Četrtek
15. Junij
ob 21.00
Kongresni trg - Ljubljana

SLAVNOSTNA OTVORITEV 35. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI

SIMFONIČNI ORKESTER SNG MARIBOR 

Dirigent: Simon Krečič

Solisti in solistke:
Evelin Greblo, harfa
Rebeka Lokar, sopran
Andreja Zakonjšek Krt, sopran
Martin Sušnik, tenor
Jaki Jurgec, bariton


Spored:

Lucijan Marija Škerjanc (1900—1973), Slavnostna uvertura

Sergej Rahmaninov (1873—1943), Vokaliza
solistka: Andreja Zakonjšek Krt

Deborah Henson-Conant (1953), Baroque Flamenco (prir. Tilen Slakan)
solistka: Evelin Greblo

Gaetano Donizetti (1797—1848)
Arija Dulcamare iz opere Ljubezenski napoj
solist: Jaki Jurgec

Duet Dulcamare in Nemorina iz opere Ljubezenski napoj
solista: Martin Sušnik, Jaki Jurgec

Una furtiva lagrima,  arija Nemorina iz opere Ljubezenski napoj
solist: Martin Sušnik

Giuseppe Verdi (1813—1901), arija Leonore iz opere Trubadur
solistka: Rebeka Lokar

Vincenzo Bellini (1801—1835), duet Adalgise in Norme iz drugega dejanja opere Norma
solistki: Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar

Antonín Dvořák (1841—1904)
Slovanski ples št. 2

Arija Rusalke iz opere Rusalka
solistka: Andreja Zakonjšek Krt

Slovanski ples št. 8

Giacomo Puccini (1858—1924), Toscina arija Vissi d’arte iz opere Tosca
solistka: Rebeka Lokar

Luigi Denza(1846—1922), Funiculi funicula
solist: Martin Sušnik


35. Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani bodo z gala koncertom otvorili najboljši pevci in pevke, prvaki mariborske operne hiše, v spremstvu Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko odličnega Simona Krečiča. Na odru se jim bo pridružila posebna gostja večera, komaj 10-letna neverjetna mlada harfistka, absolutna zmagovalka na državnem tekmovanju TEMSIG, Evelin Greblo, ki je leta 2022 na tekmovanju Virtuosos V4+ v Budimpešti zastopala Slovenijo kot najmlajša tekmovalka sezone ter v finalu oddaje od maestra Placida Dominga prejela posebno priznanje.

S koncertnim programom se bomo poklonili 50. obletnici smrti velikega slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca in 150. obletnici rojstva skladatelja Sergeja Rahmaninova, ki ju obeležujemo v letošnjem letu.


Dirigent in umetniški vodja SNG Opere Maribor Simon Krečič je dodiplomski študij klavirja končal na ljubljanski Akademiji za glasbo kot zadnji diplomant Acija Bertonclja, podiplomskega pa na Visoki umetniški šoli v Bernu v razredu Aleksandra Madžarja. V času podiplomskega študija klavirja je študiral tudi dirigiranje v razredu Dominiqua Roggena in dirigiral več švicarskim orkestrom. Septembra 2012 je s premiero in devetimi predstavami baletnega večera Stravinski v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana diplomiral še iz dirigiranja v razredu Milivoja Šurbka. Zatem je bil pianist korepetitor v Operi SNG Maribor, Orkestru Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana ter Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Kot dirigent se vse bolj uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru, saj je dirigiral že v Španiji, Italiji, Nemčiji, na Češkem, Hrvaškem in Kitajskem. Posebej prepoznavno je Krečičevo delovanje na področju sodobne glasbe. Vodil je številne koncerte Festivala Slowind tako v Sloveniji kot v tujini, dirigiral krstnim izvedbam skladb nekaterih pomembnejših slovenskih in tujih skladateljev ter sodeloval s številnimi najvidnejšimi domačimi in tujimi solisti, med drugimi z Dubravko Tomšič Srebotnjak, Eugenom Indjićem, Aleksandrom Madžarjem, Branimirjem Slokarjem, Wondžijem Kimom Ozimom in drugimi. Leta 2019 mu je mesto Maribor za dosežke na področju kulture podelilo Glazerjevo listino. 

Rebeka Lokar je svojo pevsko pot začela kot mezzosopranistka; debitirala je leta 2005 v Operi SNG Maribor v vlogi Clotilde v Bellinijevi operi Norma. Sledile so vloge, kot so Berta v Seviljskem brivcu, Gospa Bentson v Lakmé, Marthe Schwertlein v Faustu, Polovsko dekle v Borodinovi operi Knez Igor in mnoge druge. V vlogi Tisbe se je z Rosinijevo Pepelko predstavila tudi na turnejah po Japonski in Italiji. Novembra 2010 je prilagodila repertoar svoji naravni legi in se občinstvom po svetu predstavila kot mladodramski sopran. V vlogi Amelie (Ples v maskah) je nastopila v Teatru Regio v Torinu pod taktirko dirigenta Renata Palumba. V vlogi Santuzze (Cavalleria rusticana) je debitirala v okviru umbrijskega poletnega festivala v Terniju. Kot Abigaille (Nabucco) je prepričala na festivalu na italijanskem jezeru Como. V Cherubinijevi Medeji je kot Medeja začarala občinstvo opernega gledališča v nemškem Bielefeldu, kot Amneris (Aida) pa je vladala turneji Opere SNG Maribor na Japonskem. Pela je na odrih Open Air festivala v Braunschweigu, grškega amfiteatra sicilijanske Taormine, uglednega Puccinijevega festivala v Toskani, Teatra Coccia v Novari, v veronski Areni pa je nastopila v vlogah Turandot, Aide in Abigaille. Operno sezono 2022/2023 je začela z debijem v naslovni vlogi Ponchiellijeve opere La Gioconda.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je z odliko diplomirala iz samospeva in oratorija na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Že v času študija se je izpopolnjevala pri priznani mezzosopranistki in prvakinji Opere SNG Maribor, Dragici Kovačič. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v glavnih vlogah številnih najpopularnejših oper ter krstnih izvedbah. Tako je natopila v vlogi Maud v krstni izvedbi opere Princesa vrtoglavka Josipa Ipavca. Kot Metka v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka je prvič nastopila tudi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer odtlej redno gostuje. Sodelovala je še s Slovenskim komornim zborom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo in mnogimi drugimi. Njen obsežni koncertni repertoar se razteza vse od zgodnjega baroka pa do sodobne glasbe. Leta 2004 je za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija s pianistko Natašo Valant posnela svojo prvo ploščo z naslovom Slovenski in francoski samospevi. Leta 2016 je prejela prestižno nagrado Sama Smrkolja za vrhunske poustvarjalne dosežke opernih pevcev. Za umetniške dosežke in upodobitvi vlog Amelie iz Verdijeve opere Simon Boccanegra in Marguerite iz Gounodeve opere Faust je prejela nagrado Prešernovega sklada za leto 2022.

V Avstraliji rojeni tenorist Martin Sušnik je študij solo petja z odliko zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Pije Brodnik. Za svoje dosežke je že v času študija prejel študentsko Prešernovo nagrado in svečano listino za izredne študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Na vrsti mednarodnih tekmovanj v Sloveniji in tujini je osvojil več zlatih priznanj vključno s prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev »Giovanni Martinelli & Aureliano Pertile« v italijanski Montagnani leta 2017. Predstavil se je tudi na prestižnem festivalu Verdi v Bussetu. Nastopa z različnimi zbori, komornimi zasedbami in orkestri. Četudi se najpogosteje pojavlja na opernih odrih, se z velikim veseljem posveča tudi petju oratorijev, maš in samospevov. Gostoval je že na številnih imenitnih evropskih koncertnih prizoriščih (Kraljeva opera v Versaillesu, Opéra Comique v Parizu). Kot član opernega ansambla SNG Maribor je vdahnil življenje vrsti znanih opernih likov, kot so Vojvoda Mantovski (Rigoletto), Don Ottavio (Don Giovanni), Lenski (Jevgenij Onjegin), Rinuccio (Gianni Schicchi), Grof Almaviva (Seviljski brivec), Princ Tamino (Čarobna piščal) in mnogi drugi. Redno nastopa tudi s Teatrom Verdi v Trstu ter Opero HNK v Zagrebu, Splitu in Reki. Leta 2021 je prejel Glazerjevo listino za izjemne dosežke na področju operne poustvarjalnosti.

Baritonist Jaki Jurgec je po uspešno opravljeni diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral še na ugledni italijanski Accademii Verdiana Carlo Bergonzi. Izpopolnjeval se je pri baritonistih Nikoli Mitiću in Viktorju Kurinu, tenoristu Carlu Bergonziju, mezzosopranistki Alenki Dernač Bunta, in prejel štipendijo Wagnerjevega sklada za študij v Bayreuthu. Že kot študent se je uveljavil v obeh slovenskih opernih hišah (SNG Ljubljana in SNG Maribor). V vlogi režiserja sicer občasno stopi tudi v zaodrje, najpogosteje pa blesti na odrskih deskah. Gostoval je na večini pomembnejših odrov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Ukrajini, Franciji, Črni gori, Srbiji, na Portugalskem, Češkem, Tajvanu, Japonskem, Hrvaškem itd. Osem let je bil stalni gost Teatra Astra in festivala Victoria International Arts na Malti. V tridesetih letih umetniškega ustvarjanja je uprizoril skoraj sto vlog, med katerimi velja še posebej izpostaviti naslednje: Figaro (Seviljski brivec), Papageno (Čarobna piščal), Don Alfonso (Così fan tutte), Don Pasquale (Don Pasquale), Rodrigo (Don Carlo), Ezio (Attila), Sharpless (Madama Butterfly), Schaunard/Marcello (La bohème) in Higgins (My Fair Lady). Za svoje umetniške dosežke je prejel več priznanj in nagrad med njimi tudi Priznanje za odličnost – Parma Lirika in Glazerjevo listino.

Mlada vrhunska harfistka Evelin Greblo je svojo glasbeno pot začela kot učenka klavirja prof. Blaža Puciharja. Srčna želja, da bi se poleg klavirja učila igrati tudi harfo, se ji je najprej uresničila pri učiteljici Lari Pelikan, po odprtju oddelka v Mengšu pa je stopila pod okrilje profesorice Urške Križnik Zupan. Danes se šola pri priznani italijanski profesorici Patrizii Tassini. Kljub temu da je stara šele rosnih 10 let, ima za seboj že omembe vredna mednarodna tekmovanja in nastope. V letu 2021 je na tekmovanju TEMSIG dosegla vseh 100 točk in zmagala, zraven pa so ji kot najbolj obetavni mladi harfistki podelili še posebno priznanje. Istega leta je zmagala tudi na mednarodnem tekmovanju Idrijska čipka, prejela tri zlate plakete na tekmovanjih iz znanja teorije in ustvarjalnosti, leto pa kronala z nagrado Občine Mengeš za perspektivno mlado harfistko. Leta 2022 je na mednarodnem glasbenem tekmovanju Virtuosos V4+ v Budimpešti zastopala Slovenijo kot najmlajša tekmovalka sezone ter v finalu oddaje od maestra Placida Dominga prejela posebno priznanje. Igrala je z orkestrom Budafok Dohnányi Orchestra, pod vodstvom dirigenta Gáborja Hollerunga. Četrtega marca 2023 je navdušila sedem tisoč glavo množico na koncertu maestra Placida Dominga v MVM Dome v Budimpešti, tri dni kasneje pa je nastopila še z Madžarskim radijskim simfoničnim orkestrom v Lisztovi Akademiji za glasbo, pod vodstvom dirigenta Jánosa Kovácsa.

Osrednji instrumentalni sestav slovenske podravske pokrajine Simfonični orkester SNG Maribor je izšel iz Mariborske operne hiše, ki deluje že od leta 1919. Le dve leti po osamosvojitvi Slovenije se je orkester formiral kot Mariborska filharmonija. Leta 2004 se je preimenoval v Simfonični orkester SNG Maribor in začel prirejati svoje prve samostojne simfonične koncerte, ki pa so kmalu postali stalnica. Simfonični orkester SNG Maribor je danes nepogrešljiv del koncertov ter opernih in baletnih predstav SNG opere in baleta Maribor. Pod vodstvom številnih mednarodno uveljavljenih dirigentov iz Slovenije in tujine pa tudi samostojno suvereno poustvarja glasbeno-gledališka dela in instrumentalno glasbo izredne žanrske širine, ki obsega baročne, klasicistične in moderne skladbe 19. in 20. stoletja ter najaktualnejša simfonična dela.


Vstop prost.


Dogodek poteka v okviru festivala Junij v Ljubljani.


V sodelovanju z:

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio