Ponedeljek
17. Junij
ob 20.30
Stolnica Sv. Nikolaja

POJOČI DEČKI AUGSBURŠKE STOLNICE (Nemčija)

Dirigent: Stefan Steinemann


Spored:

Johannes Mangon (1525–1578)
Salve Regina, za štiri glasove

Pierre de la Rue (1452–1518)
Introitus in Kyrie iz Maše za umrle (Missa pro defunctis), za štiri do pet glasov

Ludwig Senfl (1486–1542)
Quis dabit oculis, za štiri glasove

Gregorio Allegri (1582–1652)
Miserere, za štiri do devet glasov

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225, za osem glasov

William Byrd (1540–1623)
Miserere, za pet glasov

Orlando di Lasso (1532–1594)
Tui sunt coeli, za osem glasov

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594)
Sanctus, Benedictus in Agnus Dei iz Maše Tu es Petrus, za šest glasov

Giovanni Pierluigi da Palestrina
Jubilate Deo, za osem glasov


Nemški kulturni prostor se ponaša z izjemno tradicijo deških zborov. Med najimenitnejše  sodijo tudi Pojoči dečki Augsburške stolnice, ki jim bomo prisluhnili v sporedu sakralne renesančne polifonije (med drugim v znameniti Allegrijevi poznorenesančni stvaritvi) ter v Bachovem motetu.

Stolni deški pevci so v Augsburgu dokumentirani že leta 1439 v povezavi z izvajanjem gregorijanskega repertorija. Danes delujoči zbor, ustanova Augsburške škofije, je nastal leta 1976 na pobudo Reinharda Kammlerja. Ob sodelovanju pri zahtevno zasnovanem glasbenem bogoslužju v augsburški katedrali se pevci zelo uspešno vključujejo v mednarodne tokove vrhunske profesionalne poustvarjalnosti. Z augsburškimi Pojočimi dečki sodelujejo dirigenti, kot so Thomas Hengelbrock, Kent Nagano, Mariss Jansons, Daniel Harding, Fabio Luisi, Manfred Honeck, Bernard Haitink in Valerij Gergijev. Deški solisti redno nastopajo na uglednih festivalih, med drugim na Slavnostnih igrah v Schwetzingenu in na Baltskem festivalu v grajskem gledališču v Drottningholmu, pa tudi na velikih opernih odrih (Bavarska državna opera, düsseldorfska Nemška opera na Renu, strasbourška Nacionalna opera na Renu). Posebno intenzivno je zbor povezan z münchenskim glasbenim življenjem, saj je reden gost v projektih Bavarskega radia, bodisi v Filharmoniji kulturnega centra Gasteig, v Herkulovi dvorani rezidenčnega kompleksa ali v Gledališču princa regenta. Med nedavnimi uspehi omenimo poustvarjalni delež v Mahlerjevi Osmi simfoniji z Münchenskimi filharmoniki pod vodstvom Valerija Gergijeva (februarja letos v Pariški filharmoniji) in majski nastop v Brittnovem Vojnem requiemu, izvedenem v Münchu in Linzu s Pariškim orkestrom pod vodstvom Daniela Hardinga.

Pojoči dečki Augsburške stolnice koncertirajo po vsej Nemčiji in v številnih evropskih državah. Koncertne turneje so jih popeljale na Japonsko, v Kanado, Ekvador, Južno Afriko in v Združene države Amerike. Peli so tudi za nemškega predsednika Joachima Gaucka na koncertu v gradu Bellevue (predsedniška rezidenca), v Vatikanu pa za papeža. Leta 2016 so prvič gostovali na Kitajskem in v tamkajšnjih dvajsetih vodilnih dvoranah poželi velikanski uspeh.

Posneli so številne plošče za ugledne založbe, kot so Deutsche Grammophon, Harmonia mundi in EMI. Njihov posnetek Mahlerjeve Tretje simfonije, ki je nastal s Simfoničnim orkestrom in zborom Bavarskega radia pod vodstvom Bernarda Haitinka, je prejel nagrado revije BBC Music v kategoriji posnetek leta (2018). Ponašajo se tudi s sodelovanjem v snemalnem podvigu Bach333, doslej najcelovitejši zbirki posnetkov Bachovih del, ki jo je oktobra lani izdala založba Deutsche Grammophon v sodelovanju z Bachovim arhivom v Leipzigu.

Stefan Steinemann je začel glasbeno pot kot član Pojočih dečkov Augsburške stolnice (v okviru vzgojnega programa ustanove se je učil tudi klavir in orgle). Po maturi je študiral cerkveno glasbo, petje in dirigiranje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu pri profesorjih Bernhardu Haasu, Michaela Glaeserju in Moniki Riedler. Izobraževal se je tudi na baselski Scholi Cantorum (program AVES – Advanced Vocal Ensemble Studies) pri Evelyn Tubb in Anthonyju Rooleyju ter na številnih mojstrskih tečajih. Za študijske dosežke je prejel štipendijo Sklada Maje Sacher in Nemško štipendijo. Kot pevec in dirigent je doslej nastopil v ZDA, Aziji, Južni Afriki in v mnogih evropskih državah. Sodeluje z uglednimi festivali, kot so Slavnostni tedni stare glasbe v Innsbrucku, Festival MA v Bruggeu, Münchenski rezidenčni teden, Audijevi poletni koncerti in Evropski slavnostni tedni v Passauu.

Stefan Steinemann je od leta 2012 glasbeni asistent pri Pojočih dečkih Augsburške stolnice (deluje kot vokalni vzgojitelj in zborovodja). Leta 2020 bo nasledil Reinharda Kammlerja kot glasbeni vodja Augsburške katedrale (stolni kapelnik), obenem bo prevzel tudi vodenje Pojočih dečkov Augsburške stolnice.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio