Petek
27. Avgust
ob 22.00
Stari-Gornji trg, Ljubljana

OBERDIXIE BAND

Tomaž Zevnik, klarinet
Dominik Krajnčan, trobenta
Marjan Petrej, pozavna
Gašper Kržmanc, banjo, kitara
Aleš Avbelj, bas kitara
Jani Šalamon, bobni


Dihotomnost – delitev na dva dopolnjujoča se dela, ki skupaj zaobsegata celoto: dobro/slabo, lepo/grdo, svetloba/tema, ženska/moški … – pogosto uporabljamo, kadar se želimo izogniti nepotrebnemu zapletanju v mnogotere odtenke življenjskih situacij. Morda se prav v tej enostavnosti le dveh možnosti skriva dejstvo, da je veliko glasb, ki tako radostno poženejo kri po telesu in razsvetlijo dušo, pisanih v ritmu le dveh dob – težke in lahke. Tej ritmični obliki on- in off-beata dolguje uspeh namreč glasba, ob kateri se ljudje že od nekdaj radostno spuščamo v plesni drnec: polka, pa naj bo ozaljšana s pozlato dunajskega dvora bratov Strauss, jasno prepoznavno slovensko melodiko bratov Slavka in Vilka Avsenika ali dixieland glasba, ki je v osnovi koračnica s poudarkom na lahki dobi in prav tako kot polka dvodobna glasbena oblika.

Zato ne preseneča posrečena sinteza glasbe bratov Avsenik in drugih odličnih ustvarjalcev tovrstne glasbene zvrsti z dixieland obliko igranja, ki so si jo privoščili vrhunski slovenski akademski glasbeniki, zbrani v skupini Oberdixie Band, saj obe glasbi izhajata iz istih korenin in, čeprav v različnih časih in prostorih, budita enako radostne občutke dušne odrešitve, kot jih lahko pričara le velika umetnost, kar glasba Avsenikov seveda je. Še več, je »fenomen univerzalnosti in enkratnosti z razgibano in slikovito slovensko melodiko, primesmi operetne in zabavne oziroma evropske lahkotne glasbe«, kot je o glasbi bratov Avsenik dejal skladatelj prof. Tomaž Habe. Tudi dixieland je glasba, ki pomeni sam začetek velike umetnosti, imenovane jazz in ki je nastala v prvem in drugem desetletju prejšnjega stoletja v New Orleansu, pristaniškem talilnem loncu mnogoterih kultur novega, starega in afriškega sveta, s trkom črnega suženjskega trpljenja in hrepenenja s kozmopolitsko kreolsko in belo kulturo ter omiko. S prvo svetovno vojno je dixieland začel pohod proti Chicagu in zaradi neposrednosti črnskega muziciranja, kreolske odlične glasbene izobrazbe ter v evropski klasični glasbi preverjene dvodobne ritmične forme osvojil ne le celotno Ameriko, temveč tudi Evropo in ves svet, kar dixieland s svojimi koncertnimi ter plesnimi oblikami počne še danes. Kakšna podobnost, Avseniki in dixieland – iz ozkih, strmih gorenjskih dolin (zakotne, močvirne delte Misisipija) s poznavanjem klasičnih glasbenih prijemov polke, nezmotljivim občutkom za lepo vižo ter predano in srčno glasbeno ustvarjalnostjo preseči lastne meje in razveseliti mnoge v širnem svetu. Da, razveseliti poslušalca je ob vseh podobnostih Avsenikove glasbe in dixielanda tudi skupni, najvrednejši učinek obeh glasb kot tudi njune sinteze v obliki Oberdixie banda.


Koncert je za obiskovalce brezplačen. *V primeru dežja bo koncert v Galeriji Škuc.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio