Sreda
14. Junij
ob 21.00
Kongresni trg - Ljubljana

OTVORITVENI KONCERT 29. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI

V OKVIRU 9. FESTIVALA JUNIJ V LJUBLJANI   

Program:

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

Solisti:

Talita Sofija Komelj, sopran
Robert Pogorilić, flavta
Veronika Brecelj, violina
Domen Lorenz, violina
Zala Vidic, violončelo
Urban Stanič, klavir
Klavirski trio Rêverie

Dirigenti:

Slaven Kulenović
Miha Rogina
Mojca Lavrenčič

Moderator:

Igor Velše

Spored:

MIHAIL GLINKA (1804─1857): Uvertura k operi Ruslan in Ljudmila
Dirigent: Miha Rogina

VITO ŽURAJ (1979): Tango za flavto in orkester
Robert Pogorilić, flavta
Dirigentka: Mojca Lavrenčič

*LEON FIRŠT (1994): Koncertni tango za klavirski trio in simfonični orkester
Klavirski trio Reveriê
Dirigent: Miha Rogina

ROBERT SCHUMANN (1810─1856): Koncert v a-molu, op. 54, III. Allegro vivace
Urban Stanič, klavir       
Dirigent: Slaven Kulenović

PETER ILIJIČ ČAJKOVSKI (1840─1893): Pezzo capriccioso v h-molu, op. 62
Zala Vidic, violončelo
Dirigent: Slaven Kulenović

JOHANN STRAUSS II (1825─1899): Mein Herr Marquis (arija Adele iz operete Die Fledermaus)
Talita Sofija Komelj, sopran
Dirigentka: Mojca Lavrenčič

GEORGES BIZET (1838─1875): Danse Boheme (iz opere Carmen, Suita št. 2)
Dirigent: Slaven Kulenović

LEO DELIBES (1836─1891): Les filles de Cadix
Talita Sofija Komelj, sopran
Dirigentka: Mojca Lavrenčič

MAURICE RAVEL (1875─1937): Tzigane
Veronika Brecelj, violina
Dirigent: Slaven Kulenović

PABLO DE SARASATE (1844─1908): Ciganski napevi za violino in orkester
Domen Lorenz, violina
Dirigent: Slaven Kulenović

GEORGES BIZET (1838─1875): Farandole (iz Arležanke, Suita št. 2)
Dirigentka: Mojca Lavrenčič

 

Vstop prost!

* V primeru dežja bo koncert v dvorani Marjana Kozine, Slovenska Filharmonija.


O IZVAJALCIH:

Simfonični orkester RTV Slovenija, ustanovljen leta 1955, je v šestdesetih letih ustvarjanja zapustil pomembno sled v slovenskem glasbenem življenju. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del mu pripada prvo mesto med vsemi slovenskimi glasbenimi ansambli. Od ustanovitve naprej so njegova temeljna dejavnost studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.

Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Sedanji šef dirigent orkestra je odlični kitajski dirigent En Shao, ki je to mesto prevzel septembra leta 2006. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Christian Mandeal, Rossen Milanov, Marko Letonja, Joe Hisaishi, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac in drugi.


SOLISTI:

talita-sofija-komelj-112foto-nada-zgank

Talita Sofija Komelj,
sopran

Talita Sofija Komelj je prejemnica zlatega priznanja in posebne nagrade za najboljši pevski nastop na Glasbeni olimpijadi leta 2014.

Aprila lani je v svoji kategoriji zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju Iuventus Canti v Vráblah na Slovaškem. Ure petja pri profesorici Pii Brodnik obiskuje že od devetega leta, na Glasbeni šoli Vič-Rudnik pa se je pri profesorici Metki Lebar učila tudi klavirja. Trenutno je dijakinja tretjega letnika KGBL, smer solopetje. V Ljubljani je nastopala v vlogi Vrabčka v otroški operi Brundibar, na Večeru lepe glasbe in opernih arij na Novem trgu v okviru Mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani, na recitalu Pevski obeti in pričakovanja v Križankah, na Novoletnem koncertu mestnih štipendistov in na občinski proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Ljubljanskem gradu. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev solopetja. Od leta 2016 je tudi štipendistka mestne občine Ljubljana.

 

dsc_0352

Rober Pogorilić,
flavta

Robert Pogorilić je glasbeno šolanje začel pri devetih letih z igranjem klavirja in flavte v Glasbeni šoli Cerknica. Po osvojeni 1. nagradi na 39. tekmovanju TEMSIG in uspešno opravljenih sprejemnih izpitih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, je šolanje nadaljeval pri Mileni Lipovšek in Ireni Rovtar. V času srednje šole je nastopil s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije in Pihalnim orkestrom KGB Ljubljana ter se redno udeleževal tekmovanj na katerih je prejel najvišje nagrade, ob koncu šolanja je prejel tudi Škerjančevo nagrado. V času študija je osvojil 1. nagrado na tekmovanju Virtuoso v Salzburgu in 1. nagradu na tekmovanju EMONA. Redno se udeležuje izobraževanj pod vodstvom vrhunskih flavtistov. Sodeloval je s Komornim orkestrom Esperanza v sklopu festivala Next Generation, s Komornim orkestrom Zadar, ravno tako je izkušnje nabiral v sklopu orkestrske akademije Branimir Slokar ter različnih švicarskih mladinskh orkestrih (Orchestre de l’Université de Lausanne, Orchestre romand des jeunes professionels). Trenutno je študent na Visoki šoli za glasbo v Lausanni, kjer bo letos zaključil dodiplomski študij.

 

Veronika Brecelj

Veronika Brecelj,
violina

Veronika Brecelj je februarja 2017 z odliko opravila dodiplomski študij violine na Universität der Künste v Berlinu pri prof. Tomasz Tomaszewskemu. Magistrski študij nadaljuje v razredu prof. Yair Klessa na Kunstuniversität v Gradcu. V šolskem letu 2015/16 je bila na isti univerzi na izmenjavi v razredu prof. Borisa Kuschnirja.

Veronika je večkratna nagrajenka mednarodnih tekmovanj in trikratna prvonagrajenka državnega tekmovanja Temsig. V letu 2012 ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil Škrjančevo nagrado za umetniške dosežke. Kot solistka se predstavlja na številnih samostojnih recitalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji in na Nizozemskem. Igrala je s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije v abonmaju Kulturnega centra Lojze Bratuž ter s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v Slovenski filharmoniji. Redno izpopolnjuje svoje znanje na mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih kot so H. Rosenberg, I. Ozim, P. Vernikov, I. Gitlis, K. Wegrzyn, Y. Kless.

Domen Lorenz

Domen Lorenz,
violina

Domen Lorenz sodi med najobetavnejše slovenske glasbenike. Doslej je osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja, kot član tria SGBŠ Ljubljana pa je prejel prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG (2002). Z velikimi uspehi je gostoval v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, Italiji, Nemčiji, na Hrvaškem in Češkem. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Ljubljana, Camerato Labacensis, Celjskim godalnim orkestrom in Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana. Domen je študij prve stopnje bolonjskega sistema zaključil pri prof. Gorjanu Košuti, izobraževal pa se je tudi na dunajski Univerzi, v razredu priznane pedagoginje – prof. Dore Schwarzberg. V sezoni 2014/2015 je postal stalni član simfoničnega orkestra SNG opera balet Ljubljana, 2. stopnjo bolonjskega študija pa nadaljuje pri prof. Volodji Balžalorskem.

Zala Vidic

Zala Vidic,
violončelo

Zala Vidic se je violončelo začela učiti pri šestih letih. Zdaj je dijakinja 4. letnika na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Osvojila je že več nagrad na domačih in tujih tekmovanjih, med drugim je bila leta 2016 finalistka tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki v Kölnu, osvojila je 1. nagrado (100 točk) in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na državnem tekmovanju TEMSIG leta 2015, istega leta je izvedla tudi samostojne recitale v Zagrebu, Ljubljani in na Festivalu Bled, na mednarodnem tekmovanju Antonio Janigro v Poreču pa je leta 2014 osvojila 3. nagrado. Zala je prejemnica Škerjančeve nagrade za izjemne umetniške dosežke. Ves čas šolanja svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih profesorjih, kot so G. Gnocchi, R. Latzko, M. Löhr, C. Hagen.

Klavirski trio Rêverie

Klavirski trio Rêverie

Klavirski trio Rêverie: Tanja Činč – klavir, Mojca Jerman – violina, Katarina Leskovar – violončelo

Trio sestavljajo mlade glasbenice, dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj. Pianistka Tanja Činč in violinistka Mojca Jerman sta študentki ljubljanske Akademije za glasbo, violončelistka Katarina Leskovar pa študentka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Skupaj delujejo od jeseni 2012. Do leta 2016 je bil njihov profesor Tomaž Lorenz, od marca 2017 pa so študentke magistrskega študija komorne glasbe pod mentorstvom prof. Chie Choua na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.  Članice tria so v letih skupnega delovanja izvedle številne koncerte doma in v tujini. Na mednarodnem tekmovanju  Tartini v Piranu so prejele 1. nagrado in bile absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami. Na mednarodnem tekmovanju komornih skupin v okviru Festivala Bled so osvojile 2. mesto in 3. nagrado, v preteklem letu so na tekmovanju za komorne skupine Primož Ramovš prejele 1. nagrado in na mednarodnem tekmovanju Grand Prize Virtuoso osvojile 1. nagrado ter bile na zaključnem koncertu v Parizu izbrane za absolutne zmagovalke tekmovanja. V juliju 2015 so članice tria v studiu Činč posnele promocijski CD.

DIRIGENTI:

Slaven Kulenovič

Slaven Kulenović,
dirigent

Slaven Kulenović, dirigent in pianist, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej zaključil študij klavirja v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak, leta 2009 pa še dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka. Izpopolnjeval se je tudi na številnih dirigentskih mojstrskih tečajih in poletnih šolah. Je umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, prav tako vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunce dosedanjega umetniškega udejstvovanja velja omeniti dve zelo odmevni gostovanji s Simfoničnim orkestrom KGBL v BiH in Nemčiji ter dirigentski nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2015. Je profesor klavirja in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Miha Rogina

Miha Rogina,
dirigent

Miha Rogina je študij saksofona zaključil na prestižnem CNSM de Paris v Franciji, kjer je diplomiral z najvišjimi odlikami. Izpopolnjeval se je tudi na sloviti Estman School of Music v ZDA. Leta 2015 je z odliko zaključil študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju. Je profesor saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 2013 pa tudi gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu. Kot dirigent je vodil več orkestrov: Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Bratislavska filharmonija, Simfonični orkester Pro-Arte, Komorni ansambel pariškega konservatorija in Saksofonski orkester Akademije za glasbo. Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom velikih dirigentov kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

dsc_4543

Mojca Lavrenčič,
dirigentka

Mojca Lavrenčič je mlada perspektivna umetnica, študentka zadnjega letnika magistrskega študija orkestrskega dirigiranja na ljubljanski glasbeni akademiji v razredu maestra Marka Letonje in Simona Dvoršaka. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade za koncertno dejavnost, dobitnica zlatega priznanja in Lavreata na mednarodnem tekmovanju komplementarnega klavirja v Nišu, kot čembalistka pa si je na letošnjem mednarodnem tekmovanju Svirel prislužila srebrno priznanje. Večino obštudijskega časa posveča delovanju na opernem področju. Kot korepetitorka in asistentka dirigenta redno sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in SNG Opero in baletom v Ljubljani, kot operna dirigentka pa je leta 2016 debitirala z monoopero Grigorija Frida “Dnevnik Ane Frank”.


logo-dss-page-001_png

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio