Sreda
08. Avgust
ob 20.30
Ljubljanski grad, grajsko dvorišče - Ljubljana

ORKESTER RUSKIH LJUDSKIH INŠTRUMENTOV NEKRASOV (Rusija)

Dirigent:
Andrej Šljačkov

Gostji:
Darija Davidova, sopran
Nadežda Tokareva, violina


Število sedežev je omejeno. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji vzpenjače, do zadnjega dneva pred koncertom (do 07. 08. 2018) tudi na sedežu Imago Sloveniae, Gornji trg 16, Ljubljana.

*V primeru dežja bo koncert v Hribarjevi dvorani.


Akademski orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov, ki deluje pod okriljem Ruske radiotelevizije in velja za nacionalno dragotino, je bil ustanovljen decembra leta 1945. Vodili so ga izvrstni ruski dirigenti, med drugim Vladimir Fedosejev in Nikolaj Nekrasov, po katerem se je orkester tudi poimenoval. Od leta 2012 je stalni dirigent orkestra Andrej Šljačkov. Umetniški vodja (od leta 2015) je Aleksander Maškovič.

Orkester izvaja glasbo različnih slogov, obdobij in zvrsti. Njegov repertoar obsega rusko ljudsko glasbo, glasbo sodobnih ruskih skladateljev, ruska in tuja klasična dela, pa tudi moderne skladbe. Veliko del, ki jih je orkester posnel, je uvrščenih v Zlato zbirko Ruske radiotelevizije. Z orkestrom nastopajo najboljši izvajalci na različnih glasbilih, pa tudi ugledni operni solisti in inventivni mladi glasbeniki.

Posebno mesto v dejavnosti orkestra imajo koncertni nastopi v dvoranah Moskovskega filharmoničnega združenja, sodelovanja na glasbenih festivalih ter turneje po Rusiji in v tujini. Nastope orkestra spremlja navdušenje milijonov poslušalcev, doma in po svetu.

Orkester Nekrasov se ponaša z jasnim in obenem individualnim slogom igre. Toplina in melodičnost godal, bogata izraznost solističnih inštrumentov in izvajalska iskrenost, prepletena z do popolnosti izbrušeno virtuoznostjo, se zlivajo v neponovljivo esenco, ki je zvočna vizitka orkestra.

Maestro Andrej Šljačkov se je izobraževal na Gnesinovi glasbeni akademiji v Moskvi. Leta 1995 je tam končal študij dirigiranja (v razredu samega Nikolaja Nekrasova), balalajke in glasbenega aranžerstva. Z Orkestrom ljudskih instrumentov Ruske radiotelevizije je začel sodelovati leta 1994 kot instrumentalist, obenem pa se je izpopolnjeval v dirigiranju kot asistent dirigenta. Za omenjeni orkester je pripravil več kot 200 glasbenih aranžmajev. Šljačkov velja za imenitnega mladega dirigenta, saj ga odlikujejo muzikalna intuicija, okus in gibkost vodenja. Sodeloval je že s tako slavnimi umetniki, kot so tenorist Vladislav Pjavko, čelistka Ana Litvinenko ter koreograf in plesalec Boris Akimov, prav tako pa s številnimi solisti Bolšoj teatra in Opere Helikon v Moskvi. Je dobitnik posebne nagrade Sklada Irine Arhipove.

Sopranistka Darija Davidova je diplomirala na moskovskem Državnem konservatoriju Čajkovskega. Zmagala je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2014 deluje kot gostujoča solistka Bolšoj teatra in solistka Ruske državne radiotelevizije. Pogosto nastopa v najbolj znanih moskovskih dvoranah, kot so velika dvorana Konservatorija, Koncertna dvorana Čajkovskega in Mednarodna hiša glasbe. Gostovala je v Rusiji in tujini, med drugim v Avstriji (v dunajskem Musikvereinu), Nemčiji, na Cipru, v Italiji, Portugalski, Danski, Finski, Franciji, Poljski, Libanonu, Japonski in Kitajski.

Rusko-slovenska violinistka Nadežda Tokareva se odlikuje z interpretacijami, prežetimi z individualnim zvokom, širino in plemenitostjo. Študirala je na Državnem konservatoriju Čajkovskega v Moskvi v razredu prof. Edvarda Grača. Že v času študija je dosegla številne tekmovalske uspehe (izpostavimo posebni nagradi na znamenitem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi in na tekmovanju Marguerite Long – Jacques Thibaud v Parizu). Od leta 1999 do 2012 je delovala kot solo violinistka Moskovske filharmonije. Sodelovala je z vsemi simfoničnimi orkestri prestolnice in številnimi drugimi ruskimi orkestri. Gostovala je v več kot tridesetih državah po vsem svetu. Pedagoško je dvanajst let delovala na moskovskem Konservatoriju Čajkovskega (kot izredna profesorica). V sezoni 2011/2012 je postala koncertna mojstrica v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, ob tem pa nadaljevala solistično in snemalno kariero. Posnela je ves violinski opus I. Petrića, skladbe N. Firšta, J. Matičiča, L. Lebiča, M. Paša, J. Goloba ter številnih ruskih, sovjetskih in drugih avtorjev. Nastopa tudi v komornih sestavih. Nadežda Tokareva igra na violino Nicoloja Gagliana iz leta 1765.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio