Petek
31. Julij
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

RATKO ZJACA’S NEW ORGAN GROUP (Hrvaška, Italija, ZDA, Slovenija)

Ratko Zjaca, kitara
Stefano Bedetti, saksofon
Renato Chicco, hammondove orgle
John Riley, bobni


Stari znanec ciklusa Jazz oder, prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, se vrača na naš festival v družbi posebno imenitnih kolegov. V njegovih avtorskih skladbah, ki so pred kratkim izšle na albumu Life On Earth, se mu bodo pridružili legendarni bobnar John Riley, eden najboljših evropskih saksofonistov Stefano Bedetti in briljantni organist in pianist Renato Chicco. Energija in glasbeniška strast te zasedbe nam obetata neponovljivo izkušnjo ritmičnih zamislih in zvočnih tekstur.

Kitarist Ratko Zjaca, ki po mnenju kritikov dosega v glasbi »ravnovesje med telesom in dušo«, nastopa in snema z najplivnejšimi glasbeniki sodobnih jazzovskih in improvizacijskih smeri. Znan je kot vsestranski umetnik, glasbeni individualist, a tudi stilist. Doma je iz Hrvaške. Kot glasbenika so ga v mladosti zaznamovali Bach, Beethoven in subverzivni Jimi Hendrix. Doštudiral je na Univerzi v Zagrebu, obzorje si je razširil pod mentorstvom številnih mojstrskih glasbenikov na konservatoriju v Rotterdamu, zatem pa še v New Yorku. Svoj prepoznavni slog še naprej dopolnjuje s sodobnim izraznim besednjakom. Nastopil je na svetovno znanih festivalih ter v najpomembnejših evropskih in ameriških klubih ter izdal številne odmevne zgoščenke.

Organist in pianist Renato Chicco, doma iz Izole, je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu (kjer je zdaj profesor jazzovske improvizacije) ter se izpopolnjeval na Glasbenem kolidžu Berklee v Bostonu. Med letoma 1990 in 1998 je v New Yorku najprej igral v orkestru Lionela Hamptona, potem pa kot glasbeni vodja in pianist sodeloval z zasedbo Jon Hendricks & Company. Intenzivno je deloval na newyorški klubski sceni in nastopal na radiu in televiziji. Gostoval je širom po ZDA, Aziji, Južni Ameriki ter igral z velikani jazza (Lou Donaldson, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry, Benny Golson, Red Holloway, Al Grey, Joe Williams, Wynton Marsalis, Gary Burton, Milt Hinton, Reggie Workman in drugi). Sodeloval je na več kot petdesetih albumih, posnel pa je tudi dve zgoščenki z lastnimi priredbami slovenskih ljudskih pesmi.

Stefano Bedetti je začel igrati tenorski saksofon pri štirinajstih letih in odkrivati nove pristope h glasbi, navdihnjen z mojstrstvom Charlieja Parkerja, Michaela Breckerja in drugih. Pri osemnajstih letih se je pridružil zasedbi bobnarja Giulia Capiozza (na njegovo povabilo) in začel profesionalno kariero. Nastopal je tudi s skupino Jestofunk, se leta 2004 pridružil Kvintetu Marca Tamburinija, leta 2005 pa je ustanovil svoj kvartet. Leta 2007 je izdal prvi album The Bright Side of the Moon. Kmalu ga je v svoj trio povabil Lenny White; s to zasedbo je Bedetti nastopal v newyorškem jazzovskem klubu IRIDIUM. V New Yorku je ostal do leta 2012, po vrnitvi v Evropo pa je igral predvsem v kvartetu Simoneja Zanchinija (ob Ratku Zjaci, Johnu Patitucciju in Adamu Nussbaumu).

V izjemni karieri ameriškega bobnarja Johna Rileya so zabeleženi nastopi z jazzovskimi veličinami in uglednimi zasedbami, kot so Woody Herman, Stan Getz, Milt Jackson, Miles Davis, Dizzy Gillespie, John Scofield, Bob Mintzer, Gary Peacock, Mike Stern, Joe Lovano, Franck Amsallem, Vanguard Jazz Orchestra, Carnegie Hall Jazz Band, John Patitucci, Bob Berg itn. Riley je začel igrati bobne pri osmih letih, glasbeno pa se je sprva izobraževal zasebno pri Thomasu Sicoli. Študiral je na Glasbenem kolidžu Univerze Severnega Teksasa in na Manhattan School of Music. Leta 1976 se je preselil v New York in bil kmalu angažiran v bandu Woodyja Hermana, zatem pa je stopil na pot svobodnega umetnika in začel sodelovati s svetovno znanimi glasbeniki. Je tudi ugleden pedagog. Poučuje na ustanovah Manhattan School of Music, The New School in SUNY Purchase ter na mojstrskih tečajih po vsem svetu, na Amsterdamskem konservatoriju pa je rezidenčni umetnik. Napisal je knjigi The Art of Bop Drumming ter Beyond Bop Drumming, ki sta najbolj prodajani strokovni publikaciji na področju jazzovskega bobnanja.


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 si morajo obiskovalci redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio