Sreda
15. Junij
ob 21.00
Kongresni trg - Ljubljana

OTVORITVENI KONCERT 28. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI

V okviru 8. festivala Junij v Ljubljani bomo otvorili 28. Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani.

BIG BAND RTV SLOVENIJA S SOLISTI

Solisti:

Hannah Mancini, vokal
Ana Bezjak, vokal
Urška Gajšt, vokal
Peter Ugrin, violina
Igor Bezget, kitara
Jani Moder, kitara
Klemen, Smolej, kitara
Lovro Ravbar, saksofon
Robert Jukič, kontrabas
Vid Jamnik, vibrafon

Dirigent: Tadej Tomšič

Vodja glasbene produkcije: Patrik Greblo


Spored:

Urška Gajšt & Igor Bezget
Imagination (I. Bezget)
Garden (I. Bezget)

Vid Jamnik
Serpentine Pass (V. Jamnik/L. Krajnčan)
Blues (L. Krajnčan)

Robert Jukić
Shona (R. Jukić)
Shaggs part 2 (R. Jukić)

Jani Moder
Fraction (J. Moder/A. Avbelj)
Lobster (J. Moder/A. Avbelj)

Peter Ugrin
Eladorayda (P. Ugrin/J. Pucihar)
Bobby’s Bad (C. Howes/D. Marino)

Klemen Smolej
Provocations (K. Smolej)
A Piece of Peace (K. Smolej)

Hannah Mancini & Lovro Ravbar 
Changes (L.Ravbar)
Future Eyes (D.Beganović)

Ana Bezjak
Lepo mi je s teboj (M. Pihler/R. Vilčnik/T. Tomšič)
Yatrata (T. Maria/A. Avbelj)


Spremljevalni program – DAN ZA JAZZ

10.00     Jazz glasbena delavnica (Paviljon)

Na delavnici boste skladali svoje originalne jazz skladbe, ki jih boste lahko nato predstavili tudi občinstvu. Ustvarjanje bo potekalo v parih, udeleženci pa boste svoje skladbe zapisali ali posneli. Če imate kak inštrument, ste vabljeni, da ga prinesete s seboj. Glasbeno predznanje je priporočljivo, ni pa nujno; poglavitna je glasbena radovednost in zanimanje za jazz. Starost: 12+

Delavnico bo vodila Maja Matić, skladateljica, pianistka in pedagoginja, ki poučuje didaktiko kompozicije in ustvarjalno glasbeno pedagogiko na konservatoriju CODARTS v Rotterdamu. Ukvarja se z raziskovanjem ustvarjalnega procesa v glasbi, njena misija pa je vpeljati ustvarjalnost v glasbeno izobraževanje in v tej smeri izobražuje tudi bodoče glasbene učitelje.

Na delavnico se prijavite do 14. 6. na imago@siol.net.

13.00     Predstavitev 57. Jazz festivala Ljubljana (Paviljon)

16.00     GVIDO Jazz! (Kongresni trg)

GVIDO Jazz! je projekt Glasbene šole GVIDO, v okviru katerega so pripravili koncert, na katerem bo poleg jazza moč slišati tudi soul, blues, funk in jazz-rock skladbe. Nastopili bodo tudi nekateri bivši učenci, ki so že izkušeni pevci.


BIG BAND RTV SLOVENIJA – 70. obletnica

Big Band RTV Slovenija deluje nepretrgano že od leta 1945 in z nemajhnim ponosom lahko rečemo, da je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu.

Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912–1995), ki je imel svoj orkester že med drugo svetovno vojno. Takoj po osvoboditvi, 8. maja 1945, je začel zbirati razkropljene glasbenike in kmalu mu je uspelo postaviti dovolj dober orkester, ki je imel svoj prvi javni nastop ob vnovičnem odprtju Postojnske jame, 27. junija 1945. Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60-ih let. Najvidnejši solisti v tem obdobju so bili Ati Soss, Dušan Veble, Mojmir Sepe, Zoran Komac, Albert Podgornik, Franci Puhar, producenta pa Dušan Hren in Jože Kampič.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek. Privšek (1937–1998) je že pred tem pokazal veliko mero spretnosti na klavirju in vibrafonu. Njegove največje kvalitete pa so se pokazale na področju kompozicije, aranžiranja in vodenja orkestra. Plesni orkester Radia Ljubljana je popeljal v najvišji kvalitetni razred. Njegova dominacija v prostoru nekdanje Jugoslavije je bila nesporna, prav tako pa je bil PORL cenjen tudi zunaj naših meja. Privšek je svoje glasbenike poznal do obisti. Njegove priredbe, več kot štiri tisoč jih je, so jim bile pisane, kot pravimo, na kožo. Tako so lahko do polnega sijaja prišli solisti, ki so desetletja predstavljali vrh slovenskega jazzovskega ustvarjanja – Petar Ugrin, Andrej Arnol, Tone Janša, Silvester Stingl, Ratko Divjak, Milan Ferlež, izpostavljeno in odgovorno delo prvega trobentača pa je vse do upokojitve izjemno zanesljivo opravljal Pavel Grašič. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa Big Band RTV Slovenija.

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar in Emil Spruk. V goste so vabili tudi vodilne tuje jazzovske dirigente (Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Herb Pomeroy, Mathias Rüegg, Miljenko Prohaska, Mike Westbrook, David Murray, George Lewis, Bill Holman, Michael Abene, Bob Mintzer, Lars Moller, Rob McConnell in soliste (Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Ack van Rooyen, Toots Thielemens, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Jiggs Whigham, Jon Hendricks, Albert Mangelsdorf, Nancy Marano, Bobby Shew, Mario Gonzi, Duško Gojković, Bosko Petrović, John Riley, Dennis Mackrel, Bojan Z, Eric Vloeimans, Peter Erskine, Ronnie Cuber, Mads Vinding, Paquito D’Rivera …)

Danes je Big Band RTV Slovenija močno pomlajen. Večina njegovih članov prihaja iz jazzovskih akademij v tujini in vsi po vrsti so virtuozi na svojih instrumentih. Umetniško vodstvo je leta 2002 prevzel Hugo Šekoranja, sicer dolgoletni saksofonist orkestra. Leta 2014 pa je orkester dobil novo vodstvo, z vodjo enote Glasbene produkcije Patrikom Greblom in umetniškim vodstvom Big Banda, Alešem Sušo, Adamom Klemmom, Blažem Trčkom in Alešem Avbljem, ki so tudi vsi aktivni člani zasedbe. Od leta 2015 z Big bandom kot umetniški koordinator sodeluje Lenart Krečič. Ostali stalni člani so še Blaž Jurjevčič, Primož Grašič, Matjaž Mikuletič, Primož Fleischman, Aleš Rendla, Emil Spruk, Rok Štirn, Marjan Petrej, Dominik Krajnčan, David Jarh, Andy Pessendorfer, Tomaž Gajšt in Darko Sedak – Benčić.


DIRIGENT TADEJ TOMŠIČ

Tadej Tomšič je pri 12-tih letih začel igrati klarinet na nižji glasbeni šoli v Kočevju v razredu Slavka Rančigaja. Šolanje je leta 1989 nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. Igorja Karlina. Septembra 1992 je opravil sprejemni preizkus na graški jazz akademiji in začel magistrski študij jazz saksofona, ki ga je z najvišjo oceno v razredu končal leta 1998. V tem času je delal kot studijski glasbenik, avtor, aranžer in glasbeni producent v raznovrstnih glasbenih zasedbah s številnimi vidnimi domačimi in tujimi glasbeniki. Od 1998 je zaposlen kot saksofonist in klarinetist v Big Bandu RTV Slovenija, od leta 2004 pa tudi kot redni dirigent in aranžer orkestra. Med drugim je leta 2010 vodil European Jazz Orchestra, sestavljen iz izbranih najboljših mladih glasbenic in glasbenikov Evropske unije. Z njim je uspešno koncertiral po evropskih prestolnicah in turnejo končal s koncertom v Sloveniji. Poleg dela v nacionalnem jazzovskem orkestru vodi svoj kvartet z imenom Tadej Tomšič Jazz Institution, je pedagog jazz saksofona, gostujoči solist in dirigent raznih domačih in tujih jazzovskih orkestrov. Aktiven je tudi na področju dela z mladimi glasbeniki kot predavatelj improvizacijskih tehnik, glasbene estetike, vodenja in aranžiranja za razne manjše in večje glasbene zasedbe (big band delavnice, masterclasses …).


SOLISTI

Hannah Leah Mancini, rojena 22. januarja 1973, poznana tudi kot Stella Mercury, je Američanka, ki živi v Sloveniji. Ukvarja se predvsem s plesom, discom ter elektronskimi dogodki, pri čemer ima priložnost sodelovati z raznoliko skupino prvovrstnih umetnikov in producentov teh žanrov. Njene prve izkušnje z glasbeno sceno vključujejo snemanja za Disney risanke in sodelovanje z Larryjem Kleinom, producentom, nagrajenim z grammyjem. Prav tako je nastopala na Radio City Music Hall, Universal Amphitheatre ter The Tonight Show z Jay Lenom. Sodelovala je tudi s top mednarodnim DJ-jem Umekom, DJ-jem/producentom Sare Havlicek, posnela en single iz Sare Havlickovega trenutnega albuma ter z albuma ruskega banda elektronske glasbe, D. Prav tako zadnja 4 leta nastopa kot glavna pevka narodno priznanega banda XEQUTIFZ, s katerim je posnela tri radio hite, pesmi pa so posnete tako v slovenskem kot v angleškem jeziku. Za enega od singlov je bil izdan tudi glasbeni video spot, ki je na lestvici MTV Adrie osvojil tretje mesto. Hannah trenutno snema album z glasbenim izvajalcem Beltekom ter Davidom Puentezem, Kosto Radmanom in Vanillazom. V zadnjem času se je Hannah prijel vzdevek Stella Mercury, ki ga uporablja za bolj underground oziroma manj komercialne izdaje. Prvi single, izdan pod Stella Mercury, je nastal v sodelovanju z Mike Valenom in je bil izdan maja 2013, na Beatport house Top 10 lestvici pa ostal 3 mesece. Mancinijeva je leta 2013 na Evroviziji v Malmö na Švedskem zastopala Slovenijo, prav tako je pomagala pri ustvarjanju slovenske popevke za Evrovizijo, in sicer leta 2014 v Kopenhagnu na Danskem.

Ana Bezjak, jazz vokalistka in glasbena pedagoginja je svoje prve pevske izkušnje nabirala na odru gledališča II. gimnazije Maribor (English Student Theatre), kjer je kasneje delovala kot zborovodja in aranžer pri nastajanju muzikalov ter kot vokalna mentorica Šole muzikala. Po študiju Glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru se je usmerila v študij jazz petja na Konservatoriju za glasbo v Celovcu (Kärntner Landeskonservatorium Klagenfurt) pod mentorstvom Caroline de Rooij, ki ga je zaključila leta 2009. Ob  študiju se je izpopolnjevala pri številnih jazz pevcih in inštrumentalistih (Judy Niemack, Miles Greffith, Kevin Burke, Peter Herbolzheimer, Joe Zawinul …). Od leta 2011 poučuje petje na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Mariboru ter vodi pevske delavnice v Sloveniji in Avstriji (Jazzmobil Weissensee, Poletna glasbena delavnica Tainach). Je pevka uspešne slovenske zasedbe Papir (Ansambel za prosperiranje poezije in glasbe Papir), s katero so v letu 2010 izdali prvenec Po viharju. Kot gostja že vrsto let sodeluje s tango zasedbo Quintet Piazzolleky, od 2014 pa tudi v tango projektu Marka Hatlaka ter Stefana Milenkovicha – Tango compas, s katerim redno nastopajo na številnih festivalih pri nas in v tujini. Kot solistka se je z Big bandom RTV Slovenija v letu 2013 predstavila s projektom Brazil, ki so ga v preteklih letih uspešno izvedli po vsej Sloveniji. Kot glavni ali spremljevalni vokal sodeluje v raznolikih projektih s številnimi glasbeniki in zasedbami (Marko Črnčec, Tadej Kampl, Igor Bezget, Robert Jukić, Tonč Feinig, Karen Asatrian, Maja Keuc, Big band DOM, afriški zbor Sankofa …). V letu 2016 zaključuje magistrski študij jazz petja na MUK (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien) na Dunaju.

Urška Gajšt se je rodila leta 1990 v Mariboru. Želja po petju jo je vodila k zborom, tako se je ob koncu osnovne šole pridružila vrhunskemu, svetovno priznanemu dekliškemu zboru Carmina Slovenica. V najstniških letih se je začela zanimati za improvizirano glasbo, pop in jazz. Kot solistka je imela priložnost na različne načine sodelovati tudi s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki: Igor Bezget, Marko Črnčec, Tadej Kampl, Bruno Domiter, Grega Kozar, Tomaž Gajšt, Vid Žgajner, Chris Jennings, Pierre-Alain Tocanier, Ji Eun Moon, Andrej Hrvatin, Žiga Golob. Nastopila je z raznimi big bandi: RTV big band, BB Radlje, BB Slov. Bistrica, BB Ptuj, BB Vrhnika. Trenutno obiskuje Konservatorij za glasbo in balet Maribor, oddelek za jazz petje pri prof. Ani Bezjak. Redno sodeluje z etno skupino Samson.

Peter Ugrin je leta 2006 zaključil Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija na Akademiji za glasbo je kot član godalnega kvarteta prejel študentsko Prešernovo nagrado ter prvo nagrado na državnem tekmovanju komornih skupin. Študij je nadaljeval v Celovcu, na Koroškem deželnem konservatoriju v smeri Jazz violina (prof. Max Grosch), hkrati pa se je izpopolnjeval v klasiki (prof. Helfried Fister). Po Celovcu je študij nadaljeval na New School for Jazz and Contemporary music v New Yorku, kjer je tudi diplomiral v smeri jazz violina. Šolal in izpopolnjeval se je pri profesorjih, kot so Christian Howes, Rob Thomas, Rory Stuart, Gerard D’Angelo, Ben Street, Peter Bernstein, Dave Glasser, Jane Ira Bloom, Reggie Workman, Bobby Sanabria, Billy Harper, Junior Mance, Charles Tolliver ter še mnogi drugi … Peter je snemal violo, violino in glas na več različnih zgoščenkah, med katerimi je treba omeniti: Music Of Paul Motion – Joel Harrison String Choir, David Binney with Strings, Billy Harper Voices … V Sloveniji deluje kot profesor viole na KGBL Ljubljana, koncertira v različnih komornih sestavih resne glasbe (Kvartet Guud, Godalni kvartet). V letu 2014 in 2016 je v Sloveniji in Rusiji krstno izvajal dela ruskega skladatelja Sergeya Luneva. Vodi seminarje za violo in jazz improvizacijo violine. Na področju improvizacije deluje kot komponist in violinist z ansamblom Artbeaters, s katerim je prejel 1. nagrado na 6. Mednarodnem Jazz tekmovanju v Bukarešti. Na festivalu in delavnici Jazzinty je leta 2013 osvojil vse tri nagrade: za najboljšo skupino (Artbeaters), izvedbo ter za najboljšo lastno kompozicijo. Trenutno koncertira po slovenskih in tujih festivalih z Big Bandom Gverillaz, katerega vodi kot dirigent in solist na violini.

Igor Bezget, kitarist in avtor. Vpisal se je na Brucknerjev konservatorij Linz – Austria oddelek za jazz, kjer je kitaro študiral pri profesorju Petru Omari. Trenutno študira indijsko glasbo pri Pt. Biswajit Roy Chouduryu in Pt. Suresh Talwalkarju. Posnetih ima več kot 40 projektov avtorske glasbe v različnih glasbenih stilih znotraj jazza in svetovne glasbe. V projektih ali na jam sessionih je imel priložnost sodelovati s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Lester Bowie, Reggie Workman,Pt Suresh Talwalkar, Gyan Singh, Sharat Srivastava, Prashant Triwedi, Billy Harper, Johnathan Blake, Doug Hammond, Chico Freeman, Frank Lacy, Viktor Wooten, Giovanni Hidalgo, Andy McKee, Damion Reid, Ken Vandemark, Hamid Drake, Michel Goddard, Bruno Cesselli, Ares Tavolazzi, Nicola Moresu, Marc Abrams, Zlatko Kavčič, Dejan Pečenko, Peter Ugrin, Ratko Divjak, Zoran Predin, Rok Golob … Sodeloval je na različnih festivalih doma in v tujini. Dejaven je tudi kot studijski glasbenik, kot avtor scenske glasbe ter kot glasbeni pedagog in učitelj kitare na glasbeni šoli v Logatcu in Zasebni glasbeni šoli B.A.S.E.

Jani Moder sodi med vodilne slovenske jazz ustvarjalce. Pri osmih letih je pričel igrati klasično kitaro in se 10 let izobraževal pri prof. Ljudmilu Rusu. Nato se je vpisal na Karntner Landeskonservatorium v Avstriji, kjer je študiral jazz in klasično kitaro ter leta 2002 diplomiral z odliko. Na avdiciji v Parizu si je pridobil štipendijo Berklee College Of Music v Bostonu, dodeljena mu je bila tudi štipendija Ministrstva za kulturo RS. Na tej prestižni ustanovi je prejel visoko nagrado šole za Outstanding Musicianship in šolanje ponovno zaključil z odliko (Summa cum Laude). V času študija je bil izbran med deseterico študentov šole, ki so podpisali pogodbo z založbo Jazz Revelations Records. Pri omenjeni založbi je izšla kompilacija z naslovom Common Ground, ki je bila omenjena tudi v najbolj znani jazz reviji na svetu, Downbeat. Njegovi profesorji so bili Mick Goodrick, Joe Lovano, Hal Crook, Dave Samuels, Jeff Galindo, Darren Barrett, Tim Miller, Brett Willmott, Rick Peckham, David Gilmore in drugi. Nastopal je s številnimi znanimi imeni jazz glasbe (Dave Samuels, Alex Sipiagin Darren Barrett, Jonathamn Blake, Miles Griffith, Ratko Divjak, Drago Gajo, Krunoslav Levačič, Aljosa Jerič, Steve Wood, Igor Lumpert, Robert Jukič, Jure Pukl, Mihi Erian, Joris Teppe, Steve Altenberg, Ferenz Nemeth, David Jarh, Big band RTV SLO, European Movement Jazz Orchestra, Hgm BigBand, Simfonični Orkester RTV SLO) ter številnimi kakovostnimi pop izvajalci, kot so Janez Bončina Benč, Dado Topič, Planet Groove, Nina Strnad, Jadranka Juras itd. V Evropi in v USA je bil prisoten kot vodja ali sideman pri številnih projektih. Prisoten je na več kot 40-ih izdanih zgoščenkah. Leta 2008 je izšel njegov prvenec z naslovom Momentum, posneta pa je tudi druga plošča, ki bo izšla v letošnjem letu pri avstrijski založbi Barnette.

Klemen Smolej je kitarist, skladatelj in aranžer. Za glasbo ga je navdušil oče, bil pa je tudi njegov prvi učitelj. Klasično kitaro je obiskoval v glasbeni šoli Jesenice in kasneje nadaljeval v srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Tomažu Šeguli in na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju.  Že v srednji šoli ga je pritegnil zvok jazza, ki ga je mnogokrat slišal tudi doma, ko je oče poslušal še gramofonske plošče. Že od najstniških let ga poleg športa zelo navdušuje tudi poezija in likovna umetnost. Takrat se je začel razvijati tudi kot komponist in aranžer. Po zaključenem študiju klasične kitare se je odločil za študij jazz kitare na Deželnem konservatoriju za jazz v Celovcu. Med študijem in po njem pa se je izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih (Barry Harris, Wolfgang Muthspiel, Mike Stern, Dave Liebman, John Aebercrombie, Larry Coryell, Primož Grašič, Emil Spanyi, Ratko Zjaca in drugi). Kot izvajalec redno nastopa samostojno in v različnih glasbenih zasedbah. Kot skladatelj je večkrat sodeloval  na tekmovanju Jazzon za Veliko nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo. Leta 2007 je dosegel 1. nagrado občinstva, leta 2011 pa 1. nagrado strokovne komisije. V letu 2013 je izdal prvi samostojni projekt Nice Twice v zasedbi jazz sekstet, na katerem je njegova avtorska glasba z lastnimi aranžmaji. Prvi avtorski big band projekt Smells Like Blues je poklon tradiciji. Čista inštrumentalna glasba, v kateri se čuti pridih bluesa v vsaki skladbi, a vendar so forme inovativne in izvirne, aranžirane na sodoben način. Glavno vodilo je liričnost in jasne ter avanturistične harmonske sheme. Kleemen Smolej veliko časa posveča tudi pedagoškemu delu z dijaki in učenci, saj poučuje jazz kitaro na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in klasično kitaro na glasbeni šoli Tržič. V svoji glasbeni karieri pridobiva znanje tudi iz številnih sodelovanj z orkestri in neprecenljivih izkušenj z aranžiranjem za različne zasedbe.

Lovro Ravbar se je rodil v Novem mestu (1977) in odraščal v Krškem, kjer se je tudi srečal z glasbo. Njegov prvi učitelj Drago Gradišek ga je kmalu postavil v vrste Pihalnega orkestra Krško, jazz orkestra – Big banda Krško in simfoničnega orkestra Krško. Po klasični izobrazbi saksofona (prof. Matjaž Drevenšek) na SGBŠ Ljubljana (srednja glasbena in baletna šola) je študiral v Rotterdamu (Dick de Graaf, Ben van den Dungen, Benjamin Herman) in se izpopolnjeval na seminarjih (Jerry Bergonzi, Donald Harrison, Dave Liebman …), leta 2003 diplomiral in nato leta 2005 tam opravil tudi podiplomski študij jazza. V teh letih se je aktiven v državah Beneluxa, Angliji in Sloveniji seznanil z različnimi stili in situacijami v glasbenem svetu. Igral in snemal je s številnimi glasbeniki, kot so Hans van Oosterhout, Franklin Arrindell, Tashas world & Jill Scott (Grammy winner), Rob McConell (3-time Grammy winner), Vladko Stefanovski, Simone Zanchini, King’s singers (Grammy award winner), Demolition group, Massimo Savić, Eric Vloimans, Duško Goykovich, Brandi Disterheft (Juno award winner), Owen Hart, Eric Durrer, Adonis Rose, Joao Falcato, HRT big band (Jazz orkester nacionalnega hrvaškega radija in televizije), Tyrone (Incognito), Larry Harlow (Latin president of NYC), Matija Dedić (večkratni dobitnik Porin-a), Aleksandra Kovač (MTV music award winner), Janez Bončina Benč, Peaceful colours, Drago Gajo, Koolade, DJ Paolo Barbato, DJ Sylvain, Trkaj, Alenka Godec, Zoran Predin, Gal Gjurin, Big band RTV Slovenija, Big band KK, Big band slovenske vojske, Big band DOM, Simfonični orkester RTV, Slovenski filharmoniki (LLJ), Gala Dance Orchestra in mnogi drugi. Je dobitnik nagrade Jazzon 2004 (najboljša jazz kompozicija), ustanovni član LeeLooJamais (SRF 2004 music award, MTV award – video plays 2013, nominated for MTV music awards Lisboa 2005, Liverpool 2008, Madrid 2010) in The Fool Cool Orchestra. Kot član producentskega tima Club&Vehicle productions je bil za hrvaško skupino E.N.I. nominiran za Porin (PORIN 2008 Zagreb). Leta 2009 je bil kot prvi altist in solist na evropski turneji z European Jazz Orchestra. Vodil ga je legendarni dirigent in skladatelj Peter Herbolzheimer. V sklopu evropske turneje so koncerte v živo predvajali na več evropskih nacionalnih radijih in televizijah. V juliju 2013 je kot solist v Big band KK nastopal na famoznem Montreux Jazz Festivalu v Švici. Istega leta je deloval v Zagrebu. Bil je tudi na letni turneji po Hrvaški z Nacionalnim HRT big bandom. Leta 2015 je začel sodelovati z The Bug Orchestra. Zelo uspešno turnejo so zaključili v svetovno priznanem klubu v Pragi – Lucerna Prague.

Robert Jukič, basist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent, je eden najbolj vsestranskih in plodnih slovenskih ustvarjalcev. Od najstnika, ki je v različnih skupinah in žanrih igral na strune električne bas kitare, se je prelevil v kontrabasista, vpisal na študij jazza na graški univerzi in začel nastopati z različnimi izvajalci. Glasba ga je popeljala po različnih odrih (Avstrija, Belgija, BIH, Češka, Gruzija, Hrvaška, Italija, Izrael, Francija, Japonska, Kosovo, Luksemburg, Maroko, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Rusija, Slovaška, Srbija, Švica, Ukrajina, Velika Britanija, ZDA …), sodeloval je z vrsto domačih in tujih ustvarjalcev. Do sedaj je izšlo prek 60 zgoščenk, na katerih je sodeloval kot basist, komponist ali aranžer. Vsi glasbeni vplivi se manifestirajo tudi na njegovih zgoščenkah. Do sedaj jih je izšlo devet in na njih se je spopadel z različnimi oblikami glasbe – od jazza do klasike, folka, bluesa, countryja, alternativnega popa, šansona in drugih glasb sveta. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme, multimedijske predstave, plesne predstave. Sodeluje tudi s teatri in poučuje. Je prejemnik kompozicijske nagrade “jazzon”. Dolg seznam izvajalcev in skupin, s katerimi sodeluje kot instrumentalist in komponist, ne pozna meja, ne nacionalnih ne glasbenih.

Vid Jamnik je rojen leta 1993 v Slovenj Gradcu. Nižjo glasbeno šolo – smer tolkala – je končal leta 2007 na Ravnah na Koroškem pri profesorju Davorinu Jevšnikarju, dodiplomski študij pa z umetniško diplomo leta 2012 na jazz oddelku glasbenega konservatorija v Celovcu pri profesorjih Robu Bargadu in Güntherju Hofbauerju. V študijskem letu 2011/2012 je v okviru študentske izmenjave Erasmus študiral na Jazz Institutu Berlin pri profesorju Davidu Friedmanu.  Leta 2013 je kot zlati maturant zaključil srednješolsko izobraževanje na Gimnaziji Slovenj Gradec, študij glasbe pa nadaljuje na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA), kjer je po prvem semestru študija prejel njihovo »The Most Active Mallet Performer Award« in bil dve leti zapored uvrščen na zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records, ki vsako leto predstavi najboljše študentske zasedbe in kompozicije. Založbo je zastopal tudi na festivalu Umbria Jazz, šolo pa na turneji po Franciji.  Dodatno se je izobraževal pri Gary Burtonu in na mnogih glasbenih delavnicah, ki so jih vodili priznani glasbeniki, kot so Dave Samuels, Eric Alexander, Peter Bernstein, Lewis Nash in Nebojša Jovan Živković. Kot zmagovalec mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov Euritmia v Italiji pa je dokazal, da mu tudi klasična glasba ni tuja. S svojo zasedbo je bil leta 2015 uvrščen v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem. Kot gost je veliko nastopal s triom svojega mentorja, legendarnega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića, ter s številnimi priznanimi glasbeniki in zasedbami, kot so Jimmy Cobb, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Simone Zanchini, David Gazarov, Gianni Basso, Dusko Goykovich, Arthur Lipner in JMI Jazz World Orchestra pod vodstvom Luisa Bonille. Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza.  Trenutno je vodja ali član naslednjih zasedb: Urgent Detergent, Vid Jamnik & the Mediterranean Connection, Vid Jamnik/Ratko Zjača Duo, Vid Jamnik Quartet, You’ve Got That Swing, Jazz Continuo, Ajda Stina Turek Trio in Miszform Project.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio