuščine (iz poljsko-ukrajinskega bazena) in elektronskega etno groova.

*V primeru dežja ob 23.00 na Starem trgu.


PLEČNIKOVE PLESNE ARKADE

20.00  Moj Korak – Tango pod arkadami

Tango je neverbalni intuitivni jezik, ki je več kot le ples ali glasbeni slog – je način življenja. Čarobnost tanga je v popolnem zavedanju in pozornosti do partnerja, je v trenutku, ko plesalca začutita glasbo in se njuni energiji zlijeta v eno. Njuni duši se povežeta in najbolj lahen dotik postane najmočnejše vodstvo.


31. MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI (29.-31. avgust 2019) DEL MEDNARODNEGA EVROPSKEGA PROJEKTA GLASOVI MANJŠIN – VOICES OF MINORITIES

Noči v stari Ljubljani (29.–31. avgust 2019) bodo tudi letos del dvoletnega mednarodnega projekta Glasovi manjšin / Voices of Minorities, s katerim smo bili uspešni na razpisu Ustvarjalna Evropa (Creative Europe).

Glasovi manjšin je skupni projekt štirih festivalov iz štirih držav: Noči v stari Ljubljani – Imago Sloveniae (Slovenija), Budapest Folk Fest – Hagyományok Háza (Budimpešta, Madžarska), Musicastrada (Toskana, Italija) in Trefpunt (Gent, Belgija). S projektom želimo izpostaviti pogosto podcenjen, celo spregledan, a zaradi tega nič manjši vpliv etničnih manjšin na družbo in kulturo (predvsem glasbo) v evropskem prostoru. Na temeljih medkulturnega dialoga želimo s pomočjo izobraževanja in osveščanja ter s povezovanjem predstavnikov različnih etničnih manjšin in širše javnosti spodbuditi premislek o teh problematikah in o možnih pozitivnih učinkih na integracijo etničnih manjšin v družbo, s tem pa dolgoročno prispevati k odprtosti družbe do drugačnosti.

Osrednja ideja projekta je izmenjava glasbenikov in skupin, katerih glasba odraža vplive etničnih manjšin, med štirimi sodelujočimi partnerji. Rezultat je pester nabor (več deset imen) glasbeno različnih izvajalcev, ki predstavljajo manjšine iz različnih področij Evrope in drugih celin. Vsi programi bodo sicer odražali glasbe manjšin, hkrati pa bodo, zaradi specifičnih usmeritev posameznih festivalov, tudi zelo raznoliki. Pomemben vidik projekta je tudi oživljanje kulturne dediščine, saj vsi sodelujoči festivali potekajo v zgodovinskih mestnih središčih.

Staro mestno jedro Ljubljane bo tako zadnji teden v avgustu ponovno zaživelo, kot kulturno prizorišče največjega pouličnega festivala v prestolnici. Na več kot 10 lokacijah se bo v objemu čarobnega historičnega ambienta odvilo več kot 30 koncertov etno/jazz glasbe in drugih kulturnih dogodkov. V okviru festivala bo potekal tudi Mednarodni etnomuzikološki simpozij Zvok, pesem, političnost, ki ga pripravljamo v sodelovanju z vodilnim svetovnim združenjem etnomuzikologov in etnokoreologov ICTM (International Council for Traditional Music).

Tako kot vsa dosedanja leta bodo vsi dogodki festivala Noči v stari Ljubljani za obiskovalce brezplačni.


Poglejte si tudi partnerske festivale v projektu:

  • Budapest Folk Fest (Hagyományok Háza) | 22.–25. maj 2019 | Budimpešta, Madžarska

http://www.budapestfolkfest.hu/en

  • Musicastrada | 5. julij 9. avgust 2019 | Toskana, Italija

https://www.musicastrada.it/en/musicastrada-festival-en/

  • Trefpunt | 19.–28. julij 2019 | Gent, Belgija

https://trefpuntfestival.be/


Partnerji projekta:

      

              

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio